Adaugat la: 1 Mai 2008 Ora: 15:14

Fericitul Pahomie

Tâlcul unei istorii adevărate din viața sfântului Pahomie cel Mare.

Fericitul Pahomie

În secolul IV, Fericitul Pahomie (+348) - întemeietorul vieţii de obşte a monahilor - a dărâmat un locaş de rugăciune pentru că era prea frumos.

 

„Fericitul Pahomie zidi în mănăstirea sa un paraclis şi-i făcu portice şi stâlpi de-a lungul brâului zidurilor, îl înfrumuseţă foarte şi fu mulţumit de lucrul lui pentru că l-a clădit frumos. Adunându-se însă întru sine îşi zise că, doar în urma lucrării diavoleşti ajunsese el să admire frumuseţea lăcaşului de rugăciune. Luând deci o frânghie şi legând coloanele făcu o rugăciune întru sine; apoi poruncind fraţilor să tragă de frânghie, apleca într-o parte toate coloanele aşa încât bolta se prăbuşi peste ele. Şi zise fraţilor: Vă este de trebuinţă, fraţilor, să nu vă siliţi a înfrumuseţa lucrul mâinilor voastre ci, mai de grabă sârguiţi-vă să se afle în fapta fiecăruia dintre voi ceva din harul lui Hristos şi din darul Său, pentru ca nu cumva mintea căutând să dobândească laudă pentru lucrul săvârşit, să ajungă pradă demonului”.

(Viaţa Fericitului Pahomie, Editura Anastasia 1995, traducere, introducere şi note: Nicolae, Mitropolitul Banatului)

 

Poziţia lui Pahomie faţă de frumuseţea arhitecturii ecleziale nu s-a generalizat. Atitudinea sa însă nu a fost uitată. Iată un exemplu: Zugravii Mănăstirii Suceviţa îi acordă o atenţie aparte, înfăţişând gestul excentric al sfântului pe zidul tematic principal al bisericii. Conştienţi de măreţia lucrării lor, pictorii Suceviţei nu au uitat lecţia lui Pahomie - nu căuta laude pentru lucrul săvârşit!

Evident, noi ca Pahomie nu putem fi. Dar dacă el a dărâmat un locaş de rugăciune pentru că era înfrumuseţat foarte, noi am putea să ne întrebăm: Ce-i de făcut cu locaşurile de rugăciune care sunt urâţite foarte?!

Cine ar avea curajul să înlăture din biserică o pictură inadecvată şi chiar străină învăţăturii ortodoxe?

Cine ar avea curajul să golească bisericile de toate obiectele vrednice de un muzeu al kitsch-ului religios?

Deocamdată, există doar un singur răspuns: Pahomie!

 

Pr. Ioan Gînscă

Fericitul Pahomie

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni