Adaugat la: 1 Martie 2009 Ora: 15:14

Hram la Mirfield / Leeds

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a ajuns la Mirfield încă de la primele ore ale zilei de vineri, 16 ianuarie. O vizita atât de mult aşteptată, dacă ne gândim că au trecut patru ani de când mulţi dintre membrii parohiei noastre nu s-au mai întâlnit cu chiriarhul lor!

În zilele de 16 şi 17 ianuarie 2009, parohia ortodoxă ”Sfântul Macarie cel Mare” (19 ianuarie) din nordul Angliei şi-a sărbătorit – pentru a cincea oară de la înfiinţare – pe sfântul ei ocrotitor. Am aşteptat acest hram cu nerăbdare, am încercat să-l primenim cum se cuvine şi să facem din el o sărbătoare frumoasă pentru mica noastră comunitate.

Sărbătoarea a început după rânduială, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, fondatorul parohiei noastre, aflat pentru prima dată în vizită la noi în noua sa demnitate de Episcop al românilor din Europa de Nord. Ne-au fost alături părintele Samuel de la parohia greacă din Leeds şi părintele Dumitru, diaconul Preasfinţitului Macarie. Grupul Nectarie Protopsaltul de la Bucureşti a dat răspunsurile la strană. Cu toţii am simţit atmosfera de rugăciune a sărbătorii, icoanele cu lumânările pâlpâind, slujba arhierească şi cântările psaltice contribuind din plin la clădirea acestor simţăminte în inimile celor câteva zeci de oameni prezenţi la slujbă.

Ziua s-a încheiat cu o mică agapă, urmată de discuţii duhovniceşti cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif. Credincioşii prezenţi avut şansa de a pune întrebări şi a primi răspunsuri de la cel care de peste zece ani se ocupă de nevoile spirituale ale diasporei româneşti din Europa Occidentală şi Meridională. Am primit răspunsuri, dar şi provocări, sau – mai bine zis – îndemnuri pentru a ne pune noi înşine, iarăşi şi iarăşi, întrebări legate de rostul nostru pe aici. Întristat de vestea morţii teologului ortodox francez Olivier Clément (mutat la Domnul cu o seară înainte, pe 15 ianuarie), Înaltpreasfinţia Sa ne-a împărtăşit, printre altele, şi un cuvânt din opera ilustrului teolog, atât de simplu exprimat prin intermediul comparaţiei: ”...Noi, ortodocşii, de foarte multe ori ne asemănăm acelor oameni care îşi păstrează lucrurile scumpe şi de valoare, moştenite din moşi-strămoşi, într-un cufăr vechi. Nu prea ştiu ce este în cufăr şi nici nu prea se ostenesc să afle. Se ”cocoţează” însă pe el, îi pun şi lacăte; nu ştiu ce este în el, dar nici pe alţii nu-i lasă să se uite înăuntru”. Cât de mult ar trebui să mustre conştiinţele cele adormite aceste cuvinte !

Pe la orele dimineţii de sâmbătă (17 ianuarie), rând pe rând, invitaţii au început să apară. Grupului Nectarie Protopsaltul i s-a alăturat strana de la parohia românească de la Londra, întregul grup fiind condus de Valentin Gheorghe, fondatorul grupului, actualmente protopsaltul bisericii româneşti din Londra. Printre părinţii slujitori s-au aflat: părintele Samuel şi părintele David de la Leeds (Patriarhia Ecumenică), părintele Samuel Carter de la Audley şi părintele Philip de la Lincoln (Patriarhia Antiohiei), părintele Gregory şi diaconul Paul de la Nottingham (Patriarhia Moscovei), părintele Andrew Louth de la Durham (Patriarhia Moscovei), părintele Alexander de la Halifax (Patriarhia Serbiei), părintele Marcel de la Glasgow şi fratele dânsului, părintele protosinghel Agaton (stareţul mănăstirii ”Izvorul Tămăduirii” din Petrova-Maramureş), părintele Dumitru de la Boston, părintele Dan de la Nottingham, părintele Mihai-Răzvan de la Birmingham şi părintele Dumitru, diaconul Preafinţitul Macarie. Un frumos sobor de şaptesprezece slujitori ! Preasfinţitul Macarie a ţinut un cuvânt de învăţătură, imediat după citirea Sfintei Evanghelii, împărtăşindu-ne câteva gânduri legate de Sfântul Macarie, ocrotitorul nostru. Am avut şi bucuria săvârşirii celei de a doua hirotonii la noi la Mirfield: după diaconia de anul trecut a părintelui Dan – actualmente paroh la Nottingham – , a fost rândul teologului Ioan să intre în treapta slujirii diaconeşti.

Slujba s-a încheiat cu un cuvânt al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, legat de hirotonia întru diacon săvârşită în cadrul Sfintei Liturghii, cuvânt care ne-a reamintit, pe de o parte, de rolul diaconilor în Biserica lui Hristos, iar pe de altă parte de rostul fiecărui creştin în comunitatea euharistică din care face parte. A urmat apoi agapa, organizată de către membrii Consiliului Parohial, împreună cu ceilalţi membrii ai parohiei noastre.

Ca de obicei, la hram au participat şi Prinţesa Elena, fiica regelui Mihai I, şi Excelenţa sa domnul Alexander Nixon. Au participat şi membri ai corpului diplomatic de la Londra, printre aceştia Excelenţa Sa domnul ambasador Ioan Jinga şi domnul Consilier Sabin Popescu.

Momentele de bucurie şi sărbătoare ale românilor din Anglia s-au continuat în dupa-amiaza zilei de 17 şi întreaga zi de 18 ianuarie pe tărâm scoţian, la Glasgow, unde înalţii oaspeţi au participat la inaugurarea primei parohii româneşti în Scoţia.

Fie ca Domnul nostru Iisus Hristos, pentru rugăciunile Sfântului Macarie şi ale tuturor sfinţilor care au odrăslit, s-au nevoit şi au bine-plăcut lui Dumnezeu în aceste locuri, să ne întărească în a ne purta crucea de emigrant cu nădejde şi demnitate în această ţară pe a cărei tulpină am fost altoiţi, ţară care aşteaptă ca şi noi, la rândul nostru, să dăm rodul altoiului… al pomului celui bun!


A consemnat,
Constantin Popescu,
Preot Paroh

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni