Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a fost prezent în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Aldeida de Santa Margarida, Portugalia, unde a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia. La finalul slujbei, ierarhul le-a vorbit credincio-șilor prezenți despre cei doi mari sfinți pe care Biserica noastră îi sărbătorește anual pe 14 noiembrie: Sfântul Apostol Filip și Sfântul Ierarh Grigorie Palama.
A doua zi, în duminica a 24-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba de sfințire a picturii bisericii Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Aldeia de Santa Margarida.
Slujba sfințirii a fost urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, slujită în Altarul de vară aflat în apropierea lăcașului de rugăciune, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii corului „Armonia” al Arhiepiscopiei Tomisului. Înaltprea-sfințitul Părinte Mitropolit Iosif, în cuvântul de învățătură, vorbind despre pictura bisericească a afirmat că aceasta „este un grai în culoare, care ne vorbește despre Dumnezeu, care vine, care se face asemenea nouă, care gingășește cu noi, care are o atenție atât de minunată cu noi oamenii, care ne mângâie și ne îngrijește sufletul și trupul, dăruindu-ne atâtea daruri. Când intrăm în biserică să avem impresia că intrăm în Rai. Pictura unei biserici reprezintă Împărăția Cerurilor desenată, scrisă.”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, asemănând Biserica cu casa de oaspeți la care a fost dus străinul căzut între tâlhari: „Preotul și levitul se coborau de la Templu, după săptămâna de rând. Puteau să aibă grijă de cel căzut, dar s-au dus mai departe și au avut conștiința împăcată că au respectat Legea. Nici Legea și nici cântarea Psalmilor, care îi închipuie pe cei doi, pe preot și pe levit, nu mântuiește, ci mântuiește cel care împlinește voia Lui Dumnezeu, cel care se face aproapele celui căzut în mâinile tâlharilor. Samariteanul nu era altul decât Cel care îi vorbea învățătorului de Lege, iar casa de oaspeți nu este altceva decât Biserica. Hristos ne-a adus Biserica, unde să ne oblojim rănile ca să nu murim, ci ca să moștenim viața cea veșnică. Noi, aici, am deschis o casă de oaspeți; am sfințit o casă de oaspeți în care ajunge să intrăm și să ridicăm ochii noștri la ziduri și să vedem acolo Cuvântul lui Dumnezeu, care ne spune: iubește-l pe aproapele tău, faceți-vă samarineni, precum Eu m-am făcut pentru voi.”. În cadrul Sfintei Liturghii, prin punerea mâinilor Preasfințitului Părinte Timotei, rasoforul Onufrie a fost hirotonit diacon pe seama mănăstirii.
În semn de aleasă prețuire și răsplătire pentru întreaga activitate duhovnicească și edilitară, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la recomandarea Preasfințitului Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, părintelui protosinghel Andrei Jilcu, starețul Mănăstirii, i-a fost acordat Ordinul Sanctus Stefanus Magnus pentru clerici; de asemenea, domnului Arsenie Szeker, ctitorul mănăstirii, i-a fost acordat Ordinul Sanctus Stefanus Magnus pentru mireni. Doamnei Loredana Szeker, Preasfințitul Părinte i-a acordat Crucea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei pentru mireni. Preasfinția Sa a acordat diplome de recunoștință și altor credincioși care s-au implicat în mod deosebit în ctitorirea mănăstirii.
La final, părintele protosinghel Andrei Julcu, starețul mănăstirii, a mulțumit ierarhilor prezenți la acest important eveniment din viața mănăstirii: Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif, Preasfințitului Părinte Timotei, Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Preasfințitului Părinte Teofil de Iberia, oferindu-le câte o icoană. Apoi a îndreptat mulțumiri soborului de preoți și diaconi, corului „Armonia”, ctitorilor, ostenitorilor, precum și tuturor celor prezenți.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team