Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Ca în fiecare an, la 1 noiembrie parohia ortodoxă română „Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian” din Mulhouse își serbează hramul. Anul acesta, într-o frumoasă atmosferă duhovnicească, parohia a primit vizita şi binecuvântarea Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale. Bucuria comuniunii a fost înmulțită prin slujba arhierească a Sfintei Liturghii, slujită de ierarh împreună cu părintele paroh Emil Tanca şi cu alți preoți slujitori.
Pe lângă numeroșii credincioși au mai participat obștea mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” din Godoncourt, domnul consul general la Strasbourg, Remus-Constantin Mărășescu, domnul arhitect André Marescaux, precum și mulți credincioși din zona Alsacia și Franche-Compté. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Valentin Tăbăcaru, ca ajutor în activitatea liturgică şi de misiune a parohiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor prezenți despre vindecarea pe care o putem aduce fiecare dintre noi aproapelui nostru: „Vedeți că uneori și noi îl vindecăm pe celălalt, fără să fim doctori, atunci când iertăm. Ne vindecăm soțul și soția iertând; îi vindecăm pe fratele sau pe sora noastră iertând, mângâindu-i, spunându-le o vorbă bună, fiind aproape de ei... Cât de important este comportamentul nostru în familie sau în comunitate, în relația dintre noi? Doctorii fără de arginți mângâiau întâi cu cuvântul; îl aduceau pe Hristos acolo. Noi, oricâte cuvinte frumoase am spune, n-ajung. Trebuie să fie cel ce este Cuvântul adevărat, care să fie între noi. De aceea, când spunem «să-ți dea Dumnezeu ajutor», «Dumnezeu cel Bun, milostiv si iubitor să-ţi ajute, să te întărească, pentru că eu nu pot, oricât ți-aș dori», știu că dacă spun o rugăciune pentru tine asta te ajută mai mult. Cum ne simțim noi când auzim asta?”. Totodată, Înaltpreasfin-țitul Părinte Mitropolit Iosif a punctat impor-tanța mărturiei noastre despre Dumnezeu: „Asta făceau doctorii cei fără de arginți când se întâlneau cu cel bolnav: îl aduceau prima dată mărturie pe Dumnezeu. Noi îl dăm pe Dumnezeu la o parte, considerând că putem și noi spune «la mulți ani» sau să zâmbim. Însă ce valoare are zâmbetul nostru limitat, aș zice muritor... Mai nimic. Dar când îl chem martor pe Hristos, pe Dumnezeu cel în Treime, se schimbă totul.”.
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Iosif a amintit de lucrările de la biserica parohiei ortodoxe române din Mulhose: „Doresc să îl felicit pe părintele Emil, consiliul parohial și pe dumneavoastră pentru toate lucrările pe care le-ați făcut aici. Noi am sfințit biserica în 2011, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, dar de atunci lucrările au continuat. Acum aveți o biserică frumoasă. Am înțeles că și primăria este mulțumită și bucuroasă, dorind să ofere parohiei o casă parohială. Ați transformat o ruină într-un loc plăcut lui Dumnezeu. Nu mai este în zonă o biserică ortodoxă atât de frumos pictată în interior. Părintele Emil face un efort deosebit și mă rog Domnului să îi răsplătească osteneala. Îl rog pe Domnul să vă binecuvânteze pe toți.”.
Comunitatea credincioșilor ortodocși români din Mulhouse a fost înființată în luna septembrie a anului 2003, fiind găzduită la început în capela Clinicii de Gerontologie ,,Sfântul Damian” din Mulhouse, sub îndrumarea părintelui Radu Totelecan. O dată cu hirotonia părintelui paroh Emil Tanca, în anul 2006, s-a preluat o biserică părăsită, la Pulversheim, lângă Mulhouse. După restaurare și reamenajare, dintr-o construcție în ruină biserica a fost transformată într-un lăcaș de cult ortodox adaptat și conform normelor în vigoare. Prima slujbă s-a săvârșit în biserică pe 19 septembrie 2010. Sfințirea bisericii a fost făcută la data de 11 aprilie 2011 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Între anii 2012 şi 2018 s-a efectuat pictarea lăcașului de cult.
Astăzi, grație efortului și implicării deosebite a părintelui paroh Emil Tanca, biserica parohiei din Mulhouse strălucește, prin rafinamentul ei specific, ca o ambasadă spirituală a valorilor ortodoxiei și a tradiţiilor culturale românești, într-un frumos dialog cu valorile occidentale. Biserica desfășoară o misiune intensă în această regiune.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team