Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 17 Decembrie 2021 Ora: 15:14

„Ani de răbdare pentru Biserică, încununați de bucurie.” Un deceniu de misiune ortodoxă la Luton

În duminica a treizecea de după Rusalii, pe 28 noiembrie 2021, parohia comunității românești din Luton s-a învrednicit să-l aibă în rândul său pe întâistătătorul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, aflat în vizită pastorală în Regatul Unit al Marii Britaniei și al Irlandei de Nord. Luna noiembrie a reprezentat pentru „turma mică” (Lc 12, 32), păstorită „cu timp și fără timp” (2 Tim 4, 2) de inimosul părinte paroh Ioan Nazarcu, o perioadă de prăznuire duhovnicească, marcată la 13 noiembrie de aniversarea împlinirii a zece ani de la întemeierea parohiei, iar acum de vizita arhipăstorului. Toți acești ani au fost un răstimp „de răbdare pentru biserică”, a subliniat Înaltpreasfințitul Iosif, căci abia anul acesta s-a reușit obținerea unui lăcaș de cult propriu. „Însă nu trebuie uitat”, a continuat Părintele Mitropolit, „că atunci când ai preot ai Biserică, chiar dacă biserica de zid n-o ai. Biserica nu o constituie pietrele, cărămizile de lut, ci pietrele cele vii, care suntem noi, care sunteți dumneavoastră.” 

Tâlcuind pericopa evanghelică din această duminică, a dregătorului cel bogat, Înaltpreasfințitul Părinte a atras atenția asupra faptului că, atunci când îndeamnă la lepădarea de sine, „Hristos vorbește și de El însuși, pentru că a intrat ca prin «urechile acului» în pântecele Fecioarei Maria și a venit în lumea aceasta ca prin «urechile acului». Această lepădare de bogății, această deșertare de sine, pe care o cere Mântuitorul de la noi, a făcut-o El mai întâi.”. Îndemnul Mântuitorului este cât se poate de actual, a subliniat Părintele Mitropolit, deoarece și noi „facem depozite din ce în ce mai mari, pentru că ne este teamă de moarte. Și prin aceste acumulări ni se pare că trăim, că am conta pentru lumea asta – și, de fapt, este o minciună.”. Omul contemporan, a arătat mai departe Înaltpreasfinția Sa, este tot mai preocupat de sine, afundându-se în egoism și în lumea virtuală, în dauna comuniunii cu aproapele său: „Stăm cu ochii în telefon și nu-l mai vedem pe celălalt. Și primele victime vor fi copiii noștri. Măcar când suntem acasă, cu ai noștri, să ne uităm în ochii copilului, ai soției. Iubiți părinți, a renunța la noi, a jertfi ce avem, înseamnă a-i învăța pe copii să trăiască! Nu ne facem numai nouă un bine, le facem și lor un bine.”. Scopul final al tuturor acestor renunțări, mai mici sau mai mari, la cele părute ale noastre, a încheiat Părintele Mitropolit, este unul singur: „Să ne pregătim să-L înțelegem mai bine pe Domnul și să întărim comuniunea dintre noi.”.  

La momentul îndătinat de la Dumnezeiasca Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif l-a hirotonit întru diacon pe tânărul Radu Amariei, ostenitor de mulți ani întru cele ale parohiei din Luton, spre propășirea Bisericii și a credinței ortodoxe din aceste ținuturi cu o veche istorie creștină. În cadrul aceleiași slujbe a fost hirotesit ca duhovnic, pe seama a două misiuni britanice, părintele Cosmin Mureșan. La eveniment a luat parte, în calitate de împreună-slujitor, și arhidiaconul Paul Loghin, iar la agapa frățească de la sfârșit s-au alăturat doi preoți și un diacon din protopopiatul Londrei. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a primit mai multe daruri cu simbolism duhovnicesc, din partea comunității, și a urmărit un mic concert de colinde și poezii susținut de copiii din parohie. 

La final, părintele paroh Ioan Nazarcu le-a mulțumit, cu bucurie și recunoștință, chiriarhului și tuturor celor de față, subliniind: „Încercăm și noi să urmăm Înaltpreasfințitului Iosif, care slujește «cu timp și fără timp», și să-i chemăm pe oameni la Hristos, în condițiile în care oamenii caută în stânga și-n dreapta. Noi, creștinii ortodocși, avem datoria să-L împărtășim pe Hristos unei lumi care se îndepărtează tot mai mult de El, afundându-se în atâta durere și frământare. Iar singura ieşire, așa cum ne învaţă Cuviosul Sofronie de la Essex, «este de a afla în noi înţelepciunea, hotărârea de a nu trăi după ideile acestei lumi, ci de a urma lui Hristos. Să-L urmăm nu din afară, ci lăuntric. Şi să ne amintim că pe Golgotha şi în Ghethsimani El a stat împotriva tuturor. Singur.»”.

Aflat în vecinătatea Londrei, oraşul Luton este recunoscut pe plan local pentru „diversitatea lui religioasă”: se găsesc aici nu mai puţin de cincisprezece moschei, o sută cincizeci de denominaţii creştine diferite, două temple hinduse şi o sinagogă. Până în 2011, singurul loc din acest Babel contemporan, în care dreptslăvitorii creştini puteau fi părtași lucrării sfinţitoare a Bisericii, era o veche parohie de limbă greacă. În acel an, din râvna Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, s-a întemeiat parohia ortodoxă ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Ioan Botezătorul şi Alban, întâi-mucenic al Britaniei, comunitate care încearcă să trăiască și să propovăduiască Ortodoxia pe măsura sobornicităţii Bisericii lui Hristos, mai presus de hotărniciile omenești. 

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni