Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 14 Decembrie 2021 Ora: 15:14

Sfinții Arhangheli sărbătoriți la Catedrala Mitropolitană din Paris

A 24-a duminică de după Pogorârea Sfântului Duh, ziua de 7 noiembrie 2021, a reprezentat pentru Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale o duminică aparte, întrucât s-a sărbătorit, anticipat, și hramul Catedralei Mitropolitane din Paris, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif. Alături de Înaltprea-sfinția Sa au mai slujit Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și Preasfințitul Părinte Timotei de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania le-a vorbit credincioșilor pre-zenți despre tainele care străjuiesc Catedrala Mitropolitană din Paris, aflată sub ocrotirea Sfinților Arhangheli: „Praznicul Sfinților Arhangheli ne descoperă taina dreptății lui Dumnezeu prin Mihail, taina dragostei lui Dumnezeu prin Gavriil și taina vindecării prin Rafail.”. De asemenea, ierarhul a surprins și câteva dintre tainele pericopei evanghelice duminicale: „Fiica maimarelui sinagogii, Iair, care moare, reprezintă legea cea veche, care, odată cu venirea Mântuitorului în lume, înviază și dăruiește lumii întregi, în detrimentul dreptății, iubirea desăvârșită, răstignită pe Cruce. Iar femeia bolnavă de doisprezece ani reprezintă omenirea întreagă, cuprinsă de păcat și de boală, care nu mai reușește să găsească soluții lumești la problemele cu care se confruntă. Femeia din evanghelie ne demonstrează că izbăvirea ne vine prin credința noastră puternică în Hristos.”.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a mulțumit tuturor ierarhilor prezenți la acest eveniment deosebit din viața Mitropoliei, evocând, în același timp, câteva repere istorice privind catedrala pariziană. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit și tuturor clericilor și credincioșilor care s-au alăturat acestui moment festiv.

Sărbătoarea a continuat după Sfânta Liturghie cu o conferință, susținută de ierarhii prezenți, pe tema „Comuniunea dintre om și Dumnezeu prin rugăciune”, urmată de un dialog cu preoții și credincioșii.

Catedrala mitropolitană de la Paris, „Biserica Română din Paris”, 9 bis rue Jean de Beauvais (Paris 5e), este o frumoasă biserică gotică din secolul al XIV-lea (monument istoric), pe care statul român a cumpărat-o în anul 1882 spre folosința comunității românești de la Paris. Cu slujbe în limba română şi un cler român, biserica din strada Jean de Beauvais a fost, timp de mai bine de o sută de ani, un fel de a doua ambasadă, culturală şi spirituală, a României în capitala Franţei, şi reprezintâ pânâ azi o oazā a ortodoxiei româneşti pentru toți românii, fie că sunt exilaţi, refugiaţi politic ori social, fie studenţi, ori simpli turişti sau trecători prin Paris.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni