Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Cu aceste cuvinte de rugăciune am pornit la drum, în prima jumătate a lunii septembrie, şi cu nerăbdarea de a păşi prin locurile sfinţite de sfinţii creştinismului irlandez de început2, majoritatea dintre ei nici măcar astăzi cunoscuţi.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, echipa „Nepsis Ireland” a organizat, în perioada 11-12 septembrie, o excursie de două zile la care au participat 20 de persoane. Ne-am propuso tematică diferită pentru fiecare zi, conturând lucrurile prin parcurgerea unor trasee deosebite, atât din punct de vedere cultural-istoric, cât şi duhovnicesc: „The Celtic Cross Route” (County Meath)3 şi „The Medieval City – Killkeny”4.
Itinerariul „Crucilor Celtice” a debutat prin vizitarea celui mai important sit monahal al regiunii. Kells Abbey (sec. IX d.Hr.) a fost locul de retragere al monahilor din Insula Iona – este vorba despre ucenicii binecunoscutului Columcille5 (521-597 d.Hr.), din Scoţia –, dar şi perimetrul „academic” unde s-a finalizat transcrierea tetraevangheliarului Book of Kells6. Nu puteam omite din parcurs nici celebrul „Hill of Slane”, locul unde Sfântul Patrick (385-461 d.Hr.) şi-a început, în anul 432, propovăduirea către celţi şi druizi. Dintre toate crucile celtice presărate în insula de smarald, crucea din situl monahal Monasterboice7 se remarcă prin dimensiuni şi prin frumuseţea inscripţiilor sculptate pe cele patru braţe.
Duminică, 12 septembrie, ne-am plimbat prin oraşul medieval ascultând poveştile zidurilor castelului din Killkenny şi şoaptele bisericilor vechi. Saint Canice (516-600 d.Hr.) a fost cel care în secolul al VI-lea a închegat aici o obşte monahală, obşte în jurul căreia orăşelul8 a prins contur şi s-a dezvoltat. Pe locul fostei mănăstiri se află astăzi o impresionantă catedrală, care-i poartă numele, şi unul dintre cele două turnuri din Irlanda („Round Tower”) în care se poate urca. Deşi denumirea potrivită a „Crucilor Celtice” ar fi „High Crosses” şi „Scriptural Crosses”, termenul de „celtic” domină şi se identifică din ce în ce mai mult cu trecutul Irlandei. Crucile scripturistice au fost un adevărat instrument catehetic în a doua jumătate a primului mileniu creştin irlandez. Alături de ele, ca elemente identitare ale insulei, se remarcă turnurile „Round Towers”, izvoarele cu apă sfinţită „Holy Wells”, „passage tombs”9, dar şi nenumărate manuscrise caligrafiate cu iscusinţă.
Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, binesimţită asupra noastră, bucuria ne-a fost sporită de descoperirea a noi locuri şi lucruri, dar şi de petrecrea timpului împreună.
În numele echipei „Nepsis Ireland”, Pr. Cristian Nistor
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team