Adaugat la: 14 Octombrie 2020 Ora: 15:14

Cuviosul Gherasim cel Nou purtătorul de Dumnezeu (20 octombrie)

Sfântul nostru părinte Gherasim provenea din familia Notara, o importantă familie de origine bizantină din Peloponez. Evlavioşi, părinţii l‑au trimis încă din tinereţe să studieze Sfintele Scripturi, pentru care a arătat de la început multă dăruire. În pragul maturităţii, sfântul şi‑a părăsit patria şi s‑a dus în Insula Zakint, iar de acolo a străbătut întreaga Grecie. Din Tesalia s‑a îndreptat spre Marea Neagră, spre Constantinopol, Propontida şi Calcedon. Oriunde mergea căuta nevoitori desăvârşiţi care să‑l înveţe arta artelor şi ştiinţa ştiinţelor. În cele din urmă a ajuns la Muntele Athos, unde, ca o albină sârguincioasă, a cules roadele virtuţilor tuturor nevoitorilor pe care i‑a întâlnit, ca să poată dobândi şi el dulceaţa curăţiei inimii. După câţiva ani, Gherasim a părăsit Athosul pentru a merge în pelerinaj la Locurile Sfinte. La Ierusalim a fost hirotonit imediat ipodiacon, diacon şi preot de către Patriarhul Gherman al II‑lea (1537‑1579). După ce a slujit un an la Sfântul Mormânt, a rămas vreme de 12 ani în slujba patriarhului, nepărăsind totuşi nevoinţele cele monahiceşti. Într‑o zi a plecat în pustia Iordanului şi a petrecut acolo patruzeci de zile în post şi rugăciune, după pilda lui Hristos (cf. Mt 4, 1), apoi s‑a întors la patriarh şi şi‑a reluat slujirea.

Mai apoi, Sfântul Gherasim a părăsit Ierusalimul pentru a‑şi relua peregrinările. A petrecut o vreme în Muntele Sinai, de unde a plecat spre Alexandria şi către alte locuri din Egipt. După aceea a mers în Antiohia şi la Damasc, apoi a ajuns în Creta, dar s‑a întors în cele din urmă în Zakint, unde s‑a aşezat într‑o peşteră, departe de lume, în care a vieţuit cinci ani de zile (1554‑1559), hrănindu‑se doar cu ceva legume, fără nici un pic de pâine şi sare. Deşi trăia ascuns, a fost aflat de creştinii evlavioşi, care, fără să stea pe gânduri, au venit în număr mare la el ca să‑i ceară binecuvântarea şi sfaturile. Dar, luând aminte la ce spun Sfinţii Părinţi, şi anume că nimic nu este mai păgubitor pentru monah decât cinstirile şi slava deşartă, sfântul s‑a hotărât să pornească din nou la drum. S‑a aşezat atunci într‑o mică peşteră din Insula Chefalonia, unde a rămas aproape şase ani. Cum însă lumina nu poate sta ascunsă sub obroc, nici virtuţile Sfântului Gherasim nu au rămas ascunse, iar credincioşii au venit din nou să‑l cerceteze, nelăsându‑l să se bucure de desfătarea cugetării la cele înalte. În cele din urmă pronia l‑a condus spre un loc şi mai retras al insulei, numit Omala, unde se afla o biserică în ruine, în care tocmai fusese descoperită o icoană făcătoare de minuni.

Aici sfântul a avut încredinţare de la Dumnezeu că a venit vremea să primească ucenici. Douăzeci şi cinci de fecioare i‑au cerut să le fie părinte duhovnicesc, şi astfel sfântul a întemeiat o mănăstire, jertfindu‑şi isihia pentru a le transmite ucenicelor sale roadele harului şi ale experienţei duhovniceşti, pe care Dumnezeu i le-a dăruit din belşug. Mănăstirea, numită Noul Ierusalim, părea locuită de îngeri în trup.

Ajuns la o vârstă foarte înaintată, Sfântul Gherasim şi‑a văzut dinainte sfârşitul şi le‑a chemat pe toate fiicele sale duhovniceşti pentru a le da ultimele povăţuiri. Apoi, după ce le‑a binecuvântat, şi‑a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, plin de bucurie şi de pace, la 15 august 1579.1 Trupul său nestricăcios, ce pare că doarme, răspândeşte o mireasmă cerească şi săvârşeşte până astăzi mulţime de minuni. Sfântul Gherasim a devenit ocrotitorul Insulei Chefalonia şi al tuturor locuitorilor săi, şi mijlocitorul lor stăruitor în faţa tronului lui Dumnezeu. Este cunoscut mai ales pentru puterea sa tămăduitoare, izbăvindu‑i pe demonizaţi, care vin de pretutindeni să‑i ceară ajutorul. Prin ocrotirea sa, ortodoxia a putut dăinui în Chefalonia de‑a lungul multelor veacuri de stăpânire italiană.

Ieromonahul Macarie de la Simonos Petra, Sinaxarul. Viețile sfinților, vol. II, luna octombrie, p. 265‑267

Note:

1. Pentru că această dată coincide cu Adormirea Maicii Domnului, pomenirea sfântului a fost mutată pe 20 octombrie, ziua mutării cinstitelor sale moaşte (1581).

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni