Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 17 Iunie 2020 Ora: 15:14

Șezători Nepsis online

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, astăzi lansăm seria şezătorilor „Nepsis online”. Nepsis Ireland invită tinerii din Irlanda la întâlniri online pe diferite teme. În această seară, Storytime. Vom citi, vom povesti şi vom împărtăși o mulţime de lucruri unii cu alții. Aveți nevoie doar de aplicația Zoom, de multă voie bună și de un pic de răbdare atunci când tehnologia se opune comunicării. Vă așteptăm cu drag începând cu ora 18:00.”

Așa a sunat prima invitație „de carantină” pentru tinerii noștri voluntari. Ne era dor de ei, să‑i vedem și să știm cum se simt. Imediat după aceea, echipa de coordonatori Nepsis Ireland a propus organizarea unor şezători online (aşa le‑am numit) care să aibă drept scop trecerea peste această perioadă prin susținere, încurajare, prin împărtășirea ideilor și prin participarea împreună la frumoasele activități stabilite.   

Iată câteva din aceste șezători, însoțite de gândurile fiecărui coordonator de activitate.

Nepsis Coordonatori – Book club

Au fost întâlniri pline de comunicare, de descoperire lăuntrică și de aprofundare a relațiilor interpersonale. Printre cărțile parcurse putem enumera Cele 5 limbaje ale iubirii, de Garry Chapman, şi Taina iubirii, de Antonie Bloom.

Cristian Pasere, preşedinte Nepsis Ireland 

Storytelling

Cui nu‑i plac poveștile? Poveştile sunt iubite şi de cei mici și de cei mari. Cartea Doamna Păresimilor le‑a explicat copiilor din poveste, dar și nouă, cu multă delicatețe și bucurie, semnificația Postului Mare, dar și a fiecărei duminici din acest post. Așadar, aflându‑ne în Sfântul și Marele Post, Doamna Păresimilor a fost foarte așteptată de noi toți, ca să ne susțină  în acesta călătorie a postului și să ne pregătească întru a primi bucuria Învierii Domnului.  

Coordonator: Iurie Guțu

Nepsis cooking together 

În cadrul atelierului Nepsis Cooking Together ne‑am îndulcit cu o prăjitură („negresă”) de post pe care am gătit‑o împreună prin intermediul platformei Zoom. Activitatea a fost precedată de activitatea Nepsis Tea Time, unde ne‑am cunoscut mai bine unii cu alții și am legat prietenii noi cu tinerii din Nepsis Roma, care s‑au alăturat activității noastre. În cadrul acestei activități tinerii au împărtăşit amintiri şi fotografii din copilărie, au discutat despre activitățile lor din carantină, dar şi despre dificultățile întâmpinate în această perioadă. După multă  voie bună și discuții am savurat împreună delicioasa prăjitură, umplându‑ne inimile de bucurie. 

Coordonator: Bianca Mascan

Nepsis Book Club (Nepsis Ireland)

Încurajaţi de succesul activității desfășurate în grup restrâns, ne‑am pornit la un drum mai lung: Book Club pentru toată lumea. Purtați de valul since-rității, am depănat cu toții amintiri și ne‑am descoperit rădăcinile persona-lității. Am aflat că ne place să fim iubiți într‑un anumit fel și că ne manifestăm iubirea în anumite moduri. Întâlnirea s‑a încheiat cum nu se putea mai bine: doi copilași de aproximativ 4 ani și‑au manifestat dorul de timpul petrecut împreună, sub privirile emoționate ale celorlalți participanți.

Coordonatori: Rebecca Pasere și Mihaela Cârdu

De ce și cum cântăm în Biserică?

Această întâlnire a încercat să vină în întâmpinarea celor care aveau nelămuriri asupra rugăciunii exprimate în biserică sub forma cântului. În prima parte a întâlnirii am dezbătut câteva indicii ale Sfinților Părinți despre cântare, după care a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.  

Coordonator: Cristian Pasere

Poetry Club

Deși la prima încercare, Poetry Club a reprezentat o întâlnire plină de trăiri frumoase și de aduceri aminte. A fost un prilej de rememorare a poeziilor dragi, a anilor de liceu, dar și un prilej de duel în a citi împreună poezii, un fel de exercițiu de oratorie ad‑hoc. Gazdele atelierului au propus poezii pe diferite teme de discuție: iubirea (Nichita Stănescu), credința (Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Seamus Heaney), natura (Mihai Eminescu), acestora adăugându‑li‑se poeţii propuşi de tinerii participanți: Radu Gyr, Gustavo Adolfo Becque, Grigorie Vieru și alții.

Deși poate părea o invitație la analiză, la deslușirea misterelor, a metaforelor și a înțelesurilor, fapt ce ar putea să îi sperie pe unii participanți mai puțin vorbăreți, mai timizi, această întâlnire s‑a dovedit a fi o adevărată sărbătoare închinată poemului. În afara micilor intervenții legate de autori, poezia a stat la baza întâlnirii. Ascultând versurile, de multe ori singurul răspuns potrivit a fost tăcerea, zâmbetul plin de înțelesuri, oftatul, uimirea, într‑un cuvânt bucuria.

Coordonatori: pr. Cristian Nistor și Mihaela Cârdu

Painting online

La atelierul de pictură tinerii au ieșit puțin din monotonia izolării dându‑şi frâu liber creativității și imaginației. Tema atelierului a fost Locul meu preferat din întreaga lume. Prin intermediul schițelor și al imaginilor pictate am descoperit locuri, trăiri și amintiri dragi nouă. Am călătorit în acest mod prin lume, de la siguranța casei bunicilor din România până la impresionantele monumente ale Romei, poposind, desigur, în familiaritatea consolatoare a cafenelei locale.

Coordonator: Claudia Florea

Gânduri dinspre participanţi

Cred că întâlnirile „Nepsis online” sunt geniale! Cel mai mult mi‑a plăcut întâlnirea Book club, unde am discutat despre iubire (cartea Cele cinci limbaje ale iubirii). Faptul că am auzit păreri diferite despre viață și lume m‑a ajutat să mă conectez cu ceilalți, să mă simt înțeleasă, să simt că fac parte dintr‑un grup înțelegător, iubitor și, într‑un final să înțeleg că, de fapt, toți suntem unul și că nu există nimic care să nu poată fi discutat atunci când avem astfel de oameni minunați lângă noi. Pentru mine a fost și o sesiune de terapie, în aceste vremuri dificile. 

Întâlnirea Nepsis despre COVID‑19 (Myth Buster) m‑a ajutat să clarific ce e adevărat și ce e fals în legătură cu acest virus, și astfel să mă pot proteja pe mine și pe cei dragi mie. A fost o întâlnire informativă, de pe urma căreia cu toții am beneficiat.

Ramona, Dublin

Hristos a înviat, fraților! Sunt foarte bucuros că am participat la întâlnirile online Nepsis Ireland. Am avut ocazia să întâlnesc și să cunosc mulți tineri frumoși, interesanți, şi să discut pe diferite teme ziditoare, cum ar fi poveștile ortodoxe pentru copii şi poeziile preferate. Am gătit împreună prăjituri şi ne‑am bucurat de câteva activităţi binevenite. Am mai avut ocazia să mă cunosc mai bine pe mine însumi, să îmi cunosc propriile frici, printre care și timiditatea de a vorbi într‑un grup, tămăduite prin grija lui Dumnezeu şi prin întâlnirea cu ceilalţi tineri. Abia aștept următoarele întâlniri online cu cât mai mulți tineri din Dublin, din Irlanda și din alte țări. 

Eugeniu, Dublin

Întâlnirile cu prietenii din Nepsis Ireland au fost ca o gură de aer curat în această perioadă grea pentru noi toți. Am participat la câteva întâlniri şi am fost foarte bucuroasă că am reuşit să‑mi reîntâlnesc prietenii. De asemenea, am învățat şi lucruri noi: am învăţat cum să gătesc o negresă de post şi multe lucruri despre acest nou virus. De asemenea, am participat la un club de carte şi la unul de poezie, unde mi‑am amintit de perioada când am fost la liceu. Îmi este dor de prietenii mei din Nepsis Ireland şi mă bucur foarte mult că am reuşit să‑i văd şi să vorbesc cu ei prin intermediul acestor întâlniri.

Florica, Dublin 

Atelierele Nepsis sunt super! Sunt un loc unde toți putem să interacționam și să facem diferite activități. Am învățat multe lucruri împreună, de exemplu să  facem brownies, am aflat multe lucruri utile despre virus şi am citit împreună. Este un loc unde ne putem exprima opiniile și unde putem discuta împreună. Mulțumim mult echipei.

Maria, Dublin

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni