Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Începutul de An Nou Bisericesc a însemnat, pentru românii din Antwerpen, în nordul Belgiei, și începutul unei noi etape din istoria parohiei lor: luarea în proprietate a lăcașului de cult care îi găzduia deja de la începutul anului 2019. Momentul a fost marcat prin săvârșirea Sfintei Liturghii, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif, cu participarea câtorva sute de enoriași și prieteni ai parohiei. La finalul slujbei a avut loc o ceremonie oficială, în cadrul căreia Monseniorul Johan Bonny, Episcopul Catolic de Antwerpen, i-a înmânat cheia bisericii Părintelui Mitropolit Iosif, marcând astfel schimbarea proprietarului. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai autorităților centrale și locale care s-au implicat în acest proiect: Primăria și Provincia Antwerpen, precum și Guvernul Flandrei.
25 de ani de căutări
Parohia Ortodoxă Română din Antwerpen a fost înființată la începutul anului 1993, fiind a doua din Belgia, după cea de la Bruxelles. Hramul parohiei a fost rânduit să fie o sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului, prăznuită anual pe 8 septembrie. Vreme de mai bine de 20 de ani, comunitatea a fost păstorită de către Pr. Ioan Dură, care a și sădit în inimile enoriașilor gândul de a dobândi un lăcaș de cult propriu, deschizând și un cont bancar în acest sens. Proiectul acesta a fost preluat apoi și continuat cu însuflețire de cei doi noi preoți ai parohiei, Pr. George Vâlcu și Pr. Mario Dorin Mihai.
De-a lungul celor peste două decenii și jumătate de la înființare, parohia a schimbat cinci locații, majoritatea în biserici catolice din centrul istoric, dar și în zona portului. Ultima mutare a avut loc în februarie 2017, în urma creșterii semnificative a numărului de enoriași. Era nevoie de o biserică mai mare, cu spațiu liturgic generos, dar și cu anexe care să poată fi folosite pentru activitățile extra-liturgice. Episcopia Catolică de Antwerpen se afla pe atunci în plin proces de restructurare a parohiilor din oraș, căutând soluții pentru mai multe biserici care urmau să fie desacralizate. Nevoia comunității românești de a avea o biserică proprie s-a întâlnit astfel cu nevoia Episcopiei Catolice de a oferi un viitor onorabil acestor lăcașuri de cult rămase nefolosite, iar de aici până la biserica din districtul Wilrijk nu a mai fost decât un pas. Comunitatea ortodoxă a fost primită cu multă bunăvoință de către puținii membri activi ai parohiei catolice, și nu a durat mult până la conturarea planului de inversare a rolurilor, și anume ca parohia ortodoxă să devină proprietară a bisericii, iar catolicii din cartier, oaspeți. Negocierile s-au întins pe durata ultimilor doi ani, în final parohia ortodoxă luând hotărârea cumpărării bisericii, în schimbul a 500.000 de euro.
Odată proprietari, românii ortodocși vor începe lucrările de renovare, reamenajare și înfrumusețare a lăcașului de cult. Împodobirea cu pictură în frescă și catapeteasmă din piatră, amenajarea unui paraclis de iarnă și a unor spații pentru agapele frățești de după Sfânta Liturghie, precum și pentru activitățile numeroșilor copii din comunitate, sau înnoirea sistemului de încălzire reprezintă doar câteva dintre obiectivele pentru anii următori. Dincolo de toate acestea rămâne însă năzuința membrilor comunității de a se face fiecare pe sine însuși biserică vie a lui Dumnezeu, loc de sălășluire și lucrare tainică a harului Său, care îi vindecă pe cei neputincioși și plinește lipsurile.
O biserică ce rămâne a Maicii Domnului
Lăcașul de cult cumpărat de comunitatea românilor ortodocși din Antwerpen a fost construit în anii 1930, în stil neo-bizantin, fiind în formă de cruce, la care se adaugă absida altarului și un nartex. Din pricina izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, consacrarea bisericii s-a făcut abia în anul 1953, în cinstea Maicii Domnului a Rozariului – sărbătoare catolică prăznuită anual pe 7 octombrie, în cinstea victoriei trupelor creștine împotriva otomanilor, la Lepanto (astăzi, Nafplion, în sudul Greciei), în anul 1571. Se poate spune, așadar, că biserica rămâne sub ocrotirea Maicii Domnului, așa cum a fost rânduit cu aproape trei sferturi de veac în urmă.
Chemare la ctitorie
Cu veacuri în urmă, ctitorii de biserici erau domnitorii și boierii, cei care aveau la dispoziție mijloacele materiale pentru astfel de proiecte. Astăzi, însă, cu toții avem posibilitatea de a ne face părtași lucrării binecuvântate de a zidi o poartă a cerului aici, pe pământ. Românii din Antwerpen și din împrejurimi au înțeles bine acest lucru și s-au mobilizat pentru acoperirea costurilor de cumpărare a bisericii, în valoare de 500.000 de euro. O parte însemnată din sumă – 30%, adică 150.000 de euro – a fost oferită de Guvernul Flamand. Alți 250.000 euro rămân însă de plată în următorii 15 ani, iar acestora li se vor adăuga costurile de renovare și înfrumusețare a bisericii, așa că orice ajutor este binevenit. Cei care doresc și pot să pună umărul la acest efort pot găsi toate detaliile practice pe website-ul parohiei: www.parohiaantwerpen.be.
Pr. Mario Dorin MIHAI
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team