Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Vizitarea Parohiei Lugano a fost un mix extraordinar între duhovnicie (Părintele Gabriel Bunge), știință (Prof. Dulcan) și dragostea Părintelui Mihai și a credincioşilor din parohia lui. (Andrei, Lausanne)
Aşa a sintetizat Andrei, unul din cei 30 de tineri din asociaţia Nepsis Elveţia, vizita în parohia noastră, din zilele de sâmbătă, 31 august şi duminică, 1 septembrie. Ne-am întâlnit cu toţii în biserica noastră, Madonnetta, sâmbătă la orele 15. Am făcut o scurtă rugăciune şi apoi am urcat în munţi, la sihăstria părintelui Gabriel Bunge, cunoscutul părinte duhovnic, autor al mai multor cărţi de spiritualitate creştină. Ne-am îmbogăţit vreme de mai bine de două ore din înţelepciunea şi pragmatismul sfinţiei sale. Împreună cu cei doi confraţi ai părintelui Gabriel am săvârşit apoi slujba vecerniei. Cina oferită oaspeţilor noştri de tinerii din parohie s-a terminat într-o atmosferă de cântec şi voie bună. Aidoma şi duminică, la prânzul de după slujbă.
Duminică, Sfânta Liturghie a fost înfrumuseţată de cântarea tinerilor Nepsis, care s-au alăturat corului nostru, şi de prezenţa domnului prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, care a susţinut o conferinţă şi a răspuns numeroaselor întrebări ce i-au fost adresate. Am înţeles mai bine, ascultându-l pe domnul profesor, felul în care ştiinţa certifică în ultima vreme prezenţa lui Dumnezeu în lumea de EL creată.
La vremea predicii le-am transmis tinerilor şi numeroşilor creştini prezenţi un scurt mesaj:
„Numai un tineret treaz, aşa cum reiese şi din numele asociației voastre, va avea credibilitate şi va putea vindeca lumea, împinsă pe făgaşul decadenţei morale de neomarxismul cultural al secolului 21. Cum? Prin redescoperirea şi trăirea valorilor credinţei creştine, pe care Biserica Ortodoxă le propoveduieşte cu fidelitate. Avem datoria sfântă, noi, toţi cei din diaspora, tineri şi mai puţin tineri, nu numai de a trăi Ortodoxia în toată puritatea ei, ci şi de a o face cunoscută celor în mijlocul cărora pronia dumnezească ne-a rânduit.
Precum mulţi dintre cei „fugiţi” din ţările noastre ex-comuniste din cauza greutăţilor economice, dar nu numai, şi voi, dragii nostri, aţi descoperit poate, aici în Occident, frumuseţea slujbelor Bisericii noastre şi ale Ortodoxiei. Nu vă lăsaţi occidentalizată gândirea de lumea în care trăiţi, lume care pune accentul doar pe eficienţă, pe organizare, ceea ce duce la desacralizarea ei. Ţineţi-vă mintea trează prin rugăciune, asceză, participare la Sfânta Liturghie. Pregatiţi-vă să vă împărtăşiţi cât mai des. Şi să nu uitaţi, mai ales, de slujirea semenilor.
Uniţi-vă forţele cu alţi tineri din Bisericile Ortodoxe surori. Noi trăim de 25 de ani la Lugano o experientă, poate unică în Europa, de comuniune interortodoxă, în care diferenţele etnice se sting în convingerea fermă că aparţinem aceleiaşi una, sfântă, sobornicească şi apostolescă Biserică. Sfânta Liturghie, aşa cum aţi văzut azi, se săvârşeşte în principal în limba italiană, comună tuturor, intercalând, după contextul zilei respective, ectenii în română, slavonă şi greacă. Întărim mărturia noastră pe aceste locuri şi prin organizarea, de peste 20 de ani, a numerose expoziţii de icoane autentice (niciodată din hârtie lipită pe lemn) şi nu în ultimul rând prin cele 10 festivaluri de muzică lirică şi populară susţinute de artişti consacraţi din România, Serbia, Rusia Italia şi Elveţia. Numeroasele intervenţii la televiziune, la radio şi în întreaga presă din cantonul nostru sunt şi ele o dovadă a stimei şi preţuirii de care ne bucurăm din partea autorităţilor de stat şi a prietenilor noştri, creştini de confesiune catolică sau protestantă. Nu am reuşit să construim, după cum ne-am dorit, o biserică din lemn sau carămidă, dar am construit o „biserică a sufletelor”, vie, caldă, primitoare, unde bucuria de a fi creştin şi ortodox nu este doar o componentă a trăirii noastre, ci chiar modul nostru de a fi.
Cu sigurantă că nici noi, nici voi, dragi oaspeţi, nu putem schimba lumea. Putem însă schimba lumea noastră interioară, personală, care va exercita asupra celorlalţi o foarte puternică influenţă.
Soljenițîn zice, într-una din nuvelele sale, că o singură persoană poate schimba un sat întreg, că o singură persoană poate schimba o întreagă țară sau chiar întreaga lume.
Să vă ajute Bunul Dumnezeu şi să vă dea spor în tot lucrul cel bun!”
Pr. Mihai Meseșan
Vizita în parohia Lugano a fost cea mai complexă activitate Nepsis Elveția de până acum, desfășurându-se pe parcursul a două zile pline de soare, de bucurie, de cântec, de rugăciune și de discuții duhovnicești. (Monica, Zürich)
Părintele Mihai e incredibil de primitor. M-a impresionat faptul că la Lugano există o asemenea comuniune între ortodocșii de naționalități diferite. (Cosmin, Zürich)
A fost o oportunitate deosebită să stăm de vorbă cu un adevărat pustnic și teolog de elită. Două zile cu multă caldură și voie bună, împreună cu Nepsis. (Ștefan, Zürich)
Mi s-a părut că sfaturile părintelui Bunge sunt de un pragmatism necesar în Biserica noastră. (Adina, Lausanne)
Vă mulțumesc tuturor. Mă simt atât de împăcată și mângâiată, și mă bucur că v-am întâlnit pe voi toți. (Julia, Aargau)
Părintele Mihai și obștea ne-au primit cu multă, multă căldură și molipsitoare bucurie. Cred că avem datoria să păstrăm cât mai mult această bucurie creștinească și să o transmitem mai departe. (Cristina, Zürich)
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team