Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 9 Octombrie 2019 Ora: 15:14

Acoperământul Maicii Domnului

Dragi copii, de câte ori trecem printr-un necaz, alergăm în rugăciune la Maica Domnului. De ce, oare, ne plecăm genunchii Mijlocitoarei noastre către Mântuitorul Iisus Hristos? Un posibil răspuns îl găsim într-o întâmplare din viaţa Părintelui Constantin Galeriu. Cineva a venit cândva la el, cu o problemă destul de gravă. Părintele l-a povăţuit să se închine la Dumnezeu, dar omul s-a reîntors la fel de disperat, pentru că nu găsea puterea să se roage. Văzându-i starea, Părintele Constantin l-a luat de mână şi s-au aşezat împreună, în genunchi, în faţa icoanei Maicii Domnului cu Pruncul Iisus, și a început să se roage, cu voce tare: „Doamne, dacă nu îl ajuţi pe acesta, te spun Mamei Tale!”

Vălul Maicii Domnului întins peste popor

Când Constantinopolul era înconjurat de năvălitori, poporul alerga la biserica Maicii Domnului din cartierul mărginaş Vlaherne. Deşi în capitală era impresionanta „Sfânta Sofia“, care avea şi drept de azil politic, credincioşii fugeau la această bisericuţă. Aşa îşi are începutul şi sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului.

În jurul anului 911, Constantinopolul era înconjurat pe uscat şi pe mare de armatele ruşilor, pe atunci încă păgâni. Împăratul Leon cel Înţelept se afla cu toată armata într-o campanie în Răsărit, iar în cetate mai erau doar câţiva soldaţi, preoţii, femeile şi copiii. Într-o scriere veche se relatează cum poporul a fugit la Vlaherne. Aici erau adăpostite mai multe relicve ale Maicii Domnului: cămaşa, acoperământul şi o parte a brâului, care fuseseră aduse din Ţara Sfântă. Făcându-se priveghere de toată noaptea, Sfântul Andrei, împreună cu ucenicul său Epifanie şi cu mai mulţi credincioşi, au văzut-o pe Maica Domnului, alături de Sfântul Ioan Botezătorul şi de mulţi alţi sfinţi şi îngeri. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul bisericii, a îngenuncheat cu chipul brăzdat de lacrimi şi a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi şi-a ridicat vălul şi l-a întins peste popor, pentru a-l ocroti. După acestă arătare, primejdia a fost îndepărtată, iar oraşul a fost cruţat de suferinţă şi de vărsarea de sânge.

Câteva veacuri mai târziu au început să apară biserici care îşi alegeau drept hram Acoperământul Maicii Domnului. Cea mai impresionantă dintre toate este Catedrala Cinstitului Acoperământ (Pokrovskii Sobor) din Moscova (numită și Catedrala Sfântul Vasile Blajenîi). Stilul pur rusesc, cupolele sale caracteristice sub forma bulbilor de ceapă și culorile vii ce o îmbracă, atât în exterior cât și în interior, o fac unică în lumea creștină și nu numai.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni