Pelerinaj la sfântul Baudilie de la Nîmes

publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Septembrie 2010, 15:56

Duminică, pe 30 mai 2010, un grup de cincisprezece credincioşi ai parohiei Întâmpinării Domnului şi sfântului Baudilie de la Nîmes, însoţiţi de părintele paroh, Mihai Tirrier, au purces într-un pelerinaj la sanctuarul închinat sfântului Baudilie, apărătorului oraşului Nîmes, ce se prăznuieşte pe data de 20 mai.

Sfântul Baudilie s-a născut la Orléans, în veacul al IV-lea, în vremea domniei împăratului Constantin. Încă din fragedă pruncie s-a distins prin credinţa sa puternică şi dezinteresul faţă de bucuriile şi bunurile acestei lumi. Provenind dintr-o familie nobilă şi bogată, sfântul a moştenit degrabă un patrimoniu însemnat; însă el s-a îndeletnicit întru totul cu fapte de milostenie. Sfântul Euvertie, episcop al oraşului Orléans, povăţuitorul său duhovnicesc, l-a hiroresit întru ipodiacon la o vârstă inferioară celei prevăzute de canoanele bisericeşti. Aprins de dorinţa puternică de a propovădui Evanghelia în ţinuturile aflate sub jugul idolesc, a mers spre sud şi a ajuns în oraşul Nîmes unde obiceiurile păgâne erau la loc de cinste. În timpul unei jertfe aduse în onoarea zeului Jupiter, sfântul a vorbit cu glas tare poporului, îndemnându-l să se lepede de credinţa cea păgânească pentru a lua jugul cel bun al Domnului Iisus Hristos. Atunci mulţimea furioasă s-a ridicat împotriva lui, după care l-a decapitat. Căzând pe pământ, capul sfântului Baudilie a făcut să izvorască în chip minunat trei izvoare; aceasta este originea numelui stăzii pe care se află sanctuarul închinat sfântului.

Pelerinii au umplut de flori micuţa capela ai cărei pereţi sunt acoperiţi de rugăciuni, au cântat troparul tuturor sfinţilor, precum şi Troparul sfântului Baudilie (1) alcătuit de ieromonahul Jean-Marie (Vastet) care a adormit întru Domnul pe data de 9 mai 2010; pelerinii s-au închinat apoi icoanei făcute de unul dintre enoriaşi. Cu mare bucurie pelerinii împărtăşesc şi cititorilor revistei aceste momente de preţ.

1. «  Sfinte Baudilie, propovăuitor al Evangheliei, vesteşti la Nîmes Sfânta Înviere a lui Hristos. Mărturisitor al Domnului până la jertfa de sine, roagă-L să mântuiască sufletele noastre. »