Moș Nicolae adevăratul Moș Crăciun

publicat in Pagina copiilor pe 13 Decembrie 2017, 05:23

Spunem despre ceva că există, doar dacă este văzut. Moșul Nicolae, spre deosebire de Moș Crăciun, nu se arată niciodată. Poate de aceea credem mai mult în Moș Crăciun. Însă, Moș Crăciun îmbrăcat în veșmânt roșu, având barbă și călătorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la începutul secolului XX. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) provine din termenul  olandez Sinterkloos – Sfântul Nicolae. 

Adevăratul Moș Crăciun, cel din tradiția Bisericii, este Sfântul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, în Asia Mică și a păstorit într-o vreme când învățăturile greșite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane ca fiind adevărate. A participat în calitate de episcop la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în  anul 325, unde a fost condamnată erezia lui Arie, care susținea că Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Atât de puternic a argumentat Sfântul Nicolae și atât de încăpățânat a fost Arie, încât, îngrijorat de ruptura care se putea face în Biserică, viitorul sfânt i-a dat ereticului o palmă în cadrul sinodului. De la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, în ziua de 5 decembrie, celor neascultători să li se dea un băț în semn de avertisment.

Dar nu prin această faptă a ajuns Sfântul Nicolae întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Potrivit tradiției, Sfântul Nicolae a aflat într-o zi, că un tată din cetatea Mira, de durere că este lipsit de ajutor în a-și mărita fiicele, plângea nemângâiat, cerând ajutor Domnului. 

Mișcat de durerea tatălui și îngrijorat de soarta fetelor, Sfântul Nicolae a poruncit slugilor sale să ia câteva pungi cu galbeni și să le strecoare în casa acelei familii. De atunci și până în zilele noastre, în fiecare noapte a Sfântului Nicolae, cei dragi, în special copiii, primesc daruri de la Sfântul Nicolae.

Dacă nu primim daruri, afirmăm că Sfântul Nicolae nu există sau că nu a reușit să treacă pe la noi. Trebuie să învățăm că sunt și altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decât cadourile din încălțări. Dăruiește și astăzi Sfântul. Dar își pune darurile numai acolo unde omul îi face loc: în încălțări sau în inimă.

Scrisoare către Moș Nicolae

E prima dată când îţi scriu
Am auzit că vei veni
Cu daruri multe la copii.
Ai mei dorm toți că e târziu.
 
Scrisoarea nu e prea frumoasă
Mă iartă! Î-ţi scriu la lumânare
Şi mâna-mi tremură cam tare,
Că este frig la noi în casă
 
Nu sunt fl ămând, cu fraţii mici
Am împărţit un colţ de pâine.
M-aş bucura de-aş şti că mâine
Va fi să treci şi pe aici.
 
Ştiu, mulţi copii sunt cu nevoi,
Eu nu-ţi cer jucării frumoase,
Ci-n ghetele acestea roase
Să pui, te rog, ghetuţe noi!

Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moșul își scutură barba și iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credință, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii se gândesc deja la Ignat și la Sărbătoarea Crăciunului. Pregătirile încep.

Știați că: 797.725 de cetățeni români, dintre care 513.595 bărbați și 284.130 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae?
top 10 indonesian dating app | dating app personality test | dating site for kenyan hiv single