publicat in Pagina copiilor pe 12 Iulie 2017, 10:04
Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte în ziua de 27 iulie pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, care aparţine unui grup de sfinţi cunoscuţi sub numele de Sfinţi Doctori fără de arginţi,adică sfinţi care au vindecat fără a cere plată – lucru neobişnuit în primul mileniu, şi chiar (sau mai ales) în ziua de astăzi.
Icoana Sfântului Mare Mucenic Pantelimon din Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai a fost zugrăvită la începutul secolului al XlII-lea şi îl înfăţişează pe sfânt ţinând în mâna dreaptă o cruce (semn al suferinţelor pentru Hristos), iar în mâna stângă o cutie cu medicamente.
Aceasta este una dintre icoanele Sfântului Pantelimon împodobită cu un cadru de scene mici, marginale, care prezintă evenimente sau minuni din viaţa sfântului. Acest tip de reprezentare a vieţii sfinţilor a devenit o practică chiar în secolul al XIII-lea.
SCENELE PREZENTATE ÎN ICOANĂ SUNT:
În partea de sus: Sfântul Pantelimon se întâlneşte cu Sfântul Mucenic Ermolae; Sfântul Pantelimon învaţă tainele medicinii de la preotul Ermolae; Sfântul Pantelimon se roagă pentru copilul muşcat de şarpe; Sfântul Pantelimon înviază copilul prin rugăciune.
În partea din stânga: Sfântul Pantelimon ucide şarpele; Sfântul Pantelimon îl vindecă pe orbul din naştere; Sfântul Pantelimon îl ridică pe paralitic; Sfântul Pantelimon este chinuit prin fierberea într-un vas de plumb.
În partea din dreapta: Sfântul Pantelimon este botezat; Sfântul Pantelimon distruge idolii păgânilor; Sfântul Pantelimon este chinuit şi ars; Sfântul Pantelimon este dat spre hrană fiarelor sălbatice.
În partea de jos: Sfântul Pantelimon este aruncat în mare; Sfântul Pantelimon şi roata plină de cuie, care se întoarce să-i rănească pe chinuitorii săi; Sfântul Pantelimon este decapitat; înmormântarea Sfântului Pantelimon.
DE REŢINUT: Aşezată la poalele Muntelui Sinai, Mănăstirea Sfânta Ecaterina se înalţă chiar pe locul de unde Dumnezeu i-a vorbit lui Moise dintr-un rug cuprins de o flacără nepământeană – în acelaşi loc de unde Sfântul Proroc a pornit pentru a se ruga lui Dumnezeu şi a primit tablele legii cu cele zece porunci.
Dragi copii, impresionanta mănăstire din fotografiile alăturate se află în Muntele Athos şi este închinată Sfântului Mucenic Pantelimon, fiind ctitorită din temelie de domnitorul Moldovei, Scarlat Calimah, în anul 1765.
Vechea mănăstire, numită „Mănăstirea Tesaloniceanului", a fost înfiinţată în secolul al Xl-lea de călugări greci. Ajungând pustie, a fost luată de ruşi şi refăcută, primul ctitor al ei fiind prinţul Lazăr al Serbiei.
În anul 1855 mănăstirea număra 350 de călugări, iar către sfârşitul secolului al XlX-lea numărul acestora era de 1000, vieţuind împreună ruşi, greci, sârbi, bulgari şi români.
În mijlocul mănăstirii se află biserica mare, închinată Sfântului Mucenic Pantelimon. Această biserică este sprijinită pe zece stâlpi de marmură. Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Pantelimon este îmbrăcată în argint poleit cu aur şi împodobită cu tot felul de pietre scumpe, trimise din Rusia. În partea stângă a bisericii se află o clădire foarte mare, care la ultimul etaj are o biserică mare şi frumoasă închinată Acoperământului Maicii Domnului.
Până acum câţiva ani, la intrarea în biserica Sfântului Pantelimon se afla o uşă groasă de lemn, pe care scria că acest sfânt locaş s-a făcut prin cheltuiala lui Scarlat Calimahi, Voievodul Moldovei. Ruşii însă au schimbat această uşă, punând alta.
Sfinte moaşte se află şi aici foarte multe, din care vom enumera câteva: capul Sfântului Mucenic Pantelimon, capul Sfântului Noului Mucenic Ştefan, capul Sfântului Siluan Atonitul, o părticică de la Sfânta Muceniţă Paraskevi, şi de la Sfântul şi Dreptul losif.
Numărul monahilor este de 50.
DE REŢINUT: Aici au vieţuit Sfântul Siluan Athonitul (între anii 1892-1938) si Cuviosul Sofronie Saharov (între anii 1926-1938).