Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Mai 2010 Ora: 15:14

Întâlnire între arhimandritul Syméon de la mănăstirea Maldon şi părintele Teofil de la mănăstirea Sâmbăta de Sus

Întâlnire între arhimandritul Syméon de la mănăstirea Maldon şi părintele Teofil de la mănăstirea Sâmbăta de Sus

Întrebare: Este cunoscut în România Sfântul Siluan?

Părintele Teofil: Este cunoscut. S-au tradus câteva din scrierile lui. Este cunoscut de anumiţi ortodocşi. Eu am însă o nelămurire în ce priveşte o frază pe care am citit-o la Sfântul Siluan şi pe care n-o înţeleg bine. Poate mă puteţi lămuri dumneavoastră. Vă amintiţi de sfatul pe care l-a primit Sfântul Siluan: „Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui!” Nu înţeleg expresia asta. Pentru mine nu e logic. Aş spune mai degrabă: „Ţine-ţi mintea în rai şi nu deznădăjdui!” Dacă Sfântul Siluan a primit cuvântul acesta, l-a primit pentru el. Niciodată nu l-am putut înţelege şi îl ştiu de mai bine de douăzeci de ani.

Arhimandritul Syméon: Sunt mai multe aspecte. În primul rând, întreaga viaţa creştină se bazează pe contradicţii logice, aşadar acest sfat, care nu e logic, nu e mai puţin logic decât Unitatea şi Treimea lui Dumnezeu. În al doilea rând, acest eveniment a avut loc într-un moment de deznădejde din viaţa Stareţului, căci se afla în luptă cu demonii. În acel moment el se adresează lui Hristos spunându-I: „Vezi, eu vreau să mă rog Ţie cu inimă curată şi demonii mă împiedică.” La aceasta, primeşte răspunsul următor: „Cei mândri au întotdeauna de luptat cu demonii.” „Şi atunci”, întreabă el, „cum pot să mă vindec de această mândrie?” Şi primeşte acest răspuns: „Ţine-ţi mintea în iad, dar nu deznădăjdui.”

Părintele Teofil: Ceea ce nu înţeleg este porunca: „Ţine-ţi mintea în iad.”

Arhimandritul Syméon: Este extrema lepădare de sine a pocăinţei. Există mai multe nivele de înţelegere a pocăinţei.

Părintele Teofil: Pentru mine pocăinţa se trăieşte în bucurie.

Arhimandritul Syméon: Stareţul spune: „Am început să fac ce mi-a spus Domnul şi am primit mântuirea.” Înainte de toate este un sfat ascetic, pe linia pocăinţei dusă la limita extremă. Părintele Sofronie a precizat întotdeauna că acest sfat fusese adresat în special Stareţului Siluan. Acest sfat, în înţelesul său extrem, nu e adresat întregii lumi.

Părintele Teofil: În Pateric, Avva Pimen spune că dacă omul se află în iad, Hristos e alături de el. Nu înţeleg acest lucru.

Arhimandritul Syméon: Părintele Sofronie pune acest episod din viaţa Sfântului Siluan în paralel cu povestea vizitei Sfântului Antonie la curelarul din Alexandria. Trimis de un înger, Sfântul Antonie merge la curelar să-l întrebe cum trăieşte. Curelarul îi răspunde că nu face nimic special şi îi spune: „Muncesc şi dau o treime din câştig săracilor, o treime Bisericii şi o treime păstrez pentru mine.” Aşadar…

Părintele Teofil: Nu înţeleg acest lucru; eu cred că Dumnezeu ne zâmbeşte şi că noi trebuie, de asemenea, să-I zâmbim lui Dumnezeu.


Întrebare: Pentru anumite persoane, fraza „Ţine-ţi mintea în iad şi nu deznădăjdui” este o mare consolare.

Arhimandritul Syméon: Această frază cuprinde oarecum aceeaşi contradicţie care există între Vinerea Mare şi Paşte.

Părintele Teofil: În acest caz este vorba de două evenimente care s-au petrecut succesiv şi dacă Iisus Hristos a vrut să se jertfească pentru lume, Îi dăm slavă. Iisus Hristos spune: „Eu iarăşi vă voi vedea şi inima voastră se va bucura şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi.” Eu sunt pentru bucurie, nu pentru o bucurie artificială, ci pentru o viaţă care duce la bucurie. Cred că trebuie să-L vedem pe Dumnezeu cu ochii fiului risipitor, ca pe un tată care vine în întâmpinarea fiului său ca să-l ia în braţe. În îmbrăţişarea aceasta a fiului de către tată nu există nimic studiat, nu există psihologie: tatăl nu gândeşte „vom vedea ce efect va avea gestul acesta”, ci sufletul său este cel ce porunceşte gestului său. Din această concepţie îmi extrag bucuria şi fericirea de-a trăi.


Traducere din limba franceză de Anca Sav (Paris)

Întâlnire între arhimandritul Syméon de la mănăstirea Maldon şi părintele Teofil de la mănăstirea Sâmbăta de Sus

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni