Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Martie 2017 Ora: 15:14

Fragmente neodihnite (martie 2017)

Pentru ce noi şi fariseii postim mult, iar ucenicii Tăi nu postesc? Şi Iisus le-a zis: Pot, oare, fiii nunţii să fie trişti câtă vreme mirele este cu ei? Dar vor veni zile când mi­rele va fi luat de la ei şi atunci vor posti.

(Mt 9,14-15)

În ce chip doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule! Însetat-a sufletul meu de Dumnezeul cel viu; când voi veni şi mă voi arăta feţei lui Dumnezeu? Făcutu-mi-s-au lacrimile mele pâine ziua şi noaptea, când mi se zicea mie în toate zilele: „Unde este Dumnezeul tău?”. De acestea mi-am adus aminte cu revărsare de inimă, când treceam cu mulţime mare spre casa lui Dumnezeu, în glas de bucurie şi de laudă şi în sunet de sărbătoare.

(Psalmul 41,1-5)

Cum să nu ne înfricoşăm de Marele Post? La începutul şederii mele la Muntele Athos, Marele Post era pentru mine un mare praznic: pregătirea de a primi descope­rirea învierii noastre. De vom întâmpina această înfrânare de la mâncare cu o rugăciu­ne însuflată, nu numai trupul o va răbda uşor, dar şi multe boli se vor tămădui.

(Arhimandritul Sofronie, Din viaţă si din Duh)

Cei ce au binecuvântarea unei sănătăţi bune şi care se pot înfrâna de la mâncare câteva săptămâni de-a rândul ajung într-o stare de fericire. Patimile sunt alinate. Un simţământ viu de pace şi prezenţa lui Dumnezeu însoţeşte rugăciunea. Este o mare nefericire că astăzi suntem adesea lipsiţi de o astfel de tărie.

(Arhimandritul Sofronie, Din viaţă si din Duh)

Precum norul acoperă lumina Lunii, aşa aburii pântecelui gonesc înţelepciunea lui Dumnezeu din suflet. Şi precum este văpaia focului în lemne uscate, aşa este şi trupul când pântecele este plin. Şi precum materie de la materie creşte văpaia focului, aşa şi felul mâncărurilor mişcarea trupului. În trupul cel iubitor de dulceţi cunoştinţa lui Dumnezeu nu locuieşte. Şi cel ce îşi iubeşte trupul său, Darul lui Dumnezeu nu îl va dobândi. Precum din chinuri se naşte rod care veseleşte pe ceea ce l-a născut, aşa din osteneala gâtlejului şi a tot trupul se naşte în suflet rod, cunoştinţa tainelor lui Dumnezeu; iar leneşilor şi iubitorilor de dulceţi, rod de ruşine. Precum tatăl se grijeşte de fiu, aşa şi Hristos Se grijeşte de trupul cel ce pătimeşte rău pentru Dânsul, şi aproape de gura lui este totdeauna. A lucrării aceea cu înţelepciune, nepreţuită îi este dobânda.

(Sfântul Isaac Sirul, Cuvântul al 56-lea)

Postul este o silire a firii şi o tăiere împrejur a dulceţii gâtlejului, curmarea aprin­derii, alungarea gândurilor rele şi eliberarea de visări, curăţia rugăciunii, luminătorul sufletului, paza minţii, înmuierea învârtoşării, uşa străpungerii inimii, suspinul smerit, zdrobirea veselă, încetarea multei vorbiri, începutul liniştirii, străjerul ascultării, uşurarea somnului, sănătatea trupului, pricinuitorul nepătimirii, iertarea păcatelor, uşa şi des­fătarea Raiului.

(Sfântul Ioan Scărarul, Scara Raiului, Cuvântul al 14-lea)

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni