publicat in Aniversare pe 3 Octombrie 2021, 23:02
Ziua de 21 octombrie a acestui an reprezintă, pentru noi, cei ce trăim în țările aflate sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, o dată de referință în plan omenesc și istoric: înființarea acestei Mitropolii și, totodată, împlinirea unui răstimp de douăzeci de ani de slujire pastoral-misionară, social-filantropică și cultural-educativă printre fiii și fiicele duhovnicești ai Bisericii Ortodoxe Române, trăitori pe meleagurile occidentale și meridionale ale vechiului continent.
Pe plan omenesc, douăzeci de ani se apropie de o generație, dar în planul slujirii și al trăirii creștinești din Mitropolia noastră înseamnă preluarea și ducerea mai departe a jertfelnicei slujiri a celor care ne-au precedat, dar şi noi începuturi: noi eparhii, noi parohii și mănăstiri, noi familii creștine și nou-născuți din apă și din Duh; înseamnă programe de formare continuă pentru clerici și pentru soțiile lor, pentru voluntarii din spitale și închisori, pentru cei care se implică în catehizarea copiilor, a tinerilor și a adulților; înseamnă slujirea aproapelui aflat la nevoie și sprijinirea lui în a-și redobândi sănătatea, demnitatea și curajul de a lua viața în piept; înseamnă programe, concursuri și festivaluri menite să păstreze și să transmită mai departe valorile definitorii ale identității noastre românești.
Multe au fost prefacerile sociale din ultimii douăzeci de ani și provocările lor, care au culminat cu anii pandemiei și cu restricțiile impuse în întreaga lume. Corabia Bisericii lui Hristos a străbătut și străbate prin toate acestea, nu fără să se clatine, dar păstrându-și neschimbat țelul: limanul cel lin al Împă-răției Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, întru care a folosit mijloacele încercate și puse la îndemână de râul Tradiției, prin viețuirea întru sfințenie a înaintașilor noștri.
Fiecare Dumnezeiască Liturghie proclamă solemn și vestește celor care au urechi de auzit Împărăția lui Dumnezeu în mijlocul nostru, constituind punctul central de ancorare a tuturor celor ce voiesc să se mântuiască „și la cunoașterea adevărului să vină”. Spre acest punct converg atât cateheza, cât și viața concretă în cadrul comunităților noastre. În jurul Dumnezeieștii Liturghii se țese și slujirea socială din parohii și mănăstiri, pentru ca, mai apoi, să se extindă, în mod personalizat, la cei care au nevoie de sprijin și ajutor.
Douăzeci de ani nu sunt mulți, comparativ cu veșnicia, dar nădăjduim că au fost slujiți și trăiți pentru veșnicie de toţi cei ce lucrează la mântuire în parohiile și în mănăstirile Mitropoliei noastre.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh pentru toate binefacerile revărsate peste Mitropolia noastră în acești douăzeci de ani de slujire!
Mulți ani, întru păstorire mântuitoare, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif!
† Episcopul Siluan