Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 1 Octombrie 2019 Ora: 15:14

Coordonatele misiunii creștine în Europa de astăzi

Trăim astăzi, fără îndoială, cea mai mare criză a creștinismului din toată istoria sa, datorită materialismului și a individualismului societății industriale, dar şi a moralei liberale, care duce la sclavie spirituală. Lumea noastră sărăcește spiritual pe măsura dezvoltării ei tehnice și științifice. Constatăm cu durere că sistemul economic al civilizației noastre planetare este fondat pe egoism. Producem pentru a ne satisface dorințele, pentru a împlini nevoi pe care le inventăm mereu, și stimulăm până la patologie impulsurile sexuale. Principiul plăcerii este fundamentul liberalismului economic. Captiv al imaginii, omul modern, privat de fundamentele și de experiența vieții în Hristos, pierde nu numai sensul binelui și al răului, dar și sensul păcatului, adică al responsabilității înaintea lui Dumnezeu. Astăzi puțini mai știu ce înseamnă în creștinism adevărul neschimbabil, din care izvorăsc legile morale eterne și legile naturale. Multe adevăruri, evidente odinioară pentru toată lumea, nu mai sunt astăzi percepute ca atare: ce înseamnă familia, ce înseamnă în cadrul familiei bărbatul și femeia? Adevărul fundamental pe care se bazează familia, ca unire dintre un bărbat și o femeie, este relativizat de teoriile gender, de familia monoparentală sau de reducerea familiei la un contract care poate fi rupt oricând. Iar globalizarea și secularizarea pătrund până și în Biserică!

 

Fenomenul globalizării ne preocupă mai ales pe noi, românii, care avem cea mai mare rată a emigrației economice dintre toate popoarele europene: peste 7 milioane de români au părăsit țara de la eliberarea ei de sub dictatura comunistă. Asta înseamnă o treime din populație. România este o țară cu adevărat pe cale de dispariție...

Misiunea Bisericii în Occident este de a-i găsi pe acești conaționali, împrăștiați până și în cele mai mici sate, și de a-i ajuta să-și găsească un „acasă” într-o comunitate parohială pe care n-o putem forma decât cu mari sacrificii, datorită lipsei de spații de cult și de mijloace financiare.

Totuși, creștini fiind, nu putem fi pesimiști. Dumnezeu lucrează și astăzi în chip misterios, poate mai mult ca altădată, tocmai pentru că „unde s-a înmulțit păcatul, acolo a prisosit harul” (Romani 5, 20). Astfel constatăm la mulți oameni, mai cu seamă la tineri, „nevoia religiei”, căutarea sensului vieții, care nu poate fi altul decât Dumnezeu. Iar acești tineri angajați în Biserică sunt mai exigenți în trăirea credinței și în respectul față de Tradiție decât cei în vârstă. Căutarea lui Dumnezeu este evidentă și la mulți oameni care se află în dificultăți. Se pare că la necaz omul îl caută mai mult decât în alte împrejurări pe Dumnezeu, de la care așteaptă ajutor și izbăvire. Iar Dumnezeu îi ajută și îi ușurează pe cei ce-și pun nădejdea în El: „Toți cei ce te așteaptă pe Tine, Doamne, nu se vor rușina.” (Psalm 24, 3)

Dacă, odinioară, în societatea creștină tradițională preotul îi aștepta pe credincioși să vină la biserică pentru a-i împărtăși cu Hristos prezent în Cuvântul Său și în Taina Euharistiei, astăzi trebuie să meargă el în căutarea lor, acolo unde se află: acasă, la spital, la locul de muncă, pe stradă… și să-i readucă în staulul Bisericii. „Milă îmi este de această mulțime, căci sunt ca oile fără păstor”, le spune Mântuitorul ucenicilor (Marcu 6, 34), pe care-i trimite în căutarea oii celei pierdute. Misiunea se îndreaptă în primul rând spre oile pierdute, lipsite de orice orientare spirituală. Pastorația noastră nu mai este una de mase de credincioși care ascultă cu evlavie cuvântul preotului, căci aceste mase nu mai există, ci una personală, îndreptată spre fiecare credincios în parte. În această privință, noi, ortodocșii, avem la îndemână Taina Spovedaniei, un mijloc de pastorație individuală extrem de important, care poate crea între preot și credincios o legătură ca de la Părinte la fiu. 

Cred că noi, creștinii, și în primul rând slujitorii Bisericii, prin puțina noastră cre-dință și prin înfeudarea față de lumea aceasta, suntem cei dintâi responsabili de marea criză a creștinismului de astăzi. Când sarea își pierde puterea de a săra nu mai este bună decât să fie aruncată (Matei 5, 13). La fel de responsabile sunt și teologiile noastre scolastice, care, rupte de sursa vie a Liturghiei, a rugăciunii mistice și a ascezei, ne-au obișnuit cu un exercițiu pur intelectual al credinței și cu sisteme care conceptualizează viața și o reduc la raționa-lism. Omul de astăzi, saturat de informații și de cunoștințe abstracte, are nevoie de un cuvânt viu și iubitor, care să-i atingă inima. Are nevoie de exemple care întrupează cu adevărat dragostea lui Dumnezeu și de comunități euharistice primitoare, care să-l susțină în căutarea sa spirituală; de comu-nități capabile să depășească orice diviziune şi care să fie, totodată, un ferment pentru unitatea lumii.

† Mitropolitul Serafim

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni