Adaugat la: 12 Noiembrie 2018 Ora: 15:14

Halloween sau câteva gânduri îngrijorătoare despre promovarea păgânismului în lumea contemporană

Scriu aceste câteva cuvinte pentru că, răsfoind ziarele și privind unele rețele de socializare, am rămas surprins de dimensiunea și de amploarea pe care o ia păgânismul în societatea noastră. În ultimii ani observ că sărbătoarea morții și a groazei, Halloween, începe să ia proporții în spațiul ortodox, fiind considerată un moment de „distracție pentru copii”, ba mai mult, se organizează parade pe marile artere ale orașelor, serbări școlare, la care participă educatoare de grădiniță, profesori și mai ales profesori de limba engleză, pentru că elevii trebuie să‑și însușească termenii sărbătorii în limba engleză. Se stabilesc întâlniri, se organizează jocuri, se cheltuiesc bani, se confecționează haine, se pictează măști hidoase, cruci întoarse, lucruri la care participă copiii și părinții lor, și se cer în dar bomboane. Implicarea profesorilor în promovarea sărbătorii am văzut‑o în activitățile școlare ale copiilor mei, care trebuiau să memoreze în limba engleză anumiți termeni legați de această sărbătoare; în plus, trebuiau să învețe cântece, să deseneze și să pregătească anumite materiale didactice. Marile supermarket‑uri investesc sume fabuloase pentru a pune la dispoziția consumatorului o gamă „inedită și cât mai bogată” de produse specifice Halloween‑ului. Ceea ce nu se știe sau nu se vrea să se știe este că, din punct de vedere religios, Hallowen este o sărbătoare necreștină, de origine păgână, celtică, în care se regăsesc practici sinistre, periculoase și oculte. Vedem că noi, ortodocșii, începem să nu mai dăm o semnificație negativă sărbătorii de Halloween, tratând‑o ca pe un eveniment laic, inofensiv, care nu reprezintă vreo amenințare pentru viața spirituală a copiilor, ceea ce ESTE FALS! Trebuie spus că nu există nici o legătură între sărbătoarea Tuturor Sfinţilor din Biserica Catolică (1 noiembrie), Sărbătoarea Tuturor Sfinților din Biserica Ortodoxă (prima Duminică după Rusalii) şi sărbătoarea păgână Halloween, între Hristos și alte zeități, între păgânism și creștinism, între alb și negru, între bine și rău, între înger și demon.

Halloween se leagă de practicile păgâne de origine celtă, de sărbătoarea morţilor, „Samhain” (Zeul Morţilor, Prințul Întunericului), şi este o sărbătoare care marca începutul unui Nou An, fiind, deci, celebrată în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Celţii credeau că în această noapte spiritele celor morţi şi demonii puteau să revină în casele lor terestre, iar cei vii trebuiau să primească aceste spirite și să le ofere jertfe materiale sau chiar umane. Un anumit segment al culturii occidentale va importa din religia celtă sărbătoarea morţilor, cunoscută astăzi sub numele englezesc de Halloween. Aparent este o sărbătoare în care copiii se distrează, însă pericolul pe care‑l reprezintă înseamnă încercarea de a schimba rostul sfinţilor în viaţa noastră duhovnicească, a mijlocitorilor dintre noi şi Dumnezeu, înseamnă reînvierea unor practici păgâne şi deturnarea valorilor perene ale sfinţeniei din religia creştină. A‑ți îmbrăca copiii în fantomă, în schelet, în monstru, în vampir, a însângera fața inocentă și frumoasă a unui copil (sânge verde, negru, întuneric) promovează în subconștientul lor teroarea, frica, macabrul și încurajează satanismul. Sunt mărturii ale unor copii care, după ce au participat la astfel de manifestări, după câteva săptămâni de pregătiri, ATENȚIE!, la școală, sub „îndrumarea profesorilor”, au simțit nevoia să ucidă pe cineva. De asemenea, există din ce în ce mai multe mărturii ale unor copii cu care am vorbit în mod personal și care, după ce au vizionat filme sau au jucat jocuri cu violență și ucidere, vroiau și ei să se comporte ca personajele respective.

Nu de puține ori întâlnim cazuri de copii care au vise urâte, sunt anxioși, nu pot să doarmă, nu au curajul să meargă singuri dintr‑o cameră în alta și nu mai sunt încrezători în ei. În condițiile în care trebuie să formăm caractere, să îi instruim pentru viață și să‑i creștem normal, suntem nevoiți să‑i ducem la psihologi, psihiatri, fiindcă unii dintre copiii noștri au un comportament ciudat. De aceea, părinții apelează la Hristos și la Biserică doar în astfel de momente, pentru că în rest nu au timp de creșterea lor duhovnicească.

Părinților, profesorilor, educatorilor, cugetați bine la ceea ce le oferiți copiilor voștri. Noi nu suntem păgâni, suntem o Europă creștină și o țară ortodoxă, nu putem să demolăm 2000 de ani de creștinism și să punem în locul lui Hristos nimicul, zeul Morții sau al Întunericului sau alte zeități păgâne. Din nefericire, aceasta este tendința unui mic segment al societății contemporane, care este condus prin unele canale media de o minoritate de atei, și care încearcă să dărâme valorile istorice ale unei majorități, ale unui neam. Pericolul real este că cei care încearcă să desființeze valorile neamului nostru nu pot pune nimic în loc sau importă elemente care sunt străine de credința ortodoxă, de limbă și țară.

Avem praznice religioase, avem sărbători populare, avem cântece sacre și tradiționale care în ultima vreme sunt înlocuite cu manele, avem valori pe care le pierdem, avem costume populare care au simboluri sacre,creștine, avem istorie, avem memoria martirilor din perioada comunistă și tradiții de o frumusețe unică. Să încercăm să le păstrăm, pentru că următoarele generații le vor pierde definitiv.

Îl avem pe Hristos prin Taina Sfântului Botez și împreună cu toţi sfinţii suntem membri aceluiaşi trup tainic al Bisericii, de aceea sfinții sunt nu doar exemple demne de urmat, ci ne sunt de mare ajutor prin rugăciunile lor. Apelați la Hristos din Sfânta Împărtășanie, în care suntem toți cuprinși și care este Leacul Îndumnezeitor pe care cei mai mulți îl uită.

În concluzie, Halloween este o sărbătoare păgână, anticreștină, unde se promovează ocultismul, se vorbește despre zeul întunericului, al morții și nu de Hristos, se folosesc blesteme și incantații.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni