publicat in Rețete și sfaturi practice pe 25 Noiembrie 2016, 18:37
Dacă tot suntem în perioadă de post, să începem cu un cuvânt de suflet al Sfântului Ioan Gură de Aur: Dacă postul a fost necesar în rai, cu atât mai mult este necesar în afară de rai. Dacă a fost un medicament util înainte de rană, cu atât mai mult este util după rană.
... Şi continuăm cu câteva reţete de post, care sper să vă fie pe plac.
CUŞCUŞ CU SOS DE MORCOVI
(reţetă din Mănăstirea Bura) – o mâncare gustoasă, sănătoasă şi rapidă!
https://apostolia.eu/index.php/dating-macedonian-guy/ | horoscope signs dating | https://apostolia.eu/index.php/hookup-culture-is-trash/ | dating a soldier meme
Ingrediente: 2 ceşti de cuşcuş, 1 ardei gras roşu tăiat cubuleţe, 8 morcovi, ienibahar, scorţişoară, 1 ceapă mare dată prin răzătoare, 1 ceaşcă de suc de roşii, untdelemn, puţin zahăr, sare, piper.
Mod de preparare: Morcovii se fierb puţin timp şi se taie în rondele. Se sotează în puţin untdelemn ceapa, morcovii şi ardeiul. Se adaugă sucul de roşii, zahărul şi puţină apă. Se presară sarea, piperul şi mirodeniile şi se fierb 15 minute. Cuşcuşul se pune într-un bol şi se sărează. Se toarnă apă fiartă peste el şi se acoperă cu un prosop (raportul trebuie să fie unu la unu). Se lasă acoperit pentru 10-15 minute. Amestecăm cuşcuşul cu o furculiţă ca să devină pufos; adăugăm puţin undelemn şi amestecăm din nou. Se toarnă pe deasupra sosul şi este gata de servit!
(Reţetăpreluată din „Carte de bucate mănăstireşti”, Editura Sophia)
PIURE DE CARTOFI CU RĂDĂCINOASE
un mod de a schimba piureul clasic într-un piure mai savuros şi foarte pufos!
Ingrediente: 4 cartofi mari, 6 morcovi, 2 păstârnaci, 1 ţelină, 6 linguri ulei măsilne, 4 linguri de lapte de soia, sare după gust.
Mod de preparare: Cartofii îi punem la fiert în apă cu sare, împreună cu păstârna- cul, morcovii şi ţelina (focul să fie potrivit). Se spumează dacă e cazul. Le lăsăm la fiert vreme de 25 de minute. După ce legumele s-au înmuiat, le scurgem şi le pasăm. Adăugăm treptat uleiul şi laptele de soia. Folosim mixerul până când piureul devine cremos. Poftă bună!
SALATĂ DE MORCOVI CU TON
o salată delicioasă, foarte uşor de digerat, plină de proteine şi fibre.
Ingrediente: 400g morcovi, 1 conservă mare de ton mărunţit (cca 400g), 2-3 căţei de usturoi (sau 1 ceapă mică), 1/2 lămâie, 2-3 linguri ulei măsline, sare, piper.
Mod de preparare: Morcovii se curăţă şi se rad. Într-ul bol mai mare se pun morcovii, usturoiul zdrobit (sau ceapa tăiată mărunt), sucul de la lămâie, tonul mărunţit, uleiul, sare şi piper după gust. Totul se amestecă bine bine. Şi... gata!
CHEC CU PORTOCALE
aşa de gustos, datorită bucăţilor de portocală, încât nici nu veţi mai şti că a fost o prăjitură de post!
Ingrediente:
Chec – 1 pahar de ulei, 1 pahar de apă minerală, 1 pahar de zahăr tos, 2 pahare de făină, 1 plic de praf de copt, 4 linguri de gem (ex. Caise), 1 plic de zahăr vanilat, 1 linguriţă de coajă rasă de lămâie;
Crema – 1 pachet margarină, 300g zahăr pudră, 2 portocale, fulgi de nucă de cocos.
Mod de preparare:
Pentru chec – se amestecă totul şi rezultă o compoziţie moale care se pune în tava de chec unsă cu ulei şi tapetată cu făină, la foc potrivit să se coacă. După ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor şi se mai lasă 10-15 minute să se răcorească în formă, apoi se scoate pe un fund din lemn.
Pentru cremă – margarina la temperatura camerei se mixează spumă cu zahărul pudră. După ce s-a omogenizat, se adaugă câte puţin zeama de la o portocală şi se amestecă, de data asta, cu o furculiţă, în aceeaşi direcţie mereu, ca la maioneză, să nu se taie. La urmă se taie bucăţele mici câteva felii de portocală şi se amestecă prin cremă. De la checul răcit complet se taie „capacul”, se întinde crema apoi aveţi câteva variante de decor: „capacul” checului se fărâmiţează şi se presară peste cremă sau, dacă vă iese checul mai uleios şi nu puteţi fărâmiţa „capacul”, direct pe cremă turnaţi o glazură de zahăr ars, de caramel, de ciocolata, sau aplicaţi un strat de fulgi de nucă de cocos.
după bucătarul.tv