Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Într-una dintre omiliile sale, Sfântul Ioan Gură de Aur interpretează textul din Epistola I către Timotei, cap. 2 vers. 8, neinsistând asupra semnificației pe care o are ridicarea mâinilor în rugăciune –cel mai probabil datorită faptului că era un gest obișnuit în cadrul comunităților creștine –, însă explică în varii nuanțe morale și duhovnicești ce înseamnă „a ridica (a înălța) mâini curate” către Domnul. Acestea scot în evidență trei atitudini generale ce exprimă o stare de curăție a omului: a te ruga fiind pătruns de sentimentul smereniei, a nu avea ură sau mânie împotriva aproapelui și a crede că vei primi de la Dumnezeu cele râvnite. De asemenea, sfântul menționează un lucru important, când amintește că iudeilor nu le era îngăduit să se apropie de Dumnezeu în altă parte decât la Templu (considerăm că, implicit, să se roage ridicând mâinile), însă evidențiază faptul că pe noi Apostolul Pavel ne îndeamnă să ne rugăm în tot locul, ridicând mâinile către Dumnezeu, în sensul că trebuie să ne rugăm în tot locul având aceeași atitudine smerită față de Dumnezeu și nu una fariseică, indiferent dacă ne rugăm cu mâinile ridicate sau nu1.
Despre același gest al ridicării mâinilor în rugăciune se pot găsi amănunte în viața Sfântului Ambrozie al Mediolanului, scrisă de biograful său, prezbiterul Paulin, care consemnează faptul că, înainte de a-și da duhul, sfântul s-a rugat întinzându-și brațele în chipul crucii. De asemenea, tot el ar fi spus că „trebuie să arătăm în rugăciune crucea Domnului”.
Dacă ne îndreptăm atenția către arta creștină vom descoperi că în iconografia catacombelor există multe reprezentări cu sfinți rugându-se în această ipostază. Dintre toate, putem aminti: pe cele din catacombele Sfintei Priscilia, între care se evidențiază o frescă în care o femeie este reprezentată în picioare și cu mâinile întinse în chipul crucii (Fig. 1), și o altă frescă reprezentând pe cei trei tineri din Babilon, care, fiind în mijlocul văpăii, se roagă cu mâinile întinse către cer (Fig. 2); pe cele din catacombele din Via Anapo (Roma), unde se găsește o reprezentare cu Prorocul Daniil în groapa cu lei; iar în catacombele de la San Gennaro (Napoli) se găsesc scene cu creștini care se roagă cu mâinile întinse.
Și în iconografia și miniatura bizantină se pot găsi astfel de reprezentări, cele mai cunoscute fiind: Maica Domnului Orantă (Fig. 3), sfinți în rugăciune ori diferite scene (cum ar fi jertfa lui Melchisedec, preoți monahi ori psalți rugându-se etc).
Am amintit aceste puține lucruri pentru a înțelege mai bine de unde provine gestul preotului de a ruga pe Dumnezeu prin ridicarea mâinilor în chipul crucii, la începutul Liturghiei, ca de altfel și pe creștinii care pot fi văzuți uneori rugându-se într-o astfel de ipostază, prin biserici2.
Practica înălțării mâinilor3. la rugăciune a ieșit treptat din obișnuința creștinilor, tocmai pentru apariția exagerărilor (tendință pe care a surprins-o Tertulian încă din sec al III-lea), și în prezent a rămas doar în seama preotului, care se roagă în numele întregii comunități. Nu este interzisă creștinilor ridicarea mâinilor la rugăciune, în biserică, dacă se încadrează în limitele decenței, ale smereniei și ale bunei-cuviințe. Însă, dacă această practică devine teatrală și smintitoare pentru cel ce o practică, dar și pentru ceilalți, atunci este bine să se ia atitudine.
Sfântul Serafim de Sarov își învăța ucenicii ca din respect față de darul preoției, nimeni să nu se roage cu mâinile ridicate în cadrul Sfintei Litughii, ci doar acasă, în locul său intim de rugăciune4.
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team