publicat in Cuvântul episcopului Siluan pe 1 Septembrie 2016, 20:54
Că noi legea Ta am stricat (cf. Ps. 118, 126)
https://apostolia.eu/index.php/best-tips-for-dating-apps/ | longview tx dating | https://apostolia.eu/index.php/the-principles-of-relative-age-dating/ | https://apostolia.eu/index.php/introvert-dating/ | gasper dating site
Evanghelia ce se citeşte la Liturghia ce se săvârşeşte la Anul Nou Bisericesc ne pune înainte un pasaj de la Sf. Evanghelist Luca (4, 18-19): „Duhul Domnului estepeste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea si celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi, si să vestesc anul plăcut Domnului”.
Acesta reproduce, de fapt, prorocia lui Isaia (61, 1-2) pe care Domnul o citeşte în sinagogă la începutul propovăduirii Sale. Pasajul ales ne vesteşte un răstimp de milostivire din partea Domnului. Adică ni se reaminteşte că timpul ce ne stă înainte nu ne aparţine şi, prin urmare, nu se cuvine să facem „ce vrem” cu el. Vremea ce ni se vesteşte la acest început de an bisericesc este una ce ni se dăruieşte de Dumnezeu ca un semn al milostivirii Sale faţă de noi. Astfel, ni se binevesteşte de către Domnul vindecare pentru zdrobirile inimii, dezrobirea din feluritele robii în care ne aflăm, redobândirea vederii, aşa cum Dumnezeu ar vrea să vedem, şi slobozirea din apăsările ce ne cuprind. Acesta este „programul” anului plăcut Domnului, pe care tocmai l-am început. De felul în care noi primim această bună-vestire depinde efectul ei asupra sufletului şi asupra vieţii noastre. De felul în care ne deschidem inima către Domnul si către cuvintele Lui, către tot tezaurul si învăţătura pe care imnele praznicelor de peste an ni le împărtăşesc, depinde aprofundarea credinţei noastre şi a dreptei noastre înţelegeri creştine.
Perspectiva creştină Îl are în vedere în fiecare zi pe CEL CE VINE (atunci când ea nu se pierde în vâltoarea lumii acesteia, devenind una cu ea – adică perspectiva lumească). Creştinul Îl are mereu în inimă şi în gând pe Cel Care iarăşi va să vină cu slavă să judece viii şi morţii. Sufletul credincios aşteaptă învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Cuvintele din Evanghelie amintite mai sus nu au alt scop decât să ne reamintească această perspectivă a vieţii, cu atât mai necesară cu cât contextul în care trăim ne propune o mulţime de alte perspective de vieţuire, perspective ce L-au scos din „calcule" pe Dumnezeu şi care urmăresc doar „plăcerea omului", acum şi aici.
Nu la întâmplare, la slujbele Bisericii din fiecare zi, dimineaţa şi seara, se aude cererea: Cealaltă vreme a vieţii noastre în pace şi întru pocăinţă a o săvârşi, de la Domnul să cerem. Ea are menirea de ne orienta viaţa spre o continuă „rectificare", pentru a avea nădejde că vom ajunge la un sfârşit creştinesc vieţii noastre, fără durere, fără de ruşinare, în pace, şi la un bun răspuns înaintea înfricoşatului scaun de judecată al lui Hristos.
De noi depinde dacă vrem ca viaţa noastră să se petreacă cu Dumnezeu sau nu. Aceasta nu înseamnă că e uşor să trăim cu Dumnezeu zi de zi şi ceas de ceas... Nu e uşor, pentru că înclinaţia firii noastre de a căuta spre orice altceva şi oricine altcineva decât spre Dumnezeu e atât de puternică, mai ales că inerţia lumii o trage şi ea, încât nevoinţa noastră de fiecare zi este de a reveni, ca şi corabia trasă de curenţi, la direcţia şi spre finalitatea pe care le urmărim.
Din fericire, nu suntem singuri, ci Îl avem împreună-călător pe calea vieţii pe Hristos Domnul Care ne-a făgăduit, zicând: iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului (Mt. 28, 20). Este cu noi în toate zilele Cel Care a gustat neajunsurile şi greutăţile vieţuirii omeneşti, şi mai ales suferinţa şi moartea, pentru ca toţi cei care voim să-I urmăm să nu ne descurajăm nici în faţa suferinţei, nici chiar în faţa morţii, ele primind, prin Domnul, sens mântuitor.
Fie ca fiecare dintre noi să guste din bunele-vestiri ale acestui început de an bisericesc în toate zilele vieţii sale şi, dacă e cu putinţă, să împărtăşească şi celor din jur din dulceaţa şi din bucuria ce vin din împlinirea cuvântului lui Dumnezeu.
Binecuvântarea Domnului să fie peste voi toţi!
† Episcopul Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei
La începutul Anului Nou Bisericesc, la prăznuirea Sfântului Cuviosului Părintelui nostru Dionisie Exiguul, ocrotitor al Episcopiei Italiei, în ziua de 1 Septembrie 2016.