Adaugat la: 6 Iulie 2016 Ora: 15:14

Fragmente neodihnite (iulie-august 2016)

Esenţa deznădejdii este necredinţa în Înviere. Lumea zilelor noastre tot mai adânc se afun­dă într-o deznădejde de acum „vădită” în evenimentele lumii (evenimente politice şi sociale, războaie şi altele asemenea). Evenimentele exterioare sunt de fapt mani­festarea stărilor duhovniceşti ale omenirii. Cu neputinţă este a vindeca omenirea prin mijloace politice, căci rădăcina bolii este în planul duhului. Prin urmare, câtă vreme se va ignora acest plan, boala lumii nu va face decât să înainteze.

Arhim. Sofronie

Întreagă viaţa Mântuitorului este „pildă” pen­tru noi. Şi noi trebuie să ne rugăm în fiecare împrejurare, mai cu seamă în cele primejdi­oase şi grele, spre a preschimba viaţa noastră pământească în rugăciune. Şi cu cât mai du­reroasă suferinţa, cu atât mai înflăcărată ru­găciunea care ne va împreuna cu Dumnezeu pentru toţi vecii.

Arhim. Sofronie

O   adevărată prietenie în duh este cu putinţă doar când două suflete (sau mai multe) se re­găsesc la acelaşi nivel de rugăciune.

Arhim. Sofronie

Nici o patimă nu poate lu­cra în noi câtă vreme min­tea noastră este slobodă, şi nu colcăie în chipurile acelei patimi. Numai atunci dobândeşte putere asupra noastră gândul pătimaş, când cu mintea noastră venim în atingere cu chipurile patimii şi tră­im prin ele.

Arhim. Sofronie

Zis-a un bătrân: când omul se va păzi să nu-l nedreptăţească pe aproapele, atunci are îndrăzneală cu gândul său că rugăciunea lui s-a primit la Dumnezeu. Iar dacă cineva îl va nedreptăţi pe aproapele, rugăciunea lui este urâtă şi neprimită. Căci suspinul celui nedreptăţit nu lasă rugăciunea celui ce l-a nedreptăţit să intre.
Cel nedreptăţit de oameni scapă de păcat, şi pe măsura mâhnirii sale, află sprijin îm­potriva lui.

Sf. Marcu Ascetul

Prin necazuri şi-au gătit oamenii cele bune, după cum prin slava deşartă şi prin plăce­re cele rele.

Sf. Marcu Ascetul

Cel ce crede în răsplata lui Hristos, pe măsura credinţei sale rabdă bucuros toată ne­dreptatea.

Sf. Marcu Ascetul

Să ţii neclintit în minte că iubirea de Dumnezeu este cel mai înalt dar al Sfântului Duh, iar omul poate doar să se pregătească, prin curăţie şi smerenie, pentru primirea aces­tui mare dar, prin care se schimbă şi mintea şi inima şi trupul. Osteneala noastră este deşartă, stearpă şi vătămătoare atunci când căutăm a descoperi în noi, mai înainte de vreme, înaltele daruri duhovniceşti: pe acestea le dăruieşte Milostivul Dumnezeu, la vremea lor, plinitorilor statornici, răbdători şi smeriţi ai poruncilor evanghelice.

Sf. Ignatie Brianceaninov

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni