Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2016 An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.
Auzim tot mai des despre organizarea unor seri duhovniceşti sau congrese ale tinerilor creştini ortodocşi, cu titlul Tinerii şi Biserica, Scriptura şi tinerii,separând astfel – prin cuvânt, prin folosirea acestor exprimări, din neatenţie – tinerii de Biserică sau de Sfânta Scriptură. Tinerii, prin Taina Botezului, fac parte din Biserică şi nu pot fi puşi faţă în faţă cu Biserica.
Ne plângem tot mai mult, ca părinţi sau ca păstori duhovniceşti, că tinerii lipsesc din parohiile noastre, nu ne mai înţeleg şi nu ne mai ascultă. Şi, pentru că este mai uşor a arunca vina pe alţii decât a-ţi asuma responsabilitatea pentru scăpările tale, apare tendinţa de a da vina pe tineri, considerându-i pe ei ca fiind singurii vinovaţi, cu argumentul că sunt debusolaţi şi că nu au un ţel în viaţă.
Dar, oare, a cui este vina: a lor sau a noastră?
Atât părinţii, cât şi copiii au deopotrivă obligaţii şi îndatoriri. Însă de multe ori, ca părinţi, uităm de îndatoriri şi impunem obligaţii. Una dintre datoriile sfinte ale părinţilor este educarea fiilor lor. Copiii sunt un dar de la Dumnezeu şi ni-i dă Dumnezeu pentru a-i creşte, pentru a-i educa şi pentru a-i învăţa. Educaţia începe şi se face în familie. Familia este prima şcoală la care trebuie să fie înscris copilul. Ce vină au tinerii sau copiii dacă au fost privaţi de către părinţi de prima şcoală, de „cei şapte ani de acasă” despre care se vorbeşte din ce în ce mai puţin, nu cu intenţie, ci din cauza alergăturii după cele materiale, dorind, tot din iubire pentru copii, dar interpretând greşit această iubire, să le oferim totul şi să nu le lipsească nimic? Iată ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur criticând o astfel de gândire: „Să ne gândim nu cum să-i lăsăm pe copiii noştri mai bogaţi după ce nu vom mai fi, ci cum să-i lăsăm mai plini de virtute. Dacă au încredere în bogăţie, în avere, nu se vor mai preocupa de nimic altceva, din moment ce îşi vor putea acoperi defectele de caracter şi slăbiciunile cu banii pe care-i vor avea din belşug. Dacă vor vedea, însă, că nu banii le aduc mângâiere, vor face orice ca să afle în virtute şi în sărăcie multă mângâiere”1.
Vina nu o poartă tinerii, o purtăm noi, părinţii trupeşti şi cei duhovniceşti, cei care trebuie să ne îngrijim de educarea lor. „Tinerii noştri au dorinţe sălbatice. Se învârtesc peste tot, neînfrânaţi şi nepăsători, şi nu caută ce le-ar fi de folos. Vinovaţii sunt părinţii. În timp ce ei îi silesc pe îmblânzitorii de cai să le domesticească armăsarii cu cea mai mare grijă, nelăsând mânzul mult timp după naştere nestrunit şi fără căpăstru, pe proprii lor copii îi neglijează şi îi lasă multă vreme să se tot învârtească fără rost, fără hăţuri şi pustii de înţelepciune, îi lasă să se facă de ruşine cu prostituatele şi la jocurile de noroc, la tot felul de spectacole de pierzanie, în timp ce ar trebui să-i predea nu femeilor uşoare, ci celor înţelepte si cu multă minte”2, spune tot Sfântul Ioan Gură de Aur.
Educarea tânărului începe încă din pântecele maicii sale si se face prin intermediul rugăciunii pe care mama, împreună cu tatăl, trebuie să o înalţe către Dumnezeu. Educaţia copiilor este o îndatorire a părinţilor faţă de copii. Iată ce citim în Vechiul Testament: „Cuvintele acestea – poruncile dumnezeieşti – să le sădeşti în fiii tăi şi să vorbeşti de ele când şezi în casa ta, când mergi pe cale, când te culci şi te scoli, să le legi ca semn la mână şi să le ai ca pe o tăbliţă la fruntea ta”3. Iar copiii sunt îndrumaţi înspre ascultare: „Ascultă, fiul meu, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările maicii tale”4.
În viaţa tuturor tinerilor apar momente de nedumeriri, de întrebări, de căutări, însă dacă temelia este bună şi este pusă din timp de către părinţi, în duhul lui Hristos, crizele prin care trec aceştia la adolescenţă îi vor întări în credinţă, chiar dacă unii dintre ei vor rătăci pe căi străine. Iată care este îndemnul înţeleptului Solomon: „Deprinde pe tânăr cu purtarea pe care trebuie să o aibă; chiar când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea”5.
Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe părinţi să înceapă educaţia copiilor din vreme, formându-i-se copilului deprinderea cu cele bune. „Tinereţea este sălbatică, având nevoie de mulţi priveghetori, dascăli, pedagogi, îngrijitori, de mulţi hrănitori [...]. Tinereţea este ca un cal sălbatic, ca o fiară sălbatică, şi dacă de la început şi din cea mai fragedă vârstă a copilăriei îi vom pune nişte hotare bune, după aceea nu vom avea nevoie de multe osteneli, ci obişnuinţa va fi ca o lege. Să nu-i lăsăm să facă ceva din cele plăcute şi vătămătoare, şi nici să le facem ca unor copii totdeauna pe plac, ci mai ales să-i ţinem totdeauna în întreaga înţelepciune şi cumpătare, fiindcă abuzul în această privinţă pierde tinerimea mai mult decât orice”6.
Trebuie să încetăm de a mai arăta cu degetul şi de a acuza tinerii. Părinţii să nu uite de educaţia copiilor, iar noi, păstorii duhovniceşti, să ne coborâm din amvoane şi să mergem în mijlocul tinerilor şi să învăţăm, şi unii, şi ceilalţi, să-i ascultăm.
Acesta este şi rolul taberelor pentru copii şi tineret pe care Mitropolia noastră le organizează în fiecare an, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Mitropolit Iosif, care luna aceasta împlineşte 18 ani de slujire ca arhiereu, tabere în care tinerii şi copiii sunt învăţaţi să lege adevărate prietenii, să comunice, să se roage, tabere care au ca prim rol întâlnirea lor cu Hristos.
† Episcopul Timotei al Spaniei si Portugaliei
Note:
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team