Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 26 Noiembrie 2015 Ora: 15:14

Rețete și sfaturi practice (noiembrie 2015)

Zilele reci de toamnă trebuie încărcate cu cât mai multe mâncăruri bogate în vitamine si să­ruri minerale pentru a ne fortifica organismul pentru lunile de iarnă ce urmează. Profitaţi de fructele de sezon (mere, pere, gutui, citrice) si nu uitaţi mâncărurile din legumele care abundă prin pieţe. Deci, toamnă afară, toamnă si în bucătăria voastră!

SUPĂ DE CIUPERCI, MEDITERANEANĂ

Supa aceasta va fi surpriza pe care o puteţi pregăti pentru un prânz în familie; o combinaţie superbă de ciuperci proaspete, ceapă, migdale si şofran.

Ingrediente: 3 felii pâine prăjită, 1 roşie decojită şi tocată, 2 linguri ulei măsline, 1/4 ceapă tocată mărunt, 1 litru supă le­gume/apă, 200 g ciuperci proaspete; 1 căţel de usturoi, 3 migdale prăjite, 1 praf de şofran, 1 praf de sare.

Mod de preparare: Se spală şi se curăţă ciu­percile. Se îndepărtează capătul picioruşelor şi se taie ciupercile în 4 (dacă sunt mari) sau în 2 (dacă sunt mai mici). Se încinge uleiul de măsline într-o oală adâncă, la foc mediu şi se călesc 2-3 minute ciupercile. Se adaugă şi ceapa, călindu-le împreună până când cea­pa devine aurie. Se pune şi roşia tocată rămâ­nând în continuare pe foc timp de cca 8 mi­nute. Acum se poate turna şi supa (sau apa), păstrându-se 2-3 linguri din ea pentru „dresul” de la urmă. Când amestecul începe să fiarbă, se adaugă cele 3 felii de pâine, întregi, şi sare după gust. Se fierbe totul încă 15 mi­nute la foc mediu.

Între timp, într-un mojar se zdrobesc, adău­gând una după alta: usturoiul, şofranul, mig­dalele. Se adaugă cele două linguri de supă şi sarea şi se amestecă bine. Se toarnă în oală peste supa de ciuperci şi se lasă la fiert încă vreo 3-4 minute. Se potriveşte de sare şi... supa este gata! Se serveşte fierbinte!

SALATA DE HRIBI CU IAURT

Ingrediente: 300 g hribi (gata opăriţi), un iaurt grecesc mic (sau de soia, pt. post), un căţel de usturoi, sare şi piper după gust, pătrunjel proaspăt.

Mod de preparare: Ciupercile (puteţi folo­si în loc de hribi ciuperci champignon proas­pete sau pleurotus) se taie mărunt şi se amestecă împreună cu iaurtul grecesc. (Este bine să folosiţi un astfel de iaurt deoarece nu are zer, astfel că ciupercile nu vor bălti în apă.) Adăugaţi şi usturoiul pisat, pătrunjelul tocat mărunt, apoi potriviţi de sare şi piper.

Serviţi salata pe pâine prăjită.

SMOOTHIE CU PERE SI GHIMBIR
Smoothie-ul cu pere şi ghimbir este o bău­tură energizantă, plină de vitamine şi minera­le. În plus, datorită ghimbirului pe care-l conţine, previne răcelile.

Ingrediente: 1 ceaşcă de cuburi de pere, 1/4 ceaşcă ovăz, 1/2 linguriţă de ghimbir răzuit, 1/2 linguriţă scorţişoară, 1/2 ceaşcă de iaurt grecesc, 3/4 ceaşcă lapte, 1 lingură miere, 2 picături esenţă de vanilie.

Mod de preparare: Se adaugă perele în blender şi se mixează până se obţine o spu­mă. Se încorporează apoi ghimbirul, ovă­zul, laptele şi iaurtul. La final se adaugă mie­rea, scorţişoara şi vanilia. Dacă se doreşte o băutură răcoritoare, se pot adăuga şi câteva cuburi de gheaţă, odată cu perele.

DESERT CU MERE SI FRIŞCĂ

Ingrediente: 1/2 l frişcă dulce lichidă, 1kg - 1 1/2 kg mere curăţate şi rase, zeama de la o lămâie, scorţişoară, esenţă rom, nuci pisate. Opţional: 1 pahar mic de coniac, biscuiţi integrali rotunzi.

Mod de preparare: Merele rase se ameste­că împreună cu zeama de lămâie, esenţa de rom (şi coniacul). Frişca se bate spumă tare, după care se amestecă uşor cu merele. Pe un platou se formează grămăjoare (ce pot fi aşezate pe biscuiţi) peste care se presară un praf de scorţişoară şi o linguriţă de nuci zdro­bite (sau biscuiţi amaretto zdrobiţi).

Platoul se dă la rece, cel puţin o oră, înainte de servire. Sau... acest desert se poate trans­forma într-o îngheţată delicioasă, dacă mere­le se dau la congelator.

Pe cât de simplu, pe atât de gustos! Poftă bună!

 

DE LA BUNICA CITIRE!

Bicarbonatul de sodiuse poate folosi la mai multe, nu doar pentru prăjiturele de casă şi alte aluaturi dospite. Este un înlocuitor perfect pentru multe produse de igie­na personală, de curăţare şi dezodorizare. Atunci când bicarbonatul de sodiu vine în contact fie cu o substanţă acidă, fie cu o substanţă alcalină, reacţia lui naturală este de a neutraliza acel pH. În afară de asta, bicarbonatul are capacitatea de a întârzia alte schimbări în echilibrul pH-ului, fenomen cunoscut sub numele de „tamponare”. Iată câteva din posibilele lui utilizări:

  • dacă punem un borcănel cu bicarbonat, lăsat deschis în frigider, absoarbe mi­rosurile neplăcute;
  • bicarbonatul în apă fiartă are efect dezinfectant şi poate fi folosit pentru a ste­riliza biberoanele bebeluşului; adăugat în apa de baie a bebeluşilor ameliorează iritaţiile cauzate de scutece;
  • o linguriţă cu bicar­bonat în apa florilor din vază ajută la menţinerea prospe­ţimii acestora pe termen lung;
  • în amestec cu oţetul poate desfunda chiuveta;
  • adăugat în compar­timentul de detergent al maşinii de spălat îmbună­tăţeşte acţiunea detergen­tului folosit;
  • pentru a reîmprospăta culorile covoarelor, presăraţi bicarbonat de sodiu peste ele şi frecaţi uşor cu o perie uscată, lăsaţi să acţioneze măcar 15 minute şi apoi aspiraţi;
  • o soluţie din bicarbonat de sodiu şi apă poate fi folosită pentru a spăla fruc­tele şi legumele;
  • folosit simplu sau în amestec cu peroxid înlocuieşte cu succes pasta de dinţi (amestecaţi 2 părţi bicarbonat cu o parte peroxid);
  • adăugat în şamponul pe care îl folosiţi uzual acţionează ca un balsam pentru păr; adăugaţi 4 linguri de pulbere în şampon şi veţi observa că după fiecare spălare, părul va fi mai sănătos şi veţi scăpa de aspectul de păr gras. Mai mult, veţi pune pe fugă şi mătreaţa care vă pune în situaţii jenante;
  • o linguriţă de bicarbonat într-un pahar cu apă ajută la îndepărtarea arsurilor stomacale;
  • tratează pişcăturile de insecte. Pregătiţi un amestec, ca de pastă, din apă cu bicarbonat de sodiu şi aplicaţi pe locul înţepăturii. Pasta elimină şi mâncărimea cau­zată de contactul cu urzici sau alte plante;
  • contra răcelii. Util pentru inhalări. Dacă aveţi ceainic, fierbeţi un pahar de apă cu o linguriţă de bicarbonat. Un con preparat din hârtie îl puneţi cu capătul îngust la gura de scurgere a ceanicului, iar prin celălalt capăt inhalaţi aburul timp de 10-15 mi­nute;
  • previne transpiraţia abundentă şi „taie“ din intensitatea mirosului. Tot ce tre­buie să faceţi este să vă tamponaţi axilele şi zonele unde ştiţi că transpiraţi mai mult (tălpi, palme) cu o soluţie din bicarbonat de sodiu şi apă.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni