Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
S-a născut la 18 august 1913, în familia unor agricultori din localitatea Stăuceni, de lângă Botoșani. Încă din copilărie a simţit o chemare către viaţa monahală, adeseori cu părinţii săi cercetând mănăstirea Neamţ. După școala primară, între 1937-1941 a fost trimis să urmeze Seminarul monahal de la mănăstirea Cernica, unde a avut printre colegi pe: Roman Stanciu, Teoctist Arăpașu, Varlaam Lică și Radu Graţian. Ulterior, și-a început studiile de teologie la Facultatea din Cernăuţi. Un an mai târziu le-a întrerupt, pentru a participa la acţiunea misionară românească de peste Nistru. Între 1942-august 1943 a slujit ca ierodiacon în catedrala din Balta și a fost secretar al Protopopiatului din judeţul cu acelasi nume. Totodată, tânărul diacon Dosoftei a scris la revista „Glasul monahilor” articole precum: „Creștinismul rusesc”, „De pogorârea Sfântului Duh în Transnistria” sau „Impresii din Balta”, în care descria evlavia poporului de peste Nistru, campania ateistă sau despre educaţia bolșevică a tinerilor. După întoarcerea din misiunea bisericească, Dosoftei Moraru intră în obștea de la Sihăstria Neamţului, apoi, în 1947, îsi finalizează studiile de Teologie la Academia din Sibiu.
Continuă să facă misionarism în mijlocul credinciosilor din Neamţ greu încercaţi de abaterile morale si de stilism. În februarie 1948 obţine autorizaţie de la Ministerul Informaţiilor si Patriarhia Română pentru a face colportaj și a rula cu cinematograful. Însă, noul regim nu putea accepta misionarismul crestin. În seara zilei de 21 martie 1948, în scoala din Humulești, Dosoftei Moraru rulează două filme „Viaţa lui Iisus” și „Jertfa lui Avram”, apoi împarte mai multe exemplare din broșura „Stil vechi sau credinţa” scrisă de protosinghelul Nicodim Măndiţă. La câteva zile, Siguranţa Neamţ primește un denunţ cum că părintele Dosoftei ar fi colportat broșuri cu conţinut „antidemocratic, anticomunist și rasist”. În fapt, era vorba de o frază inserată de cenzura antonesciană la data publicării broşurii, 1942. Au urmat percheziţii în chilia părintelui de la Sihăstria şi confiscarea celor 160 de exemplare, a aparatului cinematograf şi a filmelor. Totuşi, prin Sentinţa nr. 282 din 3 iunie 1948 a Tribunalului Militar Iaşi, părintele a fost condamnat la 1 an închisoare corecţională cu suspendare.
După acest moment, părintele Dosof- tei se hotăreşte să intre la magisteriu. Vine în Bucureşti, alăturându-se obştii de la mănăstirea Antim. Slujeşte la Antim, dar şi la Catedrala patriarhală. În 1954 este remarcat de episcopul Teofil Herineanu al Romanului şi Huşilor, care îl cheamă în postul de eclesiarh al catedralei romaşcane. Aici slujeşte doar doi ani, deoarece este rechemat la mănăstirea de metanie. Mitropolitul Sebastian Rusan al Moldovei dorea să refacă duhovniceşte mănăstirea Putna şi ceruse Sihăstriei formarea unei obşti. Astfel, din 17 mai 1956 Dosoftei Moraru a devine stareţul Putnei în fruntea celor 16 monahi plecaţi de la Sihăstria.
În calitate de stareţ al Putnei voievodale, părintele Dosoftei s-a îngrijit de revigorarea vieţii monahale, dar şi de asigurarea unor condiţii economice propice funcţionării mănăstirii. E drept că revigorarea vieţii monastice de la Putna nu se făcea fără aprobarea autorităţilor statului, în contextul jubileului de 500 de ani de la urcarea pe tronul Moldovei a domnitorului Ştefan cel Mare. În acest context, pentru asigurarea traiului monahal, stareţul Dosoftei a făcut demersuri în vederea obţinerii, măcar în parte, a unor proprietăţi funciare vechi ale mănăstirii, aflate în posesia autorităţilor statului. Însă, demersurile părintelui au iritat autorităţile statului. La această situaţie deja tensionată, se adăugau manifestările culturale organizate la jubileul putnean din 14 aprilie 1957 de către studenţii ieşeni la iniţiativa lui Alexandru Zub (ideea unui pelerinaj la mănăstirea voievodală era considerată „de inspiraţie legionară”). Din aceste motive, la intervenţia Departamentului Cultelor, părintele Dosoftei a fost înlocuit din stăreţie.
Părintele revine cu slujirea la Catedrala patriarhală, mai ales pentru obţinerea doctoratului în Teologie. Însă, autorităţile declanşaseră un nou val de arestări şi de restricţionare a vieţii monahale din România. Este arestat în noaptea de 7 spre 8 august 1959, din chilia sa de la Patriarhia Română. În ancheta de la Ministerul de Interne este acuzat de două mari infracţiuni: „activitate intensă contra clasei muncitoare” și „uneltire contra ordinii sociale”. Faptele încadrate la prima infracţiune erau activitatea misionară și publicistică a părintelui în Transnistria, adică, conform anchetatorilor, „făcea propagandă împotriva clasei muncitoare si a mişcării revoluţionare; de asemenea, în mod eronat căuta să arate că în orânduirea socialistă cei care renunţă la religie sunt bătuţi şi supuşi la alte pedepse”. Conform primei anchete consemnate (9 august), părintele „a recunoscut” faptele sale. Însă, pentru anchetatori dosarul era prea subţire. Aceştia au recurs la audierea unor martori, din a căror procese verbale reieşea că, în timpul studiilor la Seminarul de la Cernica, apoi în vieţuirea de la Sihăstria şi Putna, părintele ar fi întreţinut o „activitate legionară” inspirată de călugări, precum Daniil Sandu Tudor sau Arsenie Papacioc. Astfel, era încadrat la a doua infracţiune, cea de „uneltire contra ordinii sociale”.
La proces, în data de 26 ianuarie 1960, părintele Dosoftei nu a recunoscut nimic din acuzaţiile legate de vreo activitate legionară, iar la 19 martie a fost condamnat prin Sentinţa nr. 33 a Tribunalului Militar Bucureşti la 5 ani temniţă grea, pentru infracţiunea de „activitate contra clasei muncitoare”. Însă, conform Decretului nr. 421/1955 executarea pedepsei era suspendată. Decizia nu a fost bine primită de organele Securităţii. Într-un raport, anchetatorul Gheorghe Enoiu arăta că „hotărârea instanţei este greşită”, cerând introducerea „recursului în supraveghere”. Pentru că prevederile Codului penal nu permiteau reanchetarea persoanei în cauză, atunci Enoiu a cerut eliberarea şi rearestarea părintelui. Astfel, la 1 august 1960, părintele a fost eliberat, pentru ca la 11 octombrie acelaşi an să fie rearestat, după ce la 29 septembrie Tribunalul Militar Suprem emisese Decizia nr. 248 de condamnare la 6 ani temniţă grea. A urmat calvarul detenţiei: Jilava (octombrie 1960), Gherla (noiembrie 1962), Aiud (februarie 1963), Salcia (mai 1963). A fost eliberat la 22 iulie 1964 din lagărul de muncă de la Ostrov.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team