Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
În data de 14 noiembrie, după vecernie, membrii clerului superior ai Protopopiatului au fost convocaţi la Catedrală pentru o reuniune generală pe parcursul căreia s-a discutat cu precădere despre taina spovedaniei şi despre ceea ce numim epitimie, cu alte cuvinte despre remediul duhovnicesc pe care duhovnicul trebuie să-l propună celor care se pocăiesc pentru a-i ajuta să crească duhovniceşte.
În data de 15 noiembrie, Adunarea Generală anuală a Protopopiatului din Franţa a fost găzduită cu generozitate, şi în acest an, de către parohia Sfânta Parascheva şi Genoveva (cripta Saint-Frangois de la biserica Saint-Sulpice de la Paris) şi a început prin săvârşirea Sfintei Liturghii. Dintre cele 140 de persoane convocate, au fost prezente sau reprezentate 107. Această frumoasă reuniune a clericilor şi laicilor din toate parohiile noastre a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif, în prezenţa Preasfinţitului Episcop Marc, a Protopopului şi a tuturor consilierilor. Filialele şi parohiile în formare (Alenşon, d'Aubigny-sur-Nere, din Auxerre, Cherbourg, Dijon, Grasse, Havre, Limoges, Toulon, Trappes) au trimis, de asemenea, reprezentanţi.
În cuvântul său introductiv, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif a subliniat legătura existentă între „mărturisirea păcatelor” şi „mărturisirea credinţei”, reamintind mărturia marilor martiri Constantin Brâncoveanu şi fiii săi, asasinaţi la 15 august 1714. Mitropolitul reaminteşte cuvintele acestora: „am pierdut totul: să nu ne pierdem şi sufletul!” În cadrul Protopopiatului, în parohii, la Universitatea de vară, în diversele asociaţii culturale, se practică spovedania exact sub aceste două forme.
În raportul moral prezentat, Preasfinţitul Marc a reamintit faptul că Protopopiatul nu reprezintă doar reuniunea parohiilor Mitropoliei române de pe teritoriul francez şi o uniune de asociaţii culturale, ci este întâi de toate o comuniune de persoane. Preasfinţia Sa l-a pomenit pe preotul Christian Boucherot care a trecut la Domnul după o lungă şi dureroasă boală, şi a omagiat-o pe soţia sa, Monique. Anul acesta a fost, de asemenea, marcat şi de milostivirea dumnezeiască cu privire la bolnavii noştri, de exemplu Părintele Mihai Tirrier, preotul parohiilor noastre din Montpellier şi Nîmes şi alţi bolnavi în stare gravă, pentru care credincioşii s-au rugat cu fervoare, în special către Sfântul Nectarie din Egina. Îi mulţumim Domnului pentru aceasta, pentru că a ascultat rugăciunile robilor Săi, acordând vindecarea sau, dacă nu, cel puţin, o remisiune considerabilă a bolii.
Episcopul vicar a prezentat lista noilor parohii si a reamintit principalele hirotonii ale anului: preotul Mihai Antonin pentru parohia din Aix-en-Provence si misiunea din Toulouse; diaconul Ioan Bălăcianu pentru parohia din Montpellier; diaconul George Caileanu pentru misiunea din Avignon; diaconul Jean-Paul Hesse pentru misiunea de la Toulouse; diaconul Jean-Pierre Gerin pentru parohia din Grenoble; diaconul Michel Guyard, de la parohia din Clermont-Ferrand, a fost ridicat la rangul de arhidiacon. Preoţii Jean de La Rosa, Vasile Iorgulescu, Ioan Mera si Arsenie (Popa) au primit crucea mitropolitană.
Un eveniment marcant a fost sfinţirea Catedralei, după lucrările care au înfrumuseţat-o în mod extraordinar. Simultan, două dintre parohiile noastre, cea de la Paris si Toulouse, au fost private deocamdată de locul de cult care le fusese pus la dispoziţie. Dar din ce în ce mai des comunităţile devin proprietarele unor capele proprii si depun eforturi mari pentru a le înfrumuseţa.
Dacă viaţa liturgică este în ansamblu regulată în cadrul parohiilor noastre (cu excepţia Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite din timpul Postului Mare), cateheza adulţilor si a copiilor mai trebuie dezvoltate si, în anumite cazuri, iniţiate. Mai multe parohii abia încep să organizeze o bibliotecă de împrumut. Pelerinajele (Marseille, Soulzmatt, Amiens, România, Israel, Georgia...) au un rol important în formarea constiinţei religioase. Misiunea penitenciarelor tinde să se extindă, ca si ajutorul social (Nisa, Nantes).
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif insistă mult pe importanţa educaţiei, semnalând că există pericolul de a ne pierde credinciosii pe care i-am botezat si constată totodată lipsa eficienţei catehezei copiilor în cazul neinstruirii părinţilor şi a naşilor, subliniind în acelaşi timp necesitatea formării continue a preoţilor şi a diaconilor.
Adevărate instrumente de formare se arată a fi: cursurile difuzate pe apostolia. tvde Centrul Dumitru Stăniloae (mai ales pentru anumiţi clerici superiori, cateheţi.); dialogul dintre teologia ortodoxă şi ştiinţă prezentat pe site-ul www.science-et-religion.fr; realizările Departamentului cultural (Festivalul şi ciclul „Mari duhovnici” şi „Martor”) care lucrează de acum împreună cu „Casa românească europeană”, un spaţiu franco-român pentru activităţi culturale şi pastorale ale Mitropoliei; Tabăra Internaţională de Tradiţie şi Spiritualitate (ediţia a 9-a anul acesta) a tinerilor Mitropoliei române (Tismana şi Neamţ); mişcările AXIOS, NEPSIS, TEOFOR (mişcare de inspiraţie cercetaşă); Centrul de pelerinaj; Centrul Sfânta Cruce;Taberele familiale.
După trecerea în revistă aproape exhaustivă a fiecărei activităţi a Protopopiatului, fără a avea, însă, răgazul de a aprofunda viaţa celor cinci regiuni misionare, s-a trecut la alegerea a doi noi consilieri: Pr. Adrian Iuga şi dl. Gerard Mirouse se alătură Consiliului, alături de episcopii noştri, Thomas Dinis- chiotu (vicepreşedinte), Christian Alepee (trezorier), Florina Hoza (tineret), France Pennetier (secretariat), Danielle Poinşot, Helene Sejournet, şi arhiepiscopul Marc-Antoine Costa de Beauregard (protopop). Cotizaţia parohiilor către Mitropolie rămâne neschimbată: 10% din încasările anuale ale fiecărei parohii.
S-a consacrat mult timp „asociaţiei Sfântul Cosma”, care asigură episcopilor şi preoţilor noştri care nu sunt asiguraţi o acoperire socială: toate parohiile sunt rugate să adere la această asociaţie indispensabilă.
Să-I mulţumim Domnului pentru această minunată întâlnire frăţească! Am simţit cât de mult cei care au putut face efortul de a participa la adunare, uneori cu preţul unei călătorii lungi, sunt convinşi de misiunea Bisericii în era noastră şi mai ales de rolul comunităţii parohiale în mărturisirea credinţei. Trebuie să se ştie, totuşi, că majoritatea clericilor superiori şi a credincioşilor parohiilor noastre au legături în mod regulat cu una sau mai multe mănăstiri în Franţa sau în România. Datorită monahilor sau monahiilor avem posibilitatea de a găsi noi resurse în experienţa ortodoxă a rugăciunii şi simplităţii creştine.
Data următoarei adunări ordinare a Protopopiatului Ortodox Român din Franţa este stabilită pentru sâmbătă, 14 noiembrie 2015.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team