Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Învierea din morţi a Domnului nostru Iisus Hristos, pe care astăzi o prăznuim, este, fără îndoială, momentul cel mai însemnat în viaţa omenirii. învierea Lui a schimbat cursul istoriei omenirii, o istorie a cărei măsură era trecerea timpului spre moarte. Moartea se vede acum biruită de Cel fără de păcat. Iată că iadul, hrănindu-se din puterea păcatului care a zămislit moartea, este fără vlagă în faţa luminii lui Hristos pogorât la iad, pe care noi o primim astăzi simbolic prin lumânarea aprinsă. Puterea păcatului însuşi a fost biruită prin smerenia Celui mort pe Cruce şi înviat, smerenia Lui devenind smerenia noastră, lumina învierii Lui devenind lumina vieţii noastre, bunătatea Lui prin care am primit iertarea devenind bunătatea noastră şi noi dăruind viaţă la rândul nostru prin iertare, frumuseţea Lui plină de lumina învierii devenind frumuseţea noastră.
Această frumuseţe, pe care am primit-o la botez, să ne străduim să o păstrăm nevătămată, păzind şi împlinind cuvântul pe care Hristos Domnul ni l-a dat. El are nevoie şi de noi pentru ca puterea iubirii Lui să lumineze întunericul urii din sufletele stăpânite de păcat în lumea aceasta. „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri" (Mt 5, 16). Puterea întunericului adusă de păcat nu se poate birui decât cu puterea luminii dragostei, adusă de Hristos Domnul prin jertfa Sa pe Cruce si prin Înviere. Taina lucrării în lume a iubirii dumnezeieşti plină de lumina Învierii trece şi prin omul credincios, precum spune Mântuitorul Apostolilor Săi: „Poruncă nouă dau vouă: să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii” (In 13, 34-35). Întru această dragoste ne vor cunoaşte toţi ca ucenici ai Lui, dar Îl vor cunoaşte şi pe El ca Izvor al dragostei şi al iertării de păcate, al păcii şi al bucuriei care vin din iertare. „Iar eu zic vouă: iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor care vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?” (Mt 5, 44-46). Lumina dragostei lui Hristos Cel Înviat am primit-o şi noi în această noapte a Învierii, lumină care se cere trăită în viaţa noastră prin faptele cele bune ale dragostei revărsate cu prisosinţă în inimile noastre. Lumina pe care o ţinem în mâini este lumina lui Hristos, lumina iubirii cu care El ne iubeşte, iubire pe care am primit-o astăzi şi noi împreună cu Apostolii în mijlocul cărora Hristos Cel Înviat vine prin uşile încuiate.
Cu iubirea Lui plină de lumina Învierii, Hristos vine înspre noi, dar nu poate intra prin uşile încuiate ale inimii, are nevoie să Îi deschidem şi să Îl chemăm, să ne aşezăm la masa iubirii Lui jertfelnice, să Îl lăsăm să ne umple de Înviere. Suferinţele şi neputinţele noastre le cunoaştem foarte bine, slăbiciunile ne aşteaptă şi ne prind la tot pasul în mrejele lor, cursa întinsă a păcatului este pururea înaintea noastră, dar puterea iubirii lui Hristos este mai mare decât toate şi ne-a scos din înlănţuirea lor, dându-ne iertare. Lumina Învierii este şi lumina iertării prin care ne-a vindecat de rana morţii, lăsându-Se pe Sine rănit pentru iertarea noastră, precum spune Isaia prorocul: „Dar El fusese străpuns pentru păcatele noastre şi zdrobit pentru fărădelegile noastre. El a fost pedepsit pentru mântuirea noastră şi prin rănile Lui noi toţi ne-am vindecat” (Isaia 53, 5). Credem oare că suntem vindecaţi de păcat şi de moarte prin Crucea Lui, că ne-a ridicat şi pe noi odată cu ridicarea Lui din morţi? A nu crede însemnă a-L căuta încă pe Hristos între cei morţi, aşa cum Îl căutau plângând mironosiţele femei şi Apostolii înainte de a înţelege că a Înviat, pentru că, deşi au văzut pe Lazăr revenind din moarte la cuvântul Lui, se îndoiau că va învia, precum a rămas şi Toma cu îndoiala până L-a văzut şi a pipăit coasta Sa, încredinţându-se pe el şi pe cei de după el.
De câte ori nu pierdem sensul vieţii, de câte ori nu pune deznădejdea stăpânire pe noi, de câte ori nu pierdem credinţa că Cel Înviat ne va învia şi pe noi, şi căutăm alinare în cele trecătoare ale vieţii, adică în moarte! Dar plecând totuşi în căutarea lui Hristos, chiar şi atunci când nu vedem altceva decât mormântul în faţa noastră şi moartea, sigur ne va întâmpina Îngerul care ne va îndrepta paşii spre adevărul Învierii precum pe mironosiţe! Să Îl căutăm pe Hristos cu orice preţ în viaţa aceasta, fără frică, aşa precum mironosiţele femei şi Apostolii, deşi erau înspăimântaţi de cele petrecute cu Învăţătorul lor. Să credem din adâncul inimii că Hristos a Înviat şi nu ne-a părăsit şi nu ne va părăsi niciodată atâta timp cât credinţa noastră este întreagă în El, Cel Răstignit şi Înviat.
Lumina iubirii dumnezeieşti izvorâtă din Mormântul dătător de viaţă, aducătoare de iertare, de speranţă, de bucurie mântuitoare, de putere în răbdarea suferinţelor şi ispitelor de tot felul, de bunătate, de libertate, să ne călăuzească în viaţa de zi cu zi, făcându-ne iubitori faţă de toţi şi iertători, milostivi cu cei care sunt – atât de numeroşi astăzi – în necazuri şi lipsuri de tot felul, nejudecători şi blânzi, ştiind că Blând şi Bun este Domnul Cel Înviat şi cu noi şi că nu a venit „ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea(In 3, 17) şi să facă din noi oameni vii, trăitori ai darului Învierii Lui.
HRISTOS A ÎNVIAT!
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team