Adaugat la: 14 Decembrie 2013 Ora: 15:14

Concert extraordinar cu ocazia celei de-a X-a aniversări a parohiei din Milano Nord - Monza

În ziua de 12 noiembrie 2013, la împlinirea a zece ani de la înfiinţarea Parohiei din Mila­no Nord - Monza, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Siluan, al Episcopiei Orto­doxe Române a Italiei, a avut loc un concert extraordinar susţinut de maestrul emerit Nicolae Botgros, Orchestra naţională „Lăutarii” din Chişinău, Vlad Miriţă, tenorul Operei Române din Bucureşti şi de interpreţii de muzică populară Lidia Bejenaru şi Ion Paladi. Con­certul s-a desfăşurat la Teatrul „Manzoni” din Monza şi au luat parte peste 750 de persoane din cele două protopopiate din Lombardia.

În deschiderea concertului s-a vorbit despre patrimoniul şi valorile culturale ale poporu­lui român, subliniindu-se faptul că muzica populară este strâns legată de botez, cununie, în­mormântare, de sărbătorile de Paşti şi de Crăciun. Trebuie amintit că riturile „Căluşul” şi „Doina” fac parte din patrimoniul organizaţiei internaţionale UNESCO. De asemenea, cântecul şi jo­cul „Hora”, care în limba greacă înseamnă „cerc”, este probabil împrumutat din ritualul Tainei Sfântului Botez şi al Taina Sfintei Cununii. Dansul horei înseamnă dans în cerc, aşa cum la bo­tez pruncul şi naşii, iar la cununie mirii împreună cu naşii înconjoară în cerc masa pe care se află Sfânta Evanghelie, ceea ce arată că viaţa lor trebuie să fie centrată în Hristos. Este foarte probabil să existe o influenţă a celor două taine asupra horei româneşti. Multe din aceste me­lodii au un caracter anonim-oral, se transmit din tată în fiu şi au un important rol social în viaţa rurală.

Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog al secolului al XX-lea, un iubitor al mu­zicii bizantine şi al muzicii clasice, admira muzica lui Beethoven şi Bach, însă afirma că nu a în­tâlnit la nicio naţiune atâta armonie şi ritmicitate ca în muzica populară românească.

În prima parte a concertului, maestrul Nicolae Botgros, care realizează şi participă săptămânal la emisiunea „O dată în viaţă” transmisă de TVR 1, a prezentat o Suită de Sărbătoaredin Olt, Banat, Ardeal şi Dobrogea, unde şi-au demonstrat virtuozitatea toţi instrumentiştii din orchestră.

În a doua parte a concertului, tenorul Vlad Miriţă, cel care a cântat cu Angela Gheorghiu şi a reprezentat România la Eurovision în 2008, cunoscut şi pentru proiectul „Ascultă, simte şi descoperă opera”, a interpretat mai multe piese din repertoriul italian, precum Chitara Romana, Santa Lucia, La rondine al nido, Non ti scordar di me, O sole mioşi două melodii compuse în perioada interbelică. Imediat apoi a interpretat cu orchestra „Lăutarii” alte trei melodii populare româneşti, într-un stil propriu inconfundabil.

Maestrul Nicolae Botgros a încântat sala interpretând melodiile clasice româneşti „Balada pentru vioară” de Ciprian Porumbescu, apoi „Ciocârlia” şi „Rapsodia Română” de George Enescu.

În ultima parte au fost interpretate mai multe melodii populare de rapsozii Lidia Bejenaru Botgros şi Ion Paladi. Spectacolul s-a încheiat cu Hora Mărţişor.

A fost o seară de neuitat, în care s-a împărtăşit bucuria, unde s-a auzit, s-a cântat, s-a pro­movat ceea ce este autentic românesc.

La acest moment aniversar au luat parte domnul George Bologan, Consulul General la Milano, Comisarul României pentru Expoziţia Mondială 2015 de la Milano, Viceprimarul din Monza, Consilierul pentru probleme Culturale de la Monza, Mons. Provasi, din partea Curiei de Milano, preoţi catolici şi aproape toţi preoţii ortodocşi din cele două protopopiate din Lombardia.

Trebuie să amintim aici jertfa şi participarea la organizarea acestei aniversări a consilieri­lor parohiei din Milano Nord - Monza, dar mai ales a tinerilor Frăţiei Nepsis, fără de care nu ar fi fost posibil acest eveniment.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni