Adaugat la: 4 Decembrie 2013 Ora: 15:14

Festivalul Internaţional „George Enescu", 1-28 septembrie 2013

Între 1 şi 28 septembrie 2013 a avut loc la Bucureşti Festivalul Internaţional George Enescu. A fost o lună de concerte de exce­lenţă, cu solişti şi orchestre de primă mărime şi importanţă în lumea muzicală internaţională.

Concertul inaugural al festivalului a fost sus­ţinut de către Staatskapelle din Berlin, al cărei dirijor este celebrul pianist Daniel Barenboim. În program, Rapsodia nr. 2de G. Enescu şi Concertul pentru pian nr. 4de L. v. Beethoven, so­list fiind Radu Lupu, precum şi Simfonia nr. 2 de Edward Elgar. Un program pentru toate catego­riile de public, varietatea stilistică oglindindu-se în succesiunea lucrărilor: avem prezenţa corife­ului naţional la start, o legendă pianistică şi apoi superba simfonie aşa de rar cântată.

Conversaţia mozartiană cu doi aşi ai claviatu­rii, Barenboim şi Lupu, a avut loc la Sala Mare a Palatului. Un concert conceput pentru un dialog mozartian între două piane şi orchestră, urmat – în partea a doua – de o secvenţă corală religioasă de G. Verdi. Aceasta reprezintă o culme a ineditu­lui unui program internaţional de festival, ce fri­zează maximul de curaj repertorial în prezenţa a 5000 de melomani. Prieteni de o viaţă, cei doi pi­anişti au dialogat cu o rară dezinvoltură şi prin in­termediul instrumentelor, dovedindu-ne că se cu­nosc perfect şi prin delicateţea sunetelor mozartiene. Concertul a fost o încântare, succesi­unea temelor şi inovaţia spontană a variaţiunilor ţinând publicul într-o încordare continuă.

Intrarea mult aşteptată în programul festiva­lului a muzicii lui Richard Wagner a fost marca­tă de un triumf. Nu singular, ci multiplu, de-a lungul unei săptămâni, împlinind derularea în întregime a legendarului ciclu Der Ring des Nibelungen (Inelul Nibelungilor). De-a lungul câ­torva ore, muzica wagneriană a răsunat cu o tri­umfătoare diversitate, constituind o imagine de neobişnuită grandoare a audiţiei. În condiţiile execuţiei dominate de dirijorul MarekJanowski şi Rundfunk-Sinfonieorchester, programul a fost executat fără a lăsa impresia că spaţiul Sălii Mari a Palatului creează dificultăţi în interpretare.

Pe întreaga perioadă (1-28 septembrie 2013), iubitorii de muzică clasică, dar şi de istorie au putut admira, în foaierul de la etajul II al Sălii Palatului, o interesantă expoziţie trasând istoria prestigioasei manifestări. Câte un panou dedicat fiecăreia din cele 20 de ediţii ale Festivalului a oferit meloma­nilor informaţii esenţiale despre istoria manifestă­rii. În primul rând, informaţii de ordin fotografic: numeroase fotografii cu muzicieni invitaţi la festi­val sau din concertele pe care le-au susţinut, dar şi afişe, programe de sală din noianul trecerii anilor. Toate acestea adunate la un loc de către muzico­logul şi istoricul Viorel Cosma, ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani. Se perindă prin faţa ochilor imagini a mari muzicieni ai secolului XX, instru­mentişti legendari – de la Yehudi Menuhin, David Oistrah, Arthur Rubinstein din prima ediţie (1958) şi până la contemporanii Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Cristian Mandeal, Lawrence Foster şi mulţi alţii.

Dirijorul Antonio Pappano a gândit Messa da Requiemde Verdi fără revoltă, fără patimă, in­vitând la meditaţie absolută şi transportând spi­ritele în sfere infinite ca ofrandă adusă Cerului.

O  rugăciune domoală, pioasă, comemorare a ce­lor dispăruţi în totală reculegere şi adâncă ado­raţie către Divinitate. Atmosferă de catedrală: li­nişte, pace eternă, sacralitate. Teribile ameninţări ale vieţii de apoi (Dies irae) – singurele care stră­pung calmul seren. Şi din nou clipe înălţătoare de rugăciune în genunchi, cu capul plecat şi mâi­nile împreunate spre izbăvire (Liberame).

Toamna a adus în capitală, spre delectarea publicului, momente muzicale, evenimente cul­turale şi proiecţii cinematografice în piaţa George Enescu, numită acum Piaţa Festivalului. In peri­oada 14-28 septembrie 2013, iubitorii de artă au putut lua parte la evenimente cu muzică magică oferite de elevi ai şcolilor şi liceelor de muzică, de studenţi de la conservatoare sau la serile de concerte şi recitaluri ale unor formaţii de artişti profesionişti.

A fost o lună septembrie plină de concerte cu solişti, dirijori şi orchestre de primă mărime şi im­portanţă în lumea muzicală internaţională. Va urma ediţia din 2015, mai scurtă, dar, sperăm, aşa cum a precizat Ioan Holender, actualul şi viitorul director al Festivalului, la acelaşi nivel artistic.

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni