publicat in Din viaţa parohiilor pe 1 Septembrie 2013, 14:47
„Dumnezeu, prima oară, Când a plâns printre astre, El a plâns peste ţară Cu lacrima limbii noastre." (Grigore Vieru)
Începând cu anul acesta, în ultima zi de vară, ziua de 31 august (zi în care revenirea la grafia latină a devenit lege în Basarabia, la 31 august 1989), se sărbătoreşte Ziua Limbii Române. 31 august devine astfel sărbătoarea limbii române de la Nistru până la Tisa, dar şi o sărbătoare a românilor de pretutindeni. business speed dating saarbrücken | https://apostolia.eu/index.php/lesbian-dating-sites-melbourne/ | dating squier telecaster | https://apostolia.eu/index.php/gardner-dating-site/
Sărbătoarea limbii noastre române este o sărbătoare de suflet, care reuneşte sufletele românilor de pretutindeni. Poetul român Nichita Stănescu afirmă inspirat că „Limba română este patria mea".
Cu mare bucurie s-a prăznuit acest eveniment al cinstirii limbii române şi în parohia „Sf. Sfinţit Mucenic Haralambie" din Legnago (VR). Recitalul poetic ,,Noi prin grai suntem popor şi existăm ca neam prin limbă" i-a impresionat pe toţi cei prezenţi în biserică. Ei au putut gusta din farmecul inepuizabil şi din sacralitatea limbii şi au putut realiza că „fiecare cuvânt este o pagină de istorie", că limba este tezaurul cel mai preţios lăsat de generaţiile trecute, care merită să fie păstrat cu sfinţenie de generaţiile care-l primesc (V. Alecsandri).
Aceste cuvinte testamentare au răsunat ca un elogiu adus limbii române în rostirea pură, dulce şi melodioasă a copiilor de la şcoala duminicală.
Evenimentul s-a încheiat cu recitarea poeziei „Limba Română în străinie", semnată de Eugenia Bulat şi adresată celor risipiţi prin lume, urmată de cântecele „Pentru ea", „Limba mamei", „În limba ta", „Limba românească”. Astfel, copilaşii au transmis prin vers şi cântec frumuseţea sărbătorii tuturor celor prezenţi în biserică, celor care s-au lăsat pătrunşi de sentimentul datoriei sacre de a ne păstra şi cultiva limba maternă, floare eternă a dăinuirii noastre.