publicat in Din viaţa parohiilor pe 20 Iulie 2013, 04:29
II. PAROHIA CA LOC UNDE PUTEM DOBÂNDI ÎMPĂRĂŢIA https://apostolia.eu/index.php/deli-and-james-dating/ | https://apostolia.eu/index.php/room-for-dating-purpose-in-karachi/ | https://apostolia.eu/index.php/guy-im-dating-asked-to-borrow-money/ | questions to ask a guy when you're dating | general anxiety disorder dating
Parohia este un loc privilegiat care îi permite creştinului să răspundă acestei nostalgii pe care o poartă în suflet şi să se întoarcă astfel spre adevărata sa patrie.
A. Harul credinţei si al Sfântului Botez (mirungerea, împărtăşania) este o bogăţie şi o putere imensă. Creştinii au un potenţial nemaipomenit de sfinţenie înlăuntrul lor.
a) Să ne amintim că botezul este precedat de „lepădări": Satana a fost alungat din viaţa noastră şi din cea a copiilor noştri. Nu mai are putere asupra noastră; nu mai poate acţiona decât dacă noi înşine îi suntem complici.
b) La botez, ni s-a dat libertatea de a face binele,altfel spus, de a face voia lui Dumnezeu, „unindu-ne cu Hristos" Putem, avem capacitatea spirituală şi harul de a deveni sfinţi: să nu uităm acest lucru, mai ales în clipele de deznădejde! c) Atunci când participăm la Sfânta Împărtăşanie,ne hrănim cu Trupul şi Sângele Domnului, devenim părtaşi la împărăţia lui Dumnezeu: ce putere extraordinară ! Acest lucru trebuie să ne întărească. Mai ales că, după ce ne-am împărtăşit astfel, ne întoarcem în lume: „Să mergem în pace!", spune preotul, şi suntem trimişi în lume purtând în toată fiinţa noastră harul dumnezeiesc al lui Hris- tos.
B. Tradiţia ortodoxă ne dă putere.
Ortodoxia nu este o variantă oarecare a creştinismului; este tradiţia Apostolilor şi a Părinţilor şi, pentru majoritatea dintre noi, este credinţa strămoşească moştenită de la părinţii noştri şi de la naşi.
a) Fiind enoriaşi într-o parohie, suntem deopotrivă împreună-slujitori cu preotul nostru paroh, participanţi la cultul creştin în toată frumuseţea şi profunzimea lui. Prezenţa noastră în parohie la săvârşirea sfintelor slujbe, şi în special a Sfintei Liturghii, este indispensabilă: este datoria noastră şi de aici ne tragem puterea pentru a ne continua călătoria spre Împărăţia cerurilor. Trebuie să nu uităm că Sfintele Taine ale Bisericii ne fac părtaşi la Împărăţia lui Dumnezeu înainte de vreme. Biserica sau parohia nu sunt Împărăţia; ci ele sunt uşa către Împărăţie prin Sfintele Taine, prin sfintele icoane, prin rituri şi prin rugăciunile personale şi de obşte.
b) Fiind enoriaşi într-o parohie, moştenim întreaga tradiţie ascetică.Desigur, monahii sunt cu precădere cei care păstrează această tradiţie. Dar, pe de-o parte, toţi enoriaşii au posibilitatea de a merge des la mănăstiri şi, pe de altă parte, lupta spirituală pentru a împlini poruncile dumnezeieşti face parte din viaţa oricărui creştin. La botez, am mărturisit: mă unesc cu Hristos! În fiecare zi ne luptăm ca să ne ţinem de cuvânt, iată ce înseamnă nevoin- ţa creştină.
c) Primim sprijin şi ajutor prin intermediul preotului nostru sau al duhovnicului.Acesta luptă, la rândul lui, pentru propria sfinţenie; este şi el un enoriaş care tânjeşte după Împărăţia lui Dumnezeu. Şi ne sprijină, ne împărtăşeşte din experienţa lui; ne învaţă, ne ridică atunci când cădem şi ne ajută să îndeplinim poruncile dumnezeieşti. Luptă pentru noi, prin post şi rugăciune.
C. Viaţa parohială este locul transformării noastre. Se asemănă unui vas în care se plăsmuieşte omenirea reînnoită prin Botez.
a) În parohie are loc „pocăinţa” noastră neîncetată. ,A se pocăi”(Marcu 1, 15) înseamnă „a se întoarce”, aşa cum a făcut Fiul risipitor: a mers în lume, a devenit un om al lumii; şi apoi şi-a amintit că este locuitor al Împărăţiei lui Dumnezeu şi s-a întors pentru a merge în Împărăţie, acolo unde este Tatăl. Este vorba în primul rând de transformarea patimilor noastre, de a trece de la pofte la adevărata dorire de Dumnezeu; de la consumul de alimente din lume la împărtăşanie, hrana cea nemuritoare pe care ne-o dă Domnul la Ospăţul din Împărăţie.
b) Învăţăm, de asemenea, în parohie să mulţumim Domnului.Este un timp pentru rugăciunea de mulţumire şi este un timp pentru rugăciunea de preamărire: dacă ne vom gândi să mulţumim mai des D omnului vom fi invulnerabili. Cel care mulţumeşte Domnului locuieşte deja în Împărăţia Sa, fiindcă are conştiinţa darurilor şi a bunătăţii lui Dumnezeu.
c) În cele din urmă, parohia este, prin excelenţă, locul în care creştinul învaţă să împlinească poruncile, spre exemplu prin iertarea celuilalt, dar şi prin generozitate, curăţenie trupească, prin ajutorul dezinteresat acordat fraţilor noştri, prin sacrificiul de sine. Dacă nu învăţăm să facem voia Tatălui în parohie, nu vom putea împlini voia Lui în lume!
III. PAROHIA ŞI MĂRTURIA SA ÎN LUME
A. Biserica este „apostolică”, altfel spus, vine de la Sfinţii Apostoli. Dar aceasta înseamnă, de asemenea, că natura sa este una misionară.
a) Misiunea creştiniloreste parte integrantă a identităţii lor. Primii creştini au dat întotdeauna mărturie de credinţa lor, începând prin a vesti Învierea lui Hristos, aşa cum arată Faptele Apostolilor. Foarte rapid, misiunea lor s-a lovit de ostilitatea societăţii în care trăiau şi au fost nevoiţi să încununeze mărturia lor prin jertfa propriei vieţi: „martir” înseamnă cel care dă mărturie. Cuvântul „martir” nu trebuie să ne înspăimânte!
b) La serviciuavem multe ocazii de a da mărturie de credinţa ortodoxă, dar în primul rând trebuie să fim un exemplu pentru ceilalţi. Dacă suntem cu adevărat ucenici ai lui Hristos, dacă ţinem posturile Bisericii, dacă purtăm crucea, dacă iertăm greşelile celorlalţi, vom răspândi credinţa care ne însufleţeşte. Uneori, se poate întâmpla să fim nevoiţi să explicăm colegilor noştri de ce suntem creştini şi ce înseamnă Ortodoxia. Adesea avem posibilitatea să spunem „nu”, să refuzăm un compromis care ne-ar îngreuna sufletul şi vocaţia noastră creştină.
c) În viaţa socială,creştinul nu rămâne indiferent la dezbaterile publice. El este, cel mai adesea, un cetăţean, un alegător şi un posibil ales şi participă la deciziile luate pe plan municipal sau naţional. Chiar şi pe un enoriaş care nu are încă cetăţenia ţării în care trăieşte, deciziile luate îl privesc în mod direct şi îl afectează atât pe el, cât şi pe membrii familiei lui. Responsabilitatea politică face parte din activitatea misionară şi apostolică a membrilor unei parohii. Aceasta constă în a încerca să facem în aşa fel încât mesajul Evangheliei să biruiască în societatea civilă.
B. Acţionăm din interiorul comunităţii umane în mijlocul căreia ne-a trimis Dumnezeu: de dinăuntrul lumii.
a) Prin post,care se împotriveşte spiritului lumii, fiindcă taie voia, este inversul patimii, dorinţei de dominare şi de posesie. Prin post, în principal, mai mult decât prin orice altă manifestare exterioară, creştinul lucrează în lume.
b) Prin rugăciunepentru lume şi pentru mântuirea ei, pentru colegii noştri de serviciu,
pentru vecini, pentru cel care nu este încă „fratele” nostru (de aceeaşi credinţă cu noi), ci „aproapele” nostru. Ne rugăm pentru întoarcerea lor şi pentru mântuirea lor. Dar Îi şi mulţumim lui Dumnezeu pentru binele pe care aceştia îl fac, poate fără să ştie că împlinesc voia Domnului.
c) Prin pocăinţăprimim de la Dumnezeu harul de a vedea păcatele lumii ca şi cum ar fi propriile noastre păcate. Dobândim astfel puterea de a nu judeca şi de a avea milă faţă de lume, după exemplul pe care ni-l dă Însuşi Hristos, precum şi forţa de a-I urma.
C. Mărturia creştină este o poruncă (Marcu 16, 15)
a) Prin exemplu - martiriul: să îndurăm nedreptăţile pentru credinţă şi din dragoste faţă de lume sau, în orice caz, pentru oamenii care sunt în lume: atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât L-a dat pe unicul Său Fiu şi a trimis Duhul Său Sfânt; o altă dovadă a iubirii Lui pentru lume şi a voii lui de o salva este că trimite în lume pe cei botezaţi, pe ucenicii Săi, propriile Sale mădulare. Foarte semnificativă este dragostea lui Hristos manifestată de către creştini faţă de săraci, de cei aflaţi în suferinţă, de toţi cei „mici”. Dimensiunea caritabilă şi socială a vieţii creştine vesteşte lumii fraternitatea întru Hristos trăită în biserică, în parohie.
b) Prin cuvânt:să luăm poziţie (petiţii, vot etc.). Cateheza la care participăm în biserică ne ajută să ne exprimăm şi să aducem în lume un discurs creştin. Instruiţi sau nu, atâta vreme cât trăim cu adevărat în
Biserică, în parohie, primim cu toţii, prin harul Sfântului Duh, cuvântul care trebuie atunci când trebuie (Marcu 13, 11).
c) Prin creativitate: artă, cultură, filozofie, tehnică. Ca enoriaşi putem aduce lumii idei noi, valori noi şi forme noi de expresie pe care lumea nu le cunoaşte. Mărturia liturgică şi iconografică îmbogăţesc cultura unei ţări. Dar şi alte forme de artă, cum ar fi tradiţiile populare (cântece, dansuri, poezii, costume) îmbogăţesc, de asemenea, cultura lumii. Acelaşi lucru se poate spune şi despre aceia dintre noi care practică o artă ne-liturgică – construcţie, pictură, muzică, literatură – şi care fac să existe în lume o formă de frumuseţe sau de adevăr „din dragoste pentru Frumos” (vezi festivalul Mitropoliei).
Prin toate acestea, vedem că, pe de o parte, dinspre lume ne îndreptăm spre Împărăţia lui Dumnezeu sfinţindu-ne viaţa şi căutând să ne mântuim noi şi familia noastră şi, pe de altă parte, dinspre Împărăţia lui Dumnezeu (la care suntem părtaşi prin Sfintele Taine) mergem spre lume pentru a lucra împreună cu Hristos, Care vrea să salveze lumea. Parohia, o mică parte din taina pe care o reprezintă Biserica şi care ne este accesibilă, este o uşă care se deschide în ambele sensuri. Viaţa noastră stă sub semnul Crucii: ea este punctul de întâlnire dintre lume şi Împărăţia lui Dumnezeu, de aceea Sfântul Apostol Pavel a spus că suntem „răstigniţi pentru lume”.
Preot Marc-Antoine Costa de Beauregard Conferinţă la parohia din Nantes, Franţa, 7 aprilie 2013