publicat in Lumea de dinlăuntru pe 20 Iulie 2013, 17:57
Păcatul lui Adam şi al femeii lui este, înainte de toate, păcatul mândriei, căci ei au pus propria lor voinţă deasupra voinţei lui Dumnezeu şi s-au lăsat ademeniţi de făgă- duiala mincinoasă a şarpelui: „Veţi fi ca Dumnezeu” (Facerea 3, 5): „Mândria este principiul păcatului, care cuprinde toate formele pe care le poate lua răul: îngâmfarea, slava deşartă, setea de putere, împietrirea inimii, cruzimea, indiferenţa faţă de suferinţele aproapelui; tendinţa de a se lăsa pradă visării, imaginaţia neînfrânată; îngrijorarea, deznădejdea, ura; invidia, complexe de inferioritate şi uneori accese de desfrânare trupească; mistuitoare frământare lăuntrică, nesupunere, teamă de moarte sau, dimpotrivă, dorinţa de a-şi pune capăt vieţii, iar în cele din urmă, şi nu rareori, demenţă totală. Acestea sunt trăsăturile distinctive ale duhului diavolesc” (Sf. Siluan, op. cit., „Încercări duhovniceşti”). https://apostolia.eu/index.php/relative-dating-definition-google/ | dating sites no sign up uk | https://apostolia.eu/index.php/roblox-dating-site/ | https://apostolia.eu/index.php/best-dating-apps-for-55-plus/
Caracteristicile omului căzut în puterea necuratului sunt şi trăsăturile distinctive ale omenirii moderne, care reproduce păcatul lui Adam la scară colectivă şi mondială, astfel încât nu mai facem nicio diferenţă între omul căzut în păcat şi omul pur şi simplu, însăşi noţiunea de păcat fiind suprimată din vocabularul omului modern. În lumea de azi, nimeni nu se mai teme de păcat şi nimeni nu mai luptă împotriva lui, dimpotrivă, „păcatul a devenit modă” (pr. Paisie Aghioritul), aşa încât ni se pare cât se poate de normal să cădem în păcatul lui Adam cât e ziua de lungă, fără măcar să ne mai dăm seama. Căci păcatul mândriei este permanent prezent în toate împrejurările vieţii de zi cu zi. Toate gândurile, ideile, dorinţele, faptele noastre şi, în ultimă instanţă, întreaga noastră existenţă gravitează, precum asteroizii şi planetele, în jurul propriei noastre voinţe, care constituie centrul universului nostru mental. Tribunalul meu interior devine astfel instanţa supremă care îşi impune legile, judecăţile şi verdictele lumii întregi, în funcţie de ideile, gusturile şi preferinţele mele: într-un cuvânt, în funcţie de ce îmi place sau nu. Astfel încât voinţa mea personală se substituie şi se opune în permanenţă voinţei lui Dumnezeu, Care, din pricini ştiute numai de El, a făcut ca lucrurile să fie aşa cum sunt şi nu întotdeauna aşa cum aş vrea eu. De fiecare dată când mă revolt împotriva unui anume aspect al lumii, al vieţii sau al societăţii care îmi displace sau mi se pare nedrept, mă revolt împotriva voinţei lui Dumnezeu. Iar această opoziţie este un mod de a afirma că judecata mea e mai înţeleaptă şi mai dreaptă decât cea a Tatălui ceresc – altfel spus, eu devin propriul meu dumnezeu. Astfel încât omul care judecă orice lucru sau persoană în funcţie de ideile lui şi de ceea ce îi place sau nu – şi noi toţi suntem acel om – reproduce în permanenţă păcatul lui Adam, care a voit să fie egalul lui Dumnezeu, hotărând după placul lui ce e bine şi ce e rău. Prin urmare, orice voinţă care nu vine de la Dumnezeu este rea, orice judecată care se substituie judecăţii lui Dumnezeu este greşită. Toate adevărurile şi certitudinile raţiunii omeneşti nu au nicio substanţă reală prin natura lor proprie, dat fiind că singura Fiinţă reală din univers este Dumnezeu şi că nu există nicio altă realitate în afara Lui.
Atunci când ştim că „înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu” (1 Corinteni 3, 19), smerenia este singura atitudine posibilă, conformă raţiunii şi adevărului: „Fericit este omul care îşi cunoaşte slăbiciunea. (...) Când omul a cunoscut şi a simţit propria lui slăbiciune, el îşi ţine sufletul în afara mândriei care întunecă cunoaşterea şi păstrează în sine, ca pe o comoară, paza de sine. (...) Să nu-ţi laşi inteligenţa să se umfle. Nu te încrede în propriile tale puteri, pentru a nu cădea pradă slăbiciunilor firii. În acest caz, căderea îţi va da în vileag slăbiciunea. Să nu te bizui pe cunoaşterea ta, ca nu cumva vrăjmaşul să afle prilej de a te prinde în mrejele vicleniei lui. (...) Nu te lăuda niciodată cu lucrările tale, ca să nu fii dat de ruşine. Căci Dumnezeu permite să se strice orice lucrare cu care se laudă omul, pentru ca el să fie smerit şi să înveţe smerenia”(Sf. Isaac Sirul, „Cuvântări duhovniceşti”).
Smerenia este singura cale pentru a restabili legătura între om şi Dumnezeu, căci numai cunoscând propriul nostru neant şi renunţând la duhul nostru pământesc şi la voinţa noastră proprie vom putea primi Duhul lui Dumnezeu şi face voinţa Lui. „A renunţa” nu este, de altfel, termenul potrivit, căci renunţarea implică ideea de pierdere, de sacrificiu, atribuind o anume valoare lucrului pierdut, în vreme ce, atunci când retezăm voinţa noastră proprie, nu pierdem nimic altceva decât cauza suferinţelor şi nefericirii noastre, tot aşa cum un om bolnav nu poate deveni sănătos decât „renunţând” la boală. Aşa cum bolnavul trebuie să se supună întru totul voinţei doctorului, care ştie mai bine decât el ce trebuie făcut pentru a-i vindeca boala, tot aşa omul molipsit de boala păcatului trebuie să se supună cu totul voinţei lui Dumnezeu. Prin urmare, oricare ar fi suferinţele şi încercările ce ni se ivesc în cale, trebuie „să credem cu tărie că nicio suferinţă sau întristare nu poate veni asupra noastră – nici măcar un fir de păr din capul nostru nu poate cădea – fără voia lui Dumnezeu” Căci toate încercările prin care ne este dat să trecem „sunt de fapt doar unelte în mâna lui Dumnezeu. Unelte spre lucrarea mântuirii noastre”(Stareţul Macarie de la Optina, „Scrisori către fiii duhovniceşti”). Dat fiind că Dumnezeu „lucrează necontenit pentru mântuirea noastră, folosind pentru aceasta atât ceea ce numim fericire, cât si ceea ce numim întristare” (Stareţul Macarie, ibid.),trebuie să ne încredinţăm cu totul Tatălui ceresc, în toate împrejurările vieţii noastre: „Dacă renunţi la a te mai călăuzi singur (...) si dacă te lepezi cu totul de voia ta, nu vei mai simţi niciodată întunericul greu al întristării”(Stareţul Leonida de la Optina). Atitudinea noastră în faţa încercărilor şi suferinţelor de orice fel trebuie să fie aceeaşi cu cea a lui Hristos pe Muntele Măslinilor: „Părinte, de voiesti, treacă de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă” (Luca 22, 42).
A se încrede în voinţa proprie, care vine din lume şi ne leagă de această lume, înseamnă a face legământ cu vrăjmaşul omului, care ne făgăduieşte împărăţia acestei lumi, dacă ne închinăm lui: „şi I-a arătat toate împărăţiile lumii şi slava lor. Şi I-a zis Lui: Acestea toate Ţi le voi da Ţie, dacă vei cădea înaintea mea şi Te vei închina mie” (Matei 4, 9).
Numai supunându-ne cu totul voinţei lui Dumnezeu, fără a judeca hotărârile Lui după mintea noastră omenească şi fără a ne îndoi că tot ce ne trimite Tatăl ceresc nu poate fi decât spre binele nostru, vom putea regăsi neprihănirea şi credinţa deplină în Dumnezeu a omului dinainte de păcat. Smerenia este aşadar singurul mod de a restabili legătura vie şi permanentă cu
Dumnezeu şi, în acelaşi timp, cel mai înalt mod de cunoaştere îngăduit omului, căci este întemeiat pe acest adevăr suprem: Dumnezeu este totul, şi fără El nu suntem nimic. Atunci când vom fi dobândit smerenia desăvârşită – care nu este altceva decât credinţa desăvârşită – nu vom mai avea niciun fel de teamă, nici de îngrijorare, căci Îi vom fi încredinţat lui Dumnezeu întreaga noastră persoană şi întreaga noastră viaţă: „Omul care se încredinţează cu totul voinţei lui Dumnezeu nu se teme de nimic: nici de furtună, nici de tâlhari, de nimic. Si orice i s-ar întâmpla, el îsi spune: Acesta este placul lui Dumnezeu. (...) În acestfel putem păstra pacea în suflet si în trup. (...) Cea mai cu folos lucrare este de a ne încredinţa voinţei lui Dumnezeu si de a răbda încercările cu nădejde” (Sf. Siluan, op cit., „Despre voinţa lui Dumnezeu şi despre libertate”).
Toate tulburările, spaimele, frământările şi întristările noastre sunt o manifestare a voinţei proprii – şi deci a mândriei noastre – care se opune voinţei lui Dumnezeu. Iar leacul care vindecă toate bolile noastre sufleteşti şi duhovniceşti este smerenia: „Ai căzut din nou în melancolie si deznădejde! Ai uitat oare că aceeasi mână care pedepseste aduce si cele mai mari daruri? (...) Când nu suntem în stare să urcăm pe culmile virtuţii, tot ce ne rămâne de făcut este să coborâm în prăpastia smereniei. Smerenia este cel mai sigur mijlocitor înaintea feţei Domnului. Numai prin smerenie si osteneală cel din urmă va fi cel dintâi. Deci fii cu bărbăţie!” (Stareţul Macarie de la Optina, op. cit.).