Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Sau despre bucuria de a întâlni si români onorabili în Franţa si de a împărtăşi Sfintele Taine în limba în care ai învăţat să te rogi, să plângi, să speri şi chiar să mori...
În perioada 16-21 mai, la Paris s-a desfăşurat cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Din dragoste pentru Frumos” („Pour l'amour de la Beaute”) – organizat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif, de către Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale (MOREOM), în parteneriat cu ICR Paris, Ambasada României din Franţa, Muzeul Ţăranului Român şi Asociaţia Art Ville-Vie. Unic în felul său, acest festival îşi propune să pună în valoare diversele manifestări ale spiritului aflat în căutarea Frumosului – ca ecou al frumuseţii dumnezeieşti şi ca rod al unor experienţe de creaţie ce reiterează actul creator divin, stare de spirit pe care o regăsim în creaţii ale artiştilor, fie ei muzicieni, oameni de litere sau pictori români contemporani, impregnate de o căutare neîncetată a divinului. În acest sens, ediţia actuală a festivalului şi-a deschis braţele cu multă căldură, primind la Paris şi la Limours o serie de artişti, profesori de renume, critici de artă şi teologi români şi francezi de o înaltă şi respectabilă ţinută intelectuală.
De la cel mai autentic rapsod român al prezentului, Grigore Leşe, care a coborât de la „Porţile ceriului” direct în inima Parisului, continuând cu maestrul Dan Puric, cu doctorul în lingvistică Sanda Golopenţia, profesor emerit al Universităţii Brown din S.U.A., şi etnologul Constantin Eretescu, de la apreciatul teolog Costion Nicolescu şi până la numeroşi muzicieni români şi francezi, necunoscuţi (poate) publicului român, dar cu importante cariere în Franţa şi în străinătate, de la artişti plastici inovatori precum Alexandra Marinescu Sav, Constantin Cioc şi Silviu Batariuc şi până la cunoscute personalităţi ale Bisericii Române
Ortodoxe din Franţa, precum Preasfinţitul Marc Nemţeanul şi Preasfinţitul Ignatie Mureşanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard, protopop al Protopopiatului Franţei, toţi invitaţii au îmbogăţit prin prezenţa şi discursul lor actuala ediţie într-un mod inspirat.
Nimic mai potrivit şi lăudabil în contextul actual, în care a fi român în societatea franceză nu este întotdeauna o onoare, decât organizarea unui astfel de eveniment, unde frumosul şi dragostea divină întrupate în alese manifestări culturale şi spirituale vin să aşeze identitatea românească în sfere înalte, restituind lumii occidentale însăşi esenţa credinţei ortodoxe surprinsă în alese ipostaze artistice. Concerte de muzică clasică şi religioasă, cântări bisericeşti din Transilvania, spectacole de teatru şi pantomimă, expoziţii „euharistice”, de iconografie şi fotografie, conferinţe cu tematici diverse (socio-lingvistice, etnografice, antropologice cu referinţe teologice), mese rotunde, filme şi scurt-metraje cu tematică creştină, toate aceste evenimente au alcătuit bogatul program al festivalului.
Şi, pentru a avea o viziune completă asupra actualei ediţii, trebuie subliniat faptul că întregul spirit al festivalului gravitează în jurul frumuseţii şi a bogatei simbolistici a semnului Crucii, corelate cu comemorarea celor 1700 de ani de la Edictul dat de Împăratul Constantin cel Mare prin care li se acorda creştinilor libertatea de cult, sub emblema Sfintei Cruci care l-a ajutat să biruie în luptă. Aşadar, festivalul „Din dragoste pentru Frumos” promovează tocmai frumuseţea oamenilor sfinţi, frumuseţea realizărilor şi a gândurilor lor, care şi-au regăsit ecouri peste secole în creaţiile artiştilor contemporani şi, mai ales, promovează frumuseţea şi măreţia realităţii de a fi creştin într-o societate cu un accentuat caracter laic şi o moralitate tot mai îndoielnică.
O altă coincidenţă care atinge latura istorică a comemorării Edictului de la Milan rezidă în faptul că, deloc întâmplător, manifestările festivalului au avut loc chiar în cripta impunătoarei Biserici Saint Sulpice, unde de mai bine de un deceniu fiinţează parohia românească cu hramul „Sfânta Paracheva şi Sfânta Genoveva”. Aşa cum se ştie, din cauza persecuţiilor, la începuturile sale creştinismul se trăia în ascuns, sub pământ, iar ieşirea din catacombe nu a putut fi susţinută decât de o ordine divină. Miracol divin, deci, şi nu ironie a sorţii, în secolul al XXI-lea din catacombele Parisului erupe acum un izvor de frumuseţe şi spiritualitate creştină de sorginte românească, izvor impulsionat de extraordinara putere a Sfintei Cruci ca reper fundamental al existenţei ce ne deschide accesul spre sferele înalte, invizibile, spre esenţa lumii şi a lucrurilor.
Ar mai fi multe de povestit, dar, pentru a fi receptată, informaţia trebuie să fie succintă, aşa că voi mai adăuga doar câteva idei esenţiale desprinse din agenda festivalului. În primul rând, ideea că Biblia este cea mai bogată sursă poetică a lumii, realitate pe care am descoperit-o în numeroasele creaţii prezente în festival, indiferent de modul de exprimare artistică, faptul că Crucea face parte din viaţa noastră, nu ca un capitol de teologie, ci ca o problemă de viaţă, aşa cum frumos spunea părintele Dumitru Stăniloae. În cadrul conferinţelor s-au născut numeroase interogaţii istorice, antropologice, teologice şi, bineînţeles, artistice, contemplarea Frumosului fiind o sursă inepuizabilă a artei creştine ca rezultat al unei permanente căutări a divinului. Fie că s-au exprimat prin sonorităţi îndurerate precum în cazul rapsodului Grigore Leşe sau printr-o simbioză totală a artelor, precum la Dan Puric, toţi artiştii prezenţi la festival s-au mărturisit publicului printr-o viziune profund creştină asupra existenţei, puterea credinţei influenţându-le în mod inspirat şi deplin întreaga creaţie.
Nu ştiu dacă acest festival va salva reputaţia destul de întinată a românilor care trăiesc pe pământ francez, împlinind profeţia lui Dos- toievski care spunea că „frumuseţea va salva lumea”, dar cel puţin ne scoate din conul de umbră în care presa franceză se încăpăţânează să ne păstreze. Evident, nu este singurul merit al acestui eveniment, dar, aşa cum doar cu o floare nu se face primăvară, nici noi nu ne putem schimba reputaţia problematică peste noapte. „Din dragoste pentru Frumos” îşi propune însă – şi reuşeşte, zic eu – să arate societăţii occidentale frumuseţea creaţiei româneşti şi spiritualitatea acestui popor care s-a născut din relaţia profundă cu Însuşi Creatorul şi Izvorul frumuseţii, oferind lumii moderne punţi de pătrundere în sufletul poporului român şi multiple chei de înţelegere a spiritualităţii sale. Eu cred că acesta este un început care va da tot mai multe roade din momentul în care şi noi, românii, pribegi prin lume, vom şti să ne promovăm adevăratele valori în Occidentul în care singuri am ales să trăim, fără să ne lăsăm striviţi nici de istoria ţării în care locuim, nici de prejudecăţile celor din jur.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team