Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Martiriul Sfântului Fructuosus de Tarragona (21 ianuarie 259) a fost comemorat şi anul acesta în oraşul spaniol de la malul mării prin evenimente liturgice deosebite, atât de creştinii catolici, cât şi de ortodocşii români din Tarragona. Sfântul Fructuosus este ocrotitorul spiritual al parohiei ortodoxe române de aici, alături de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ale cărui moaşte au fost aduse de la Mănăstirea Cernica din Bucureşti, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, însoţit de stareţul Mănăstirii
Cernica, protosinghelul Maxim Bădoiu. Racla cu sfintele oseminte a fost aşezată spre închinarea credincioşilor în biserica parohiei, iar o părticică din moaştele Sfântului Calinic a fost dăruită parohiei din Tarragona.
Preasfinţitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, şi Preasfinţitul Varsanufie, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, au săvârşit duminică, 20 ianuarie, Sfânta Liturghie arhierească în biserica parohiei ortodoxe române „Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Fructuosus de Tarragona”.
Să fim milostivi şi recunoscători
A fost Duminica a 29‑a după Rusalii, în care Evanghelia a relatat minunea vindecării celor 10 leproşi, despre care a vorbit la final Preasfinţitul Părinte Varsanufie. Preasfinţia Sa a subliniat cât este de important ca omul să îşi trăiască toată viaţa în credinţă, făcând milostenie: „Milostenia este de două feluri: o milostenie a trupului, atunci când dai de mâncare celui flămând sau apă celui însetat, şi o milostenie sufletească, atunci când îndrepţi pe cineva care este căzut, atunci când te rogi pentru cineva care se află în neputinţă sau în păcate mari”.
Recunoştinţa este tema principală a acestei Evanghelii: „Cea mai mare faptă de recunoştinţă pe care noi o putem arăta înaintea lui Dumnezeu este să‑I arătăm că‑L urmăm pe El. Să învăţăm de la El, Care a fost blând şi smerit cu noi, căutând să ne smerim înaintea lui Dumnezeu”.
Episcopul Timotei i‑a mulţumit Preafericitului Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a trimite aici moaştele Sfântului Calinic de la Cernica, în acest moment important din viaţa parohiei: „Aici, la Tarragona, s‑au întâlnit doi sfinţi, care sunt în comuniune în ceruri: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, ale cărui moaşte, iată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, poposesc şi aici şi vor rămâne, atâta vreme cât Dumnezeu va rândui, în acest ţinut al Cataluniei. Sfântul Calinic s‑a întâlnit astăzi cu Sfântul Fructuosus, sfânt care a venit în sec. al III‑lea şi se pare că este primul sfânt martir care şi‑a dat viaţa pentru Hristos aici, în Spania”.
Manifestări de recunoştinţă
În semn de mulţumire, Preasfinţitul Timotei i‑a oferit Preafericitului Daniel o icoană cu Sfântul Fructuosus şi cei doi diaconi ai săi, martirizaţi împreună cu acesta pe altarul de la malul mării, darul fiindu‑i trimis prin intermediul Preasfinţitului Părinte Varsanufie.
De asemenea, tot în numele parohiei, Preasfinţitul Timotei a înmânat daruri invitaţilor şi a acordat distincţii din partea episcopiei. Preasfinţitului Varsanufie i‑a dăruit o bederniţă pe care este întruchipat Sfântul Varsanufie şi o icoană cu Sfântul Ierarh Fructuosus, mulţumindu‑i pentru vizita frăţească pe care a făcut‑o pentru a participa la hramul parohiei din Tarragona. Părintele stareţ Maxim de la Cernica a primit o icoană cu Maica Domnului, în semn de preţuire şi dragoste creştinească. Protosinghelul Maxim le‑a urat românilor de aici sănătate, pace şi linişte sufletească, îndemnându‑i să se roage mereu Sfântului Calinic de la Cernica şi să îi cinstească moaştele, aducând aminte de multele minuni pe care acesta le săvârşeşte mijlocind la Mântuitorul.
Colaborarea constantă dintre parohia noastră şi autorităţile locale din Tarragona s‑a făcut simţită şi de această dată, la slujbă fiind prezent şi primarul oraşului, domnul Josep Felix Ballesteros, căruia Preasfinţitul Timotei i‑a înmânat Diploma de Onoare Sfântul Apostol Iacob cel Mare din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, precum şi o icoană cu Maica Domnului. Mulţumind pentru distincţie, primarul şi‑a manifestat gândurile pozitive faţă de acest eveniment şi a subliniat în câteva cuvinte importanţa solidarităţii în perioada dificilă în care ne aflăm. Aceeaşi distincţie le‑a fost acordată şi altor persoane care au sprijinit activitatea parohiei de aici: domnului Joan Ruiz Carbonell, deputat în Parlamentul Spaniei, directorului Fundaţiei San Fructuosus de Tarragona, Francesc Ortiz Gimenez, directorului Colegiului Sant Pau Apostol de Tarragona, Pablo Muñoz Perez, domnului Andreu Muñoz Melgar, preşedintele Asociaţiei San Fructuos de Tarragona şi director al Museu Biblic Tarraconense, şi doamnei Victoria Forns, profesor la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona.
Timp de 9 ani, părintele paroh a fost în fruntea comunităţii de români de aici, şi‑a călăuzit enoriaşii în viaţa duhovnicească, i‑a unit în biserică şi i‑a întărit în credinţă, conlucrând la bunul mers al parohiei. Pentru roadele slujirii sale pline de dăruire, părintele paroh Vasile Băltăreţu a primit din partea Preasfinţitului Părinte Timotei, Diploma de Onoare Sfântul Apostol Iacob cel Mare a episcopiei noastre.
Ajutorul Sfinţilor Calinic de la Cernica şi Fructuosus de Tarragona s‑a simţit neîntrerupt în tot acest timp, iar cu ocazia hramului din acest an credincioşii au primit un dar deosebit, un fragment din moaştele Sfântului Calinic de la Cernica. Pentru aceasta, părintele Vasile a adus mulţumiri Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi, de asemenea, le‑a mulţumit celor doi ierarhi prezenţi şi stareţului de la Cernica: „Este o zi minunată care va rămâne în istoria parohiei noastre. Această zi nu va fi uitată niciodată”.
Întrucât marţi a fost pomenit Sfântul Timotei, ocrotitorul spiritual al chiriarhului nostru, părintele Vasile l‑a felicitat pe Preasfinţitul Episcop Timotei şi i‑a dăruit o bederniţă cu sfântul al cărui nume îl poartă şi o icoană cu Maica Domnului.
Sute de credincioşi la Taina Sfântului Maslu
Duminică seara a fost un alt prilej de bucurie pentru credincioşii mai multor parohii, care s‑au reunit la Tarragona pentru a participa la Taina Sfântului Maslu, oficiată într‑un sobor de 11 preoţi în fruntea căruia s‑au aflat cei doi ierarhi, Preasfinţitul Timotei şi Preasfinţitul Varsanufie. Despre Taina Sfântului Maslu şi puterea ei vindecătoare le‑a vorbit credincioşilor Preasfinţitul Varsanufie, aducând exemple concrete de tămăduiri minunate prin această taină, exemple care se găsesc în Sfânta Scriptură, în Evanghelii, dar şi în scrierile Sfinţilor Apostoli.
Citirea Actului martiric al Sfântului Fructuosus
Luni dimineaţa, 21 ianuarie, Preasfinţitul Timotei şi Preasfinţitul Varsanufie, însoţiţi de părintele Vasile Băltăreţu şi alţi preoţi din eparhia noastră, au asistat la momentul comemorativ de citire a Actului martiric al Sfântului Fructuosus şi al celor doi diaconi ai săi, Sfinţii Augurius şi Eulogius, ce a avut loc la Amfiteatrul Roman de la malul mării, acolo unde cei trei au fost martirizaţi în urmă cu 1.754 de ani.
A avut loc apoi o întâlnire cu primarul oraşului Tarragona, Josep Felix Ballesteros, la care, alături de Preasfinţiţii Timotei şi Varsanufie, au fost prezenţi părintele stareţ Maxim de la Cernica, părintele Vasile Băltăreţu, părintele Aurel Nae de la Zaragoza, vicarul administrativ al episcopiei noastre, şi pr. Mihai Savu de la Torrejón de Ardoz. S‑a discutat despre posibilitatea ca parohia ortodoxă să primească un teren pe care să poată fi construită o biserică pentru comunitatea de români de aici. Autorităţile s‑au arătat deschise acestei solicitări şi au declarat că vor căuta soluţii, despre care ne vor informa în curând.
Apoi, oaspeţii au vizitat Mănăstirea Poblet.
Arhiepiscopul de Tarragona, distins cu Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena
Luni seara, la Catedrala din Tarragona, Preasfinţitul Timotei şi Preasfinţitul Varsanufie au asistat la Misa solemnă oficiată de Arhiepiscopul de Tarragona, Dr. Jaume Pujol Balcells, cu ocazia zilei Sfântului Fructuosus. În acest context, întrucât s‑a celebrat şi Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, în calitate de reprezentant al Patriarhiei Române, Preasfinţitul Părinte Varsanufie a ţinut o alocuţiune în care a amintit de principalele repere după care omul se poate orienta în vieţuirea bineplăcută lui Dumnezeu, şi anume dreptatea, iubirea, milostivirea şi smerenia.
La finalul cuvântului său, Preasfinţitul Varsanufie i‑a înmânat Arhiepiscopului Dr. Jaume Pujol Balcells Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Martiriul Sfântului Fructuosus
Sfântul Fructuosus a fost Episcop de Tarragona şi a fost arestat în timpul persecuţiei asupra creştinilor a împăraţilor Valerian şi Galian. A fost judecat în anul 259, împreună cu diaconii Augurius şi Eulogius, pentru faptul că erau creştini şi au refuzat să se lepede de credinţa lor în Dumnezeu.
Din porunca guvernatorului Emilian, toţi trei au fost arşi pe rug şi au primit astfel moartea mucenicească în amfiteatrul din Tarragona, rugându‑se Domnului până la ultima suflare. Prin harul lui Dumnezeu, în timp ce ardeau, toţi cei de faţă au putut vedea cum cei trei martiri se ridicau la cer, primind cununa muceniciei luminoşi şi plini de nădejde.
A consemnat Cosmina Nicoară
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team