Adaugat la: 10 Ianuarie 2013 Ora: 15:14

Târnosirea bisericii din Castellon de la Plana

Ziua de 2 decembrie 2012 s-a înscris în cronica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ierarh Nicolae” din Castellon de la Plana, Spania, precum în sufletele tuturor credincioșilor acesteia, prin slujba de târnosire a bisericii lor, săvârșită de patru ierarhi ai Bisericii noastre în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi și cu participarea a peste 1.000 de credincioși: Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie al Tomisului, Preasfințitul Visarion al Tulcii și Preasfințitul Timotei al Spaniei și Portugaliei. Au fost alături de părintele Ioniță, parohul din Castellon, preoți din România și din parohiile învecinate, care au organizat grupuri de credincioși pentru a fi părtași la bucuria fraților lor.

Târnosirea bisericii din Castellon de la Plana

După mai bine de 10 ani, românii din Castellon au reușit să își vadă împlinită dorința lor de a avea o biserică. În primăvara acestui an, în urma unor lungi demersuri, parohia a primit din partea Episcopiei de Segorbe și Castellon o biserică catolică, pe care a renovat-o și i-a dat aspectul bisericilor noastre românești.

Corabia care ne înalță de pe pământ la cer

Cei prezenți au avut ocazia nu doar să ia parte la târnosirea unei biserici, ci și să înțeleagă fiecare gest din această rânduială, din cuvântul Arhiepiscopului Teodosie, care, la finalul slujbei de sfințire, a subliniat semnificația fiecărui moment.

După cum spunea Înaltpreasfinția Sa, biserica este cea care o închipuie pe Maica Domnului, este cerul coborît pe pământ, este corabia care ne înalță de pe pământ la cer. Slujba de sfințire începe în exterior, pornindu-se cu Sfintele Moaște din Sfântul Altar, deoarece primele biserici creștine s-au construit pe mormintele martirilor. Se intră în biserică, unde slujba continuă cu îmbrăcarea Sfintei Mese din Sfântul Altar.

Odată cu sfințirea bisericii, s-au sfințit toți enoriașii, fiecare având menirea de a deveni biserică vie. La acest moment important, au primit o părticică din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion, adusă de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

La final, Părintele Arhiepiscop Teodosie i-a sfătuit pe cei prezenți: „Când intrați în Sfântul Altar, să vă cuprindă fiorul credinței, al iubirii, al nădejdii și al jertfei, să simțiți că atunci când sărutați Sfânta Masă, Hristos vă îmbracă pe fiecare în haina de lumină cu care El S-a îmbrăcat după Înviere, cu care S-a urcat la Cer”.

Răsplata unor eforturi susținute

Biserica sfințită a fost primită prin generozitatea Episcopului Catolic de Segorbe și Castellon, Don Casimiro López Llorente, căruia Preasfințitul Părinte Timotei i-a adresat mulțumiri speciale prin vicarul pastoral, D. Javier Aparici Renau, care a luat parte la slujbele de duminică.

De asemenea, mulțumiri au fost aduse tuturor celor care au susținut efortul românilor din Castellon, fiind de față reprezentanți ai unor instituții publice: reprezentantul Ambasadei României la Madrid, doamna Ana-Maria Almășan, domnul Cezar Patriche, ministru consilier de la Ambasada României, noul consul de la Castellon – domnul Macarie Dan Costinaș, precum și fostul consul, domnul Liviu Popa, care în prezent este consul la Ciudad Real. Din partea Primăriei Castellon de la Plana au participat trei oficiali: Carmen Querol, Marisa Ribes și Rosa Perrea, alături de subdelegatul Guvernului, David Barelles Adsuara și doamna Mabel Asensio Ortiz din partea Poliției Locale, care a asigurat ordinea publică pentru buna desfășurare a evenimentelor, răspunzând prompt de fiecare dată la nevoile comunității de români. Totodată, i s-au adus mulțumiri domnului Miguel Lorens, director economic în cadrul spitalului din oraș, care a sprijinit venirea Coralei Armonia din Arhiepiscopia Tomisului, corală ce a încheiat ziua printr‑un concert de colinde.

Cu tot suportul venit din exterior, românii din Castellon s-au unit și au reușit, în doar șase luni, să aibă o biserică a lor, pentru aceasta au fost felicitați de Preasfințitul Timotei, ierarhul sfătuindu-i să rămână mereu în rugăciune: „Numai cu rugăciune și cu răbdare s-a putut face tot ceea ce s-a făcut la Castellon. Nu v-a fost ușor nici frățiilor voastre, nici părintelui și vă felicit pentru ce ați reușit să faceți împreună!”.

Mulțumindu-le tuturor, în calitate de gazdă, părintele Ioniță a subliniat în cuvântul său mai ales jertfa credincioșilor săi la amenajarea acestei frumoase biserici, pentru a o transforma în ceea ce este astăzi, „o biserică românească ce aduce țara mai aproape, în care se regăsește căldura credinței și unde să găsească puterea de a trece peste toate obstacolele acestor vremuri pe care le trăim”.

În semn de recunoaștere a meritelor și jertfei depuse, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif i-a oferit părintelui paroh Ioniță Nicolae Crucea Mitropolitană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, cruce care, așa cum spunea Înaltpreasfinția Sa, este a întregii parohii, dar o poartă păstorul, îndemnându-l să o poarte „cu aceeași demnitate cu care v-a slujit până acum și a slujit Biserica lui Hristos, peste tot pe unde a fost, după mărturiile Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie de la Constanța și ale Preasfințitului Visarion de la Tulcea. Oamenii sunt crucea pe care o poartă preotul”.

Începuturile parohiei din Castellon

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif a fost cel care s-a îngrijit de înființarea Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Nicolae” din Castellon de la Plana, în anul 2002. Pe atunci numărul românilor era foarte mare, zeci de mii au ales să muncească în acea parte, mai ales în domeniul construcțiilor. Părintele Ioniță a venit aici în septembrie 2009, fiindu-i încredințată păstorirea enoriașilor de aici și, în același timp, continuând demersurile de a obține un spațiu propriu de slujire.

În data de 15 iunie 2012 a fost încheiat un contract între Episcopia Catolică de Segorbe și Castellon și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, prin care parohia a primit o biserică spre folosință. Au demarat imediat lucrările de reparații, clădirea fiind într-un stadiu avansat de degradare, după ce mai bine de 50 de ani locașul servise doar ca depozit pentru Caritas. Credincioșii au investit aici în jur de 70.000 de euro, dar, dincolo de partea materială, oamenii s-au adunat zilnic la muncă la biserică, mai puțin duminica și în sărbători.

Astfel au finalizat lucrările în doar șase luni. Mobilierul, iconostasul, stranele au fost realizate de sculptorul Ștefan Florin Chihai din Târgu Neamț, iar icoanele au fost pictate de Adela Hagiu din Tulcea.

Copiii parohiei învață, săptămânal, Limba și Literatura Română, Istorie, Geografie, Religie, iar cu tinerii se organizează întâlniri, în fiecare vineri, în care se abordează teme diverse, atât din științe, cât și din viața lor și problemele cu care se confruntă. Lunar, apare și o revistă a parohiei, intitulată Lumina pentru toți, cu învățături variate.

Toate aceste activități care încununează viața parohiei din Castellon se vor desfășura de acum în noul spațiu, dar, mai important decât toate, este faptul că de acum românii din Castellon de la Plana au biserica lor și, tot cu sprijinul autorităților locale, speră ca slujba de Bobotează să o poată săvârși la malul Mării Mediterane.

A consemnat Cosmina Nicoară

Târnosirea bisericii din Castellon de la Plana

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni