Adaugat la: 1 Ianuarie 2010 Ora: 15:14

Sărbătoarea „Nepsis Italia”- un an de la înfiinţare

În ziua de 6 decembrie 2009, la praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, sfântul atât de drag nouă tuturor, mari şi mici, pentru darurile pe care în copilărie ni le punea fiecăruia în ghetuţe, Frăţia Tinerilor Ortodocşi Români din Italia – Nepsis Italia – şi-a dat întâlnire la Sediul Episcopiei de la Roma pentru a aniversa un an de la înfiinţare, un an de la crearea unui cadru organizat în care tinerii români din diversele zone ale Peninsulei să se întâlnească, să comunice între ei şi să lege frumoase relaţii de prietenie.

Sărbătoarea „Nepsis  Italia”- un an de la înfiinţare

Sfânta Liturghie Arhierească

De la primele ore ale dimineţii de iarnă romană, cu ceaţă densă şi temperaturi scăzute dar cu promisiunea unei amiezi însorite, pe poarta Episcopiei au început să intre grupuri-grupuri de tineri atât din parohiile din Roma şi împrejurimi cât şi din zonele mai îndepărtate. Cu toţii au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în primul rând pentru ei de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, ierarhul nostru, însoţit de ieromonahul Dionisie şi de doi diaconi, în noul paraclis episcopal, un spaţiu sacru care prin forma arhitecturală şi prin decorul iconografic invită la liniştire şi rugăciune, la meditaţie şi comuniune cu şi în Hristos.

În cuvântul de învăţătură Preasfinţitul s-a adresat din nou tinerilor tâlcuind pericopa evanghelică ce se referă la Fericiri, îndemnându-i să urmărească în viaţă adevărata fericire şi adevărata bogăţie, daruri pe care le vor primi doar de la Dumnezeu dacă vor fi în stare să îşi petreacă tinereţea în Hristos şi în Biserică, având ca exemplu şi pe Sfântul Nicolae cel atât de iubitor şi generos faţa de cei din jurul lui aflaţi în nevoie.

Cuminecare şi comunicare

După terminarea Sfintei Liturghii în care mulţi dintre tinerii Nepsis s-au împărtăşit cu Sfintele Taine, au fost toţi invitaţi la o agapă frăţească în parcul din faţa Sediului. Aici au avut timpul şi posibilitatea să comunice între ei, să cunoască noi tineri veniţi pentru prima dată la o asemenea sărbătoare.
Un moment aparte în desfăşurarea programului l-a constituit vizita (la care ne aşteptam dar nu credeam că o să se realizeze) unui oaspete important venit din Romania pentru a concerta la Roma. Este vorba de cântăreaţa de muzică populară Sofia Vicoveanca. Renumita artistă, adusă de organizatorii concertului de la Roma, a sosit la Sediul Episcopiei pentru a vizita această oază românească situată pe colinele de pe via Ardeatina, de la marginea Cetăţii Eterne, a primit binecuvântare de la Preasfinţitul Părinte Siluan, s-a închinat în Paraclisul Episcopal, a salutat tinerii în sărbătoare şi le-a urat „Crăciun fericit”. Pe cei dornici de a asculta colinde şi alte cântece tradiţionale, Sofia i-a invitat la concertul ce urma să aibă loc în seara aceleiaşi zile.

După pauza de masă, tinerii împărţiţi în grupuri şi grupuleţe, răspândiţi prin parcul verde şi însorit ce semăna mai mult a primăvară decât a iarnă de decembrie, au fost invitaţi în faţa Sediului pentru a participa la programul artistic stabilit. S-au perindat pe la microfon tineri şi copii, cântând ori recitând, solo sau în grup, îmbogăţind astfel cu conţinut şi exprimare artistică variată, acel ceas de împreună-dăruire şi primire, de emoţii şi bucurie. S-au ascultat colinde, cântece populare, poezii, piese instrumentale la pian, flaut, clarinet şi saxofon. Un grup de fete venite tocmai din nordul Italiei, de la Chieri, s-a prezentat cu un frumos balet care a impresionat în mod deosebit pe cei prezenţi.

Preasfinţitul Siluan, după ce a asistat la acest program artistic, a luat cuvântul şi a mulţumit tinerilor pentru cele prezentate, a dialogat cu ei, i-a îndemnat să continue asemenea manifestări şi în parohii, promiţându-le că va participa şi Preasfinţia Sa dacă va fi invitat din timp.

Tineri pentru tine(ri)

Atât la sfârşitul Sfintei Liturghii cât şi la încheierea programului, participanţii au primit pliantul „Nepsis Italia” realizat şi lansat cu această ocazie în cadrul campaniei Tineri pentru tine(ri), prin care toţi sunt invitaţi să facă cunoscută şi altor colegi şi prieteni această Frăţie a tinerilor din Episcopia Italiei. Pliantul cuprinde informaţii şi fotografii ce reflectă sintetic scopul şi activitatea Nepsis precum şi proiectele de viitor.

Remarcabilă a fost şi implicarea directă a tinerilor din Roma în organizarea evenimentului: de la pregătirea şi servirea prânzului la primirea participanţilor şi îndrumarea acestora, venind în ajutor maicilor de la Centrul Eparhial în tot ce a fost nevoie pentru buna desfăşurare a sărbătorii.

Pe urmele primilor creştini

Ultima parte a programului Sărbătorii Nepsis Italia propunea o vizită la Catacombele Sfântului Calist, care se află pe aceeaşi stradă Ardeatina mergând către centrul oraşului. Loc de atracţie pentru turiştii şi pelerinii din toată lumea, catacombele reprezintă pentru creştini mai mult decât simple galerii întunecate şi întortocheate, sunt spaţii înfiorător de vii, locuri care te fac să retrăieşti fiorul acelui creştinism din primele secole. Situate nu departe de biserica Quo Vadis, catacombele Sfântului Calist sunt dintre cele mai mari şi importante din Roma şi fac parte dintr-un complex de cimitire întins pe o suprafaţă de 15 hectare însumând cam 20 de kilometri de galerii subterane cu adâncime de până la 20 metri. Construite la jumătatea secolului al II-lea, aici au fost îngropaţi zeci de martiri între care putem aminti pe Sfintele Cecilia şi Liberiana şi pe Papii Sixt al II-lea, Damaso, Caius, Eusebiu şi Corneliu.

Diacon Gheorghe şi Florica Zavate
 

Sărbătoarea „Nepsis Italia”- un an de la înfiinţare

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni