Adaugat la: 1 Ianuarie 2010 Ora: 15:14

Hramul parohiei din Amposta-Tortosa (Spania)

Cu ocazia hramului parohiei ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva” (14 octombrie) care s-a sărbătorit duminică, 11 octombrie, Preasfinţitul Timotei a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Amposta, săvârşind Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Comunitatea credincioşilor din Amposta–Tortosa este alcătuită din români, basarabeni, ruşi, bieloruşi, găgăuzi şi alţi creştini ortodocşi.

Hramul parohiei din Amposta-Tortosa (Spania)

Preasfinţitul Timotei a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Pentru a întări fraternitatea întru Hristos , Sfânta Liturghie s-a săvârşit în mai multe limbi: română, spaniolă, rusă. Credincioşii au participat cu multă evlavie şi dragoste la Arhiereasca şi Dumnezeiasca Liturghie, creând o adevărată atmosferă de suflet în biserică. Sfânta Liturghie este apogeul credinţei noastre; atunci are loc săvârşirea tainică, prin puterea Darului Duhului Sfânt, a prefacerii pâinii în Trupul Mântuitorului şi a vinului în Sângele Mântuitorului, hrană duhovnicească pe care credincioşii o primesc spre mântuire.

În preajma Hramului, prin mijlocirea Preasfinţitului Timotei, episcopul nostru, Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi arhiepiscop al Iaşilor, a dăruit parohiei noastre un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva. Cu dragoste şi respect faţă de Biserică, Doamna Viorica Lapuşneanu cu familia sa a donat racla în care a fost pus veşmântul şi o Sfânta Cruce de închinare.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc mai multe evenimente importante pentru parohia şi episcopia noastră. La momentul cuvenit Preasfinţitul Timotei a hirotesit intru ipodiacon pe Gheorghe Breaz şi a hirotonit întru diacon pe studentul facultăţii de teologie din Chişinău, ipodiaconul Simion Vrabie, amândoi pe seama parohiei ,,Sfânta Cuvioasă Parascheva”. A fost de asemenea hirotonit întru preot diaconul Ioan Drăgulescu pe seama parohiei ,,Pogorârea Sfântului Duh”, Motril, protopopiatul Spania Sud.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Episcop Timotei a rostit un cuvânt de binecuvântare, în care a îndemnat pe toţi credincioşii, aflaţi departe de ţară, să nu uite de credinţa strămoşească, care are o rudenie apostolească. Şi prin binecuvântarea sa ne-a îndemnat să urmăm cele sfinte si harice, prin care noi vom dobândi mântuirea.

Un eveniment deosebit pentru parohie a fost când Preasfinţitul Timotei a menţionat lucrul misionar săvârşit de preotul paroh Andrei Marandiuc în reconstrucţia capelei ,,El Calvario”, prin amenajarea unui iconostas, prin construcţia unei clase de cateheză. Cu această ocazir părintele Andrei a fost primit o cu cruce pectorala.

Sărbatoarea a continuat cu un concert al clasei parohiale.

Aducem mulţumiri pentru prezenţa la sărbătoarea parohiei noastre a primarului oraşului, Manel Ferré, preşedintelui PSD Antonio Spaña şi preoţilor bisericilor catolice din Amposta.

Hramul parohiei a fost finalizat cu o agapă organizată de către credincioşi, mulţumindu-i lui Dumnezeu.

Pr. Paroh Andrei Marandiuc

Hramul parohiei din Amposta-Tortosa (Spania)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni