Bucuria hramului la Vitoria‑Gasteiz

publicat in Din viaţa parohiilor pe 9 Noiembrie 2012, 08:49

Joi, 1 noiembrie, au fost cinstiţi Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, care sunt şi ocrotitorii Parohiei ortodoxe române din Vitoria‑Gasteiz, Spania. https://apostolia.eu/index.php/dating-someone-post-divorce/ | dating agency in harrow | online dating usa states | https://apostolia.eu/index.php/hype-dating/ | first 4 weeks of dating

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, la Vitoria s‑a săvârşit, pentru prima oară, Sfântul Maslu în cadrul Sfintei Liturghii. Chiar în ziua hramului, credincioşii s‑au adunat la biserică pentru a se împărtăşi de cele duhovniceşti. Alături de părintele paroh Radu Ursu, protoiereu de Vitoria, au slujit părintele Florin Goia din Gijon‑Oviedo, protoiereu de Asturias, părintele Ion Răducu din Pamplona, părintele Marian Mănescu din Donostia‑San Sebastian, părintele Darius Ştefan Ardelean din Calahorra, părintele Alexandru Bodea din Burgos şi părintele Andrei Turea din Santander, cel care a adresat şi cuvântul de învăţătură.

În cuvântul său, părintele Andrei le‑a vorbit credincioşilor despre însemnătatea Tainei Sfântului Maslu, puterea ei tămăduitoare şi cum trebuie practicată. De asemenea, dat fiind faptul că au fost cinstiţi Sfinţii Cosma şi Damian, care au tămăduit mulţi bolnavi fără a primi nimic în schimb, cei prezenţi au aflat mai multe despre viaţa acestor sfinţi, fiind sfătuiţi să şi‑i ia ca modele de vieţuire.

Bucuria hramului s‑a încheiat şi de această dată cu o agapă frăţească pregătită de credincioşii din Vitoria.

Dornici de a avea o parohie a lor şi pentru că la acel moment nu se înfiinţase Episcopia Spaniei şi Portugaliei, credincioşii din regiune i s‑au adresat Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale. Din octombrie 2006 până în iulie 2007, părintele Petru David de la Bilbao a săvârşit Vecernia la Vitoria şi alte slujbe la solicitarea credincioșilor.

Parohia s‑a înfiinţat la 1 iulie 2007, când a fost numit paroh părintele Radu Ursu. Atunci au primit, prin bunăvoinţa Episcopiei Romano‑Catolice, un spaţiu în biserica Espiritu Santo, unde catolicii ţineau orele de cateheză. S‑a slujit aici până în urmă cu trei ani, când s‑au mutat la biserica Santa Lucia. Au fost sprijiniţi mereu de Episcopia Catolică, prin monseniorul Miguel Asurmendi, Vicarul general, şi ceilalţi preoţi apropiaţi. În prezent, Sfânta Liturghie se săvârșește în fiecare duminică, începând cu ora 11.00, iar la sărbătorile care se nimeresc în timpul săptămânii slujba începe la ora 10.00, totul depinzând de programul slujbelor catolicilor.

Românii de aici sunt alături de preotul lor paroh şi sunt mulţumiţi că beneficiază de sprijinul spaniolilor, că au un loc unde să poată participa la sfintele slujbe, chiar dacă sunt nevoiţi să îşi adune o parte din lucruri de fiecare dată. În fiecare a doua vineri din lună se săvârșește Taina Sfântului Maslu, iar în Postul Sfintelor Paşti şi al Crăciunului preoţii din nordul Spaniei se reunesc prin rotaţie în diferite parohii pentru a sluji împreună.

Cu ajutorul membrilor Consiliului parohial şi ai Comitetului parohial, dar şi al altor credincioşi, biserica se amenajează înainte de fiecare slujbă, cu obiectele de cult ortodoxe. De curând au reuşit să îşi împodobească biserica şi cu tetrapoade, strane, sfeşnice sculptate în stejar de meşterul Ioan Hantăr, precum şi icoane de mari dimensiuni.

Începând cu anul 2008, după ce s‑a înfiinţat Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Timotei şi‑a arătat grija părintească faţă de această parohie, fiind în mijlocul credincioşilor de la Vitoria ori de câte ori timpul i‑a permis, la hramuri sau cu ocazia altor evenimente importante.

Viaţa parohiei cuprinde şi alte activităţi, printre care foarte importante sunt orele de cateheză cu tinerii din parohie. Doamna preoteasă Daniela Ursu se întâlneşte cu ei în fiecare duminică şi îi învaţă noţiuni de Religie, cu accent pe Sfânta Scriptură, Vechiul şi Noul Testament. Participă peste 10 copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Din acest an se organizează un atelier de icoane pe sticlă pentru copiii parohiei, de care se ocupă voluntar profesorul Iulian Grădinaru din Bilbao, cel care a realizat şi Crucea de pe Sfânta Masă din Altar. Pe plan artistic, parohia a participat la o expoziţie de icoane la Catedrala din Vitoria, alături de parohia catolică, cea care a organizat şi a susţinut financiar evenimentul. Parohia noastră a ales câteva icoane autentice, realizate de pictorul Iulian Grădinaru, fratele său, Florin Grădinaru, doamna profesor Florina Dutkay şi pictorul Călin Vădan.

În paralel, s‑a lucrat la amenajarea bisericii şi dotarea ei cu toate cele trebuincioase, astfel încât credincioşii s‑au implicat fiecare după posibilităţi, iar în scurt timp biserica a fost dotată cu cele necesare slujirii. S‑au cumpărat Sfinte vase, Sfânta Evanghelie, veşminte, cărţi de cult, icoane, candele şi toate celelalte obiecte necesare, majoritatea fiind aduse din Grecia printr‑un efort financiar deosebit. La acest demers, şi‑au adus contribuţia şi credincioşi din România.

„Au fost situaţii în care oameni cu o situaţie financiară limitată au jertfit din puţinul lor şi Dumnezeu le‑a dăruit înzecit. Fiecare bănuţ a fost important pentru noi şi nădăjduim că am făcut tot ce a fost mai bine. Dumnezeu să răsplătească fiecăruia strădania şi jertfa”, spune părintele Radu.

De asemenea, au reuşit să formeze o frumoasă şi bogată bibliotecă parohială, prin care credincioşii se îmbogăţesc duhovniceşte, dar nu numai. Aici sunt puse la dispoziţia lor peste 130 de volume, în mare parte din sfera religioasă.

Sub îndrumarea cântăreţului Vasile Dumitru, credincioşii au fost pregătiţi pentru cântarea omofonă, ceea ce îi implică pe toţi şi îi face participanţi, nu doar asistenţi la slujbe. Anul acesta au reuşit să instaleze în biserică încălzire centrală, în colaborare cu parohia catolică.

Părintele Radu Ursu, care a muncit în tot acest timp alături de credincioşii lui să realizeze toate acestea, este şi protoiereu al Protopopiatului Vitoria, calitate în care desfăşoară, de asemenea, o activitate misionară în care este sprijinit de părintele Ion Răducu de la Pamplona, secretarul protoieriei.

A consemnat Cosmina Nicoară