Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 10 Noiembrie 2012 Ora: 15:14

Căsătorie și adopție „pentru toți”

CE ATITUDINE POT LUA CREŞTINII?

Franţa este o nouă ţară europeană în care se pune problema căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Un proiect de lege se va prezenta în această lună şi va fi dezbătut în primăvara lui 2013. Societatea franceză, greu încercată, îşi vede pusă sub semnul întrebării moştenirea sa biblică. Creştinii din această ţară încearcă să aibă o atitudine coerentă cu învăţătura lui Hristos.
 

Căsătorie și adopție „pentru toți”

Smerenie şi delicateţe
Hristos ne învață să nu judecăm și să respectăm persoana umană. Chiar dacă încalcă o lege (Levitic 18, 22 ; 20, 13), homosexualul(a) este, înainte de toate, o persoană umană, aproapele meu, Fratele meu... „Homo”, „hetero”, aceeaşi luptă: slobozirea de patimi, de invidie, de dragostea egoistă de sine, de plăcere; dobândirea curăției şi a fecioriei lui Hristos; devenirea întru cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu...   

Biblia
Şase milioane de evrei şi douăzeci de milioane de creştini au fost martirizaţi în secolul 20 pentru credinţa lor în învățătura biblică. Au fost acestea sacrificii şi mărturii inutile? Sfânta Scriptură învaţă responsabilitatea faţă de viaţă şi faţă de procrearea date de către Dumnezeu. Ne prezintă, de asemenea, pe Adam şi Eva, soţ şi soţie, heterosexuali. Căsătoria între un bărbat şi o femeie este ridicată pe o treaptă şi mai înaltă de către Hristos Însuşi, la nunta din Cana Galileii. Fiecare persoană face ce poate, după puterile sale, după credinţa sa. Dar încrederea în Tradiţie ne fereşte de‑a deveni marionete în mâinile diferitelor curente de opinie – la fel de argumentate şi de către o tabără şi de către cealaltă. Ea ne permite să avem acel discernământ profetic, curajos şi creator.

Rugăciune şi post
Vrem să acţionăm? Cetăţenii creştini sunt un popor al rugăciunii. Cu postul, psalmii, acatistul sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana (proiectul de lege relativizează şi noţiunea de paternitate...), mijlocirea Arhanghelului Mihail, rugăciunea de pocăinţă (oare chiar  suntem nevinovaţi de tot ceea ce suferă lumea noastră?) şi de cerere („luminează‑i şi‑i iartă pe cei care, cu îngăduinţa Ta, ne guvernează!”); taina Sfântului Maslu pentru lumea noastră bolnavă, Sfânta Liturghie „pentru mântuirea lumii” ne sunt toate la îndemână.

Acţiunea din dragoste
Sfinţii se roagă şi acţionează. Petiţii (http://www.referendum‑officiel.fr) pentru un referendum, votul (sunt şi creştini printre parlamentari!), marşuri ale tăcerii, manifestări paşnice, informaţie înţeleaptă şi nedistorsionată: toate acestea sunt în mâinile noastre. Dar creştinii au ei, cu toţii, aceeaşi poziţie? Au ei capacitatea de a ieşi în stradă cu milioanele? Au ales ei oare un preşedinte fără a‑i cunoaşte programul politic? 

În lume, dar nu din lume
Societatea nu e creştină. Dar Hristos, Dumnezeu făcut om, este Capul întregii omeniri: aceasta are o tendinţă firească de a se înălţa către Dumnezeu şi a‑şi găsi deplinătatea în El. Creştinii activează în societate această dragoste de bine, dând mărturie de gândire şi de viaţă dumnezeiască şi contribuind, astfel, la Mântuirea ei. Prin curăţia şi sfinţenia lor, ei pot să ferească societatea de la autodistrugere şi de la suferinţe inutile. 

Sursa: www.sagesse‑orthodoxe.fr

Căsătorie și adopție „pentru toți”

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni