Cultură şi spiritualitate est europeană în Abruzzo

publicat in Din viaţa parohiilor pe 5 Octombrie 2012, 10:49

„Biserica ortodoxă este maica spirituală a neamului românesc, care a născut unitatea limbii și unitatea etnică a poporului, cea care domnește puternică dincolo de granițele noastre și e azilul de mântuire națională în țări unde românul nu are stat…” (Mihai Eminescu).

Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuţie majoră la păstrarea conştiinţei unităţii spirituale a neamului. Ea a cultivat în sufletele credincioşilor români conştiinţa trează că ei au aceeaşi obârşie, ca neam, aceeaşi credinţă şi aceeaşi limbă care‑i uneşte și care a fost posibilă cu directa contribuție a martirilor, cărora le datorăm tot ce avem mai scump ca oameni: libertatea și identitatea noastră creștină. De aceea, noi, cei departe de țară, suntem datori să aducem spre cunoaștere și altora valorile culturale și spirituale ce ne‑au fost lăsate spre moștenire.

Pentru noi, cei din diaspora, Biserica este locul în care Cerul se întâlneşte cu Pământul, iar omul se întâlneşte cu Dumnezeu, locul în care ne botezăm copiii, ne cununăm tinerii, ne plângem morţii, ne conservăm limba şi ne întâlnim cu ţara noastră. 

Ca urmare a acestor necesități sociale şi spirituale pe care comunitatea noastră ortodoxă le are, am iniţiat construirea centrului social cultural ortodox din Pescara, care va aduce un plus de cultură şi spiritualitate românească regiunii Abruzzo unde ne aflăm.

Pentru o mai bună cunoaștere a proiectului și a culturii românești, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana” din Pescara și Provincia, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, organizează în perioada 2‑10 noiembrie 2012 o expoziție cu tema „Cultură și spiritualitate est europeană în Abruzzo”.

Expoziția va fi alcătuită din:

icoane pictate pe sticlă în cadrul programului parohial „Ora de religie” de către tânăra de 16 ani Otea Diana Maria;
icoane bizantine pictate pe lemn de d‑na Preoteasă Istrătescu Ana și alți artiști;
fotografii ale unor biserici de lemn din zona Maramureșului, purtând semnătura fotografului George Dumitriu (realizate cu patrimoniul Unesco);
prezentarea în format 3D a proiectului parohial;

Tot în cadrul acestei expoziții vor fi organizate ateliere de linogravură și olărit, având ca protagoniști copiii școlii de patrimoniu cultural Agatonia din localitatea Piscu, Romania, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Inaugurarea expoziției va avea loc vineri, 2 Noiembrie 2012, orele 17:00, cu un concert de muzică bizantină susținut de corul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. 

Începând de sâmbătă, 3 noiembrie până sâmbătă, 10 noiembrie 2012, expoziţia va fi deschisă tuturor celor interesaţi între orele 9.00‑13.00 și 16.00‑ 19.00, exceptând ziua de duminică, 4 noiembrie 2012, când va fi închis.
Intrarea este liberă.
 
Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să binecuvânteze pe toți ostenitorii și participanții la această expoziție și așa cum a aruncat sămânța în pământ bun făcând rod însutit, tot așa să rodească și în inimile noastre dorința de a desăvârşi construcția acestui așezământ social cultural ortodox, folosind mâinile și darurile credincioșilor harnici și darnici, evlavioși și generoși.
 
Pr. Alin Iarca