Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Departe de țară, românii trăiesc cu o intensitate sporită orice bucurie, mai ales dacă este vorba de evenimentele care îi unesc și îi aduc împreună, ceea ce se întâmplă de fiecare dată când sunt în biserică. De aceea, printre străini, biserica devine cel mai important spațiu pentru păstrarea și promovarea identității noastre. Conștienți de acest lucru, românii din Spania au depus și depun în continuare eforturi mari pentru a avea o biserică a lor unde să participe la sfintele slujbe, ceea ce dacă în unele comunități este mai dificil de reușit, iată că în altele, cu ajutorul bunului Dumnezeu și cu sprijinul venit fie din partea Bisericii Catolice, fie a autorităților locului, fie pur și simplu prin susținerea enoriașilor, s‑a putut duce la bun sfârșit. Așa a fost pentru românii din Elche și Pamplona, care și‑au văzut rodul muncii lor, trăind momente de mare emoție la primirea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Arhiepiscopul Europei Occidentale și Mitropolitul Român al Europei Occidentale și Meridionale, care, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, a târnosit bisericile din cele două comunități.
Două noi biserici au fost târnosite în Spania
Slujba de sfințire a bisericii este o slujbă unică în viața unui locaș de închinare și, în complexitatea ei, include momente de mare însemnătate, toate acestea fiind explicate de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Iosif. Pentru mulți dintre cei prezenți a fost prima slujbă de târnosire la care au asistat, în timp ce alții, care au mai fost parte la astfel de evenimente, s‑au bucurat să priceapă semnificația fiecărui act din rânduiala sfințirii unei biserici.
Slujba începe în exterior, unde se face o procesiune cu Sfintele Moaște și se citesc rugăciunile specifice, se miruiesc pereții exteriori și se stropesc cu apă sfințită, apoi se intră în biserică și se trece la întemeierea Sfintei Mese, se pun Sfintele Moaște în piciorul acesteia, apoi Hrisovul, se pecetluiește lucrarea și se așază cei patru Evangheliști în cele patru colțuri. Apoi se îmbracă Sfânta Masă într‑o pânză albă, se pecetluiește cu ceară roșie, peste care se așază veșmântul, Antimisul și Sfânta Evanghelie. Urmează ungerea pereților bisericii cu Sfântul și Marele Mir și stropirea cu Agheasma Mare. După cum explica Părintele Mitropolit Iosif, în rânduiala târnosirii găsim elemente comune cu slujba Învierii Domnului, săvârșită la sfintele Paști. La intrarea în biserică ierarhul bate cu crucea în ușă și rostește versetul „Ridicați, căpetenii, porțile voastre și vă ridicați voi, porți veșnice, și va intra Împăratul slavei!”. De asemenea, după îmbrăcarea Sfintei Mese ierarhul iese din Sfântul Altar cu o lumânare și împarte lumină credincioșilor, rostind de trei ori „Veniți de luați lumină!”. Ei țin lumânările aprinse până la finalul slujbei, apoi le iau la casele lor.
Ziua sfințirii unei biserici este singura care le dă prilejul și femeilor să intre în Sfântul Altar, astfel încât după terminarea Sfintei Liturghii toți credincioșii au trecut să se închine Sfintei Mese, fiind miruiți și primind iconițe.
Sărbătoarea românilor din Elche
În Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Elche, slujba de sfințire a bisericii a avut loc duminică, 7 octombrie, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif și de către Preasfințitul Părinte Episcop Timotei. Aflându‑se pentru a doua oară în mijlocul românilor din Elche, Părintele Mitropolit Iosif a fost cel care a susținut, în anul 2006, întemeierea acestei parohii, purtându‑i de grijă mai ales până la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei și la venirea Preasfințitului Părinte Timotei în anul 2008, dar și de atunci înainte.
Mai bine de 400 de credincioși au luat parte dimineață la slujba de sfințire, iar apoi la Sfânta Liturghie arhierească, cei doi ierarhi fiind înconjurați de un sobor de 9 preoți și un diacon. Alături de enoriașii de aici au fost și români din parohiile învecinate, care, la îndemnul preotului paroh, au venit să se împărtășească din bucuria fraților lor.
Nu a fost ușor să ajungă până aici, mai ales dacă ne gândim la perioada economică dificilă prin care trec românii din Spania, însă iată că, împreună cu preotul lor, au înmulțit darul și au primit roadele. Au investit în această biserică pentru că au văzut cât este de important să aibă unde să se roage în liniște, să aibă casa lor unde să se apropie și să își lipească inima de Dumnezeu, așa cum i‑a îndemnat, în cuvântul adresat la final, Părintele Mitropolit Iosif: „Vreau inima ta! Aceasta vrea Dumnezeu de la noi. Deci, degeaba Îi dăm tot ce avem dacă inima noastră e departe, dacă nu este lipită de Dumnezeu. Dar, dacă inima ne este lipită de Dumnezeu, putem să nu avem nimic să Îi dăm din cele materiale, Dumnezeu a primit totul de la noi”.
De la venirea aici, ca păstor al comunității de români din Elche, părintele Cristian Toderici a avut tocmai această misiune și nu a făcut decât să îi apropie pe păstoriții săi de Dumnezeu, să trezească în ei conștiința adevăratelor valori, să îi aducă împreună, pentru ca mai apoi, împreună, să se îndrepte către Domnul. Pentru întreaga misiune și pentru ceea ce a reușit, alături de credincioși, să realizeze aici, în Elche, sfinția sa a primit din partea Mitropolitului Iosif rangul de iconom stavrofor – purtător de cruce, cel mai înalt rang acordat preoților.
În încheiere, Părintele Mitropolit le‑a pus la suflet credincioșilor cuvinte cu folos duhovnicesc, pornind de la Evanghelia Duminicii a 20‑a după Rusalii, care a relatat minunea învierii fiului văduvei din Nain, săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Atunci când venim la biserică fără propriul nostru copil, venim ca și femeia văduvă cu copilul mort la groapă, așa venim și noi deoarece copilul nostru este mort. El este viu că trăiește, mănâncă, se distrează, dar pentru că nu i‑am transmis credința, copilul este mort. Și noi venim plângând și ne rugăm lui Dumnezeu să‑l învie, să‑l ridice din moartea sufletească”, a spus Mitropolitul nostru Iosif.
Credincioșii din Elche și‑au adus și ei darul lor și a jertfit fiecare cât a putut pentru a‑i închina o biserică Domnului. Episcopul Timotei i‑a felicitat și a înmânat diplome de ctitor celor care au avut o contribuție semnificativă la întregul proces de edificare a bisericii, în semn de apreciere și recunoștință pentru jertfa depusă pentru a avea o biserică.
„Iată, ați împodobit această hală industrială, ați transformat‑o în biserică și ați împodobit‑o frumos! Îi mulțumim Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, care a venit de la Paris să cerceteze turma ce i‑a încredințat‑o Domnul în urmă cu 15 ani și a bătut toată Europa căutând comunități de români și înființând parohii și aducând preoți, pentru ca frățiile voastre să rămâneți în dreapta credință”, au fost cuvintele adresate de Episcopul Timotei.
Începuturile parohiei
Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” din Elche își are începuturile în anul 2006, prima Liturghie fiind oficiată aici în Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Oficial funcționează din anul 2007. Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif a efectuat o vizită pastorală în luna martie a acelui an, fiind momentul care a declanșat evoluția parohiei, pe toate planurile, pastoral‑misionar, social, catehetic, dar și din punctul de vedere al promovării valorilor noastre românești, unde Biserica poate să întervină și o face, în mod special pentru românii înstrăinați de casă și de țara lor.
La începutul anului 2011, parohia a început să își caute un spațiu propriu de slujire, după ce din anul 2006 a beneficiat de sprijinul Asociației Fabricanților de Încălțăminte din Elche, care le‑a pus la dispoziție Ermita San Crispin. În luna februarie au identificat actuala locație și s‑a încheiat un contract de închiriere cu opțiunea de cumpărare. Amenajările au demarat doar în luna octombrie a anului 2011, iar procesul s‑a finalizat integral cu implicarea credincioșilor.
Se adunau în fiecare sâmbătă, singura zi în care erau liberi și puteau să muncească aici, pentru ca până la Sfintele Paști lucrările să fie gata. Catapeteasma a fost lucrată în România, de sculptorul Nicolae Câmpean din Dej, și a fost împodobită cu icoane pictate de absolventul Claudiu Coldea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca.
Biserică pentru românii din Pamplona
Vizita pastorală a Mitropolitului Iosif a continuat în Parohia „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose” din Pamplona, unde, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, a binecuvântat și munca acestei comunități, sfințind biserica românilor ortodocși din acest oraș. Aici slujba de târnosire a fost săvârșită vineri, 12 octombrie, din soborul slujitor în frunte cu cei doi ierarhi făcând parte mai bine de 20 de preoți și un diacon.
Au reușit să întărească o biserică pentru că, întâi de toate, au fost ei înșiși o Biserică vie a lui Hristos. Așa spunea Preasfințitul Timotei despre credincioșii români din Pamplona, în seara dinaintea târnosirii bisericii lor. Nu întâmplător sunt ocrotiți de această sărbătoare, căci o minune a făcut Domnul și pentru ei, le‑a dăruit o biserică și, mai mult, le‑a dăruit puterea de a o înfrumuseța și împodobi. Și toate în doar patru ani de la înființarea acestei parohii și de la venirea aici a părintelui Ion Răducu.
Întâlnire cu Arhiepiscopul Catolic de Pamplona
Românii din Pamplona au fost privilegiați întrucât au beneficiat chiar de la început de sprijinul Arhiepiscopiei Romano‑Catolice de Pamplona și Tudela, care, la data de 28 octombrie 2008, le‑a dat în concesiune pe o perioadă de 35 de ani o biserică catolică. În acest sens, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, și Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, s‑au întâlnit miercuri, 10 octombrie, cu Arhiepiscopul Romano‑Catolic Francisco Pérez de Pamplona și Tudela. La întâlnire a luat parte și părintele Ion Răducu din Parohia „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose” din Pamplona. Având în vedere sprijinul oferit comunității de români de aici de către Arhiepiscopia Catolică, cei doi ierarhi au adus mulțumiri arhiepiscopului Francisco Pérez pentru tot ajutorul acordat în cei cinci ani de la numirea sa.
La acel moment edificiul era scos din registrul funciar, însă comunitatea de români a demarat un proces de reabilitare, investind peste 150.000 euro. Românii au reușit nu numai să obțină o biserică unde să se roage, ci, în urma reabilitării, biserica a fost reintrodusă în registrul funciar.
Mulțumit de această realizare, Arhiepiscopul Francisco Pérez admiră modul în care funcționează comunitatea de români din Navarra, care, prin munca ei, a contribuit la conservarea unui locaș din patrimoniul Bisericii Catolice.
Dumnezeu înmulțește pâinea la fiecare Dumnezeiască Liturghie
Slujba de sfințire a bisericii din Pamplona a adunat peste 1.000 de oameni, doar câteva sute fiind enoriași ai acestei parohii, restul venind de mai departe pentru a participa la acest eveniment liturgic. Preoții din parohiile din nordul Spaniei au organizat chiar excursii cu credincioșii lor, cum a fost cazul celor din Zaragoza.
Explicând înțelesul Evangheliei, Înaltpreasfințitul Iosif i‑a pregătit pe credincioși de primirea Sfintei Împărtășanii, vorbindu‑le despre importanța gustării din Trupul și Sângele Mântuitorului și despre efectul avut asupra noastră, pentru că minunea înmulțirii celor cinci pâini se întâmplă la fiecare Sfântă Liturghie: „Ne împărtășim cu toții și ne săturăm cu toții. Nu în sensul în care s‑au săturat mulțimile la înmulțirea pâinilor, ci în sensul în care, prin această mică părticică de pâine și vin, noi primim cerul întreg în sufletele și în trupurile noastre, Îl primim pe Dumnezeu Însuși în noi, ne hrănește sufletește și trupește, adică ne mântuiește trupurile și sufletele în același timp”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Timotei i‑a mulțumit Părintelui Mitropolit Iosif pentru dragostea părintească ce ne‑o poartă tuturor, fiind prezent în viața comunităților de români din întreaga mitropolie pe care o păstorește și, în ciuda programului încărcat, și‑a făcut timp și pentru a aduce o bucurie în plus românilor din Pamplona, pentru a le binecuvânta rodul muncii.
Părintele paroh Ion Răducu s‑a împărțit, cu precădere în ultima perioadă, între familie, muncă și păstorirea enoriașilor, a renunțat la parte din viața sa, însă a dobândit o parte din viața Bisericii sale, luptând alături de oameni pentru a se bucura împreună cu ei de acest locaș. Pentru întreaga sa realizare și pentru misiunea făcută aici, părintele Ion Răducu din Pamplona a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif Crucea Mitropolitană, cea mai înaltă distincție acordată de Mitropolie.
La final, Înaltpreasfințitul Iosif le‑a vorbit oamenilor despre închegarea comunității și ajutorul reciproc, despre însemnătatea actului lor, a jertfei depuse în biserică, despre strălucirea bisericii, care se răsfrânge peste sufletele noastre, pentru ca noi să răsfrângem lumină în lume.
Un bun exemplu în acest sens a constat chiar în sprijinul primit de românii de aici din partea catolicilor, fiind prezent la slujba de sfințire și Arhiepiscopul Romano‑Catolic Francisco Pérez de Pamplona și Tudela, care și‑a manifestat și cu această ocazie deschiderea față de colaborarea cu reprezentanții Parohiei ortodoxe române.
Renovarea bisericii din Pamplona
Parohia Ortodoxă Română „Minunea Sfântului Arhanghel Mihail în Colose” din Pamplona a fost înființată în 30 iunie 2008, după ce până atunci comunitatea de români de aici fusese susținută prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Iosif. Părintele Vasile Magnet de la Logroño a fost cel care a pus bazele înființării parohiei, iar în anul 2008 a venit părintele Ion Răducu. Comunitatea de aici primise din partea Arhiepiscopiei Catolice biserica actuală, care timp de 35 de ani fusese abandonată, motiv pentru care era deja într‑o stare avansată de degradare.
Au constatat că se impuneau lucrări majore, atât la exterior, cât și în interior. Credincioșii s‑au mobilizat imediat și se adunau la biserică la muncă în puținul timp pe care îl aveau liber. S‑a început cu structura de rezistență a bisericii, a fost schimbat acoperișul în întregime, s‑au restaurat pereții interiori din piatră, apoi biserica a fost împodobită cu icoane pe lemn în stil neo‑bizantin realizate de pictorul bisericesc Aurel Gogea și familia sa din Năvodari. A fost adusă catapeteasma, sculptată în lemn de paltin de meșterul Viorel Lucaci din Jibou. De asemenea, a fost nevoie de introducerea apei curente, a electricității și a sistemului de încălzire. În toate acestea s‑au investit peste 150.000 de euro, dar și multă muncă din partea enoriașilor.
De acum, așa cum îi sfătuia Preasfințitul Timotei, ei vor locui în casa lor, în casa Domnului, însă o casă în care trebuie să locuiască nu doar Domnul, ci și ei, credincioșii, pentru a o menține vie prin credința lor, ei formând Biserica cea vie a lui Hristos.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team