Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Ediţia a III‑a
Parohia Botezul Domnului – Roma VI
La Şcoala duminicală din cadrul parohiei „Botezul Domnului” s‑a organizat pentru al treilea an consecutiv festivitatea de premiere a elevilor care s‑au clasificat primii în urma examenului susţinut în luna iunie 2012. Cursul de Cateheză ortodoxă a început în anul 2005 la Monterotondo cu binecuvântarea Părintelui nostru PS Siluan şi a continuat pentru al optulea an la Fonte Nuova, ora de religie fiind sub coordonarea preotesei prof. Lorena şi a catehistei profesoare Ştefania Zbughin. Au participat la ore aproximativ 44 de copii cu vârste între 5 şi 13 ani. Câştigătorii premiilor au fost: Stoleru Teodor, Robu Mihai, Ilinca Amira Gabriela, Rădulescu Denisa, Bîrsan Adelin şi Tofan Robert. Au fost oferite 6 premii, într‑un cadru festiv pe scena teatrului Institutului „Iisus Răscumpărătorul” din Tor Lupara şi au fost oferite diplome de participare tuturor cursanţilor.
A urmat un recital cu scenetă de teatru, poezii şi cântece în cadrul „Festivalului bucuriei” iniţiat de Episcopia Italiei, pe care copiii l‑au oferit cu entuziasmul şi naturaleţea vârstei lor şi spre bucuria celor prezenţi. A fost o dublă sărbătoare, s‑au bucurat şi părinţii, şi copiii (sărbătoriţi în 3 iunie).
La sfârşit, copiilor premianţi li s‑au adresat întrebări la care au răspuns cu spontaneitate: Întrebare: „Adelin Bîrsan, ne poţi spune ce sărbătorim noi astăzi?” Răspuns: „Noi sărbătorim «Festivalul Bucuriei», şi totodată premierea pentru cei mai buni elevi ai Şcolii duminicale. Dacă mă gândesc bine, această zi festivă nu este singura ocazie în care noi prezentăm un mic program artistic. Am făcut‑o anul acesta bisericesc de 6 ori: cu ocazia Hramului, de Sfântul Nicolae, de Crăciun, de Ziua Bibliei şi de Ziua familiei”. Întrebare: „Este mult sau puţin?” Răspuns: „Nu este mult, dar nici puţin. Este bine că noi ne simţim mereu în atenţia doamnei preotese Lorena, care se ocupă de noi, şi aşa avem mai multe sărbători, deci mai multe bucurii”. Întrebare: „Teodor Stoleru, ce nu vei putea uita din aceşti ani de cateheză făcuţi în cadrul Şcolii duminicale?” Răspuns: „Cred că nici unul dintre noi nu va uita slujirea de o însemnătate deosebită făcută cu dăruire de către dascălii de religie care s‑au aliat la lucrarea mântuitoare pe care o face părintele Bogdan”.
Şi doamna profesoară Ştefania a fost întrebată: „De ce ne bucurăm noi astăzi?” „În primul rând, ne bucurăm pentru că prăznuim în această duminică pe Toţi Sfinţii din Calendarul bisericesc. Iar ceea ce noi am manifestat astăzi putem spune că este o prelungire culturală a Sărbătorii. «Festivalul Bucuriei» este o expresie a «celor curaţi cu inima», care Îl văd pe Dumnezeu şi îl exprimă cu bucuria vârstei lor”.
Iar personal am fost întrebată: „Cum aţi început acum 8 ani cursurile, din a cui iniţiativă?” Răspuns: „Mandatul l‑am avut în 2001, odată cu hirotonia întru preoţie a soţului meu şi trimiterea noastră ca familie misionară la Roma de către Ierarhul locului de atunci, IPS Iosif. Dar însărcinarea catehetică nu am avut‑o în mod expres, ci a fost ceva natural, spontan, aşa cum o mamă transmite credinţa copiilor săi fără să aştepte o încredinţare explicită din partea cuiva. Merindele duhovniceşti pe care noi le transmitem sunt o sursă de lumină interioară şi sperăm să le lumineze viaţa tuturor celor ce au trecut prin această formă de şcoală a credinţei. Mai mult, ne bazăm şi pe laboratorul de credinţă care este familia creştin‑ortodoxă şi îndemnăm părinţii să fie acasă trăitori şi mărturisitori. Noi astăzi trăim o mare criză a familiei în societate, dar adevărata bucurie se întâlneşte în Sf. Biserică, unde părinţii se dăruiesc copiilor şi copiii părinţilor, soţii unii altora, preoţii se dăruiesc credincioşilor, iar credincioşii şi preoţii se dăruiesc în cadrul Sfintei Liturghii lui Hristos. Dincolo de activităţile interne parohiei în care am menţinut credinţa ortodoxă întreagă şi curată, anul acesta am desfăşurat şi activităţi extra‑parohiale prin care am încercat să înfăţişăm Ortodoxia în societatea italiană. Părintele Bogdan a mers în luna martie la Şcoala «I. C. Eduardo De Filippo» de la Tor Lupara, unde a explicat copiilor de religie catolică aspecte din spiritualitatea şi teologia Ortodoxă. Iar eu, în cadrul proiectului iniţiat cu Centrul «Astalli» de către Episcopia Italiei prin intermediul organizaţiei Sant’Egidio, am dat personal şi cu bucurie mărturie de credinţă pentru difuzarea Ortodoxiei înaintea unui grup de copii şi profesori italieni pe data de 1 martie a.c., unde am prezentat aspecte istorice şi culturale ale Ortodoxiei româneşti în diaspora. În cadrul dialogului ecumenic creat s‑a vorbit despre simbolistica şi sacralitatea icoanelor şi a veşmintelor preoţeşti, precum şi a obiectelor de cult din cadrul Slujbelor noastre şi s‑au prezentat anumite sărbători bisericeşti comune celor două biserici. În final, copiii români prezenţi au dialogat cu copiii oaspeţi, prezentându‑le frumuseţea folclorului românesc prin costumele naţionale bogat lucrate cu care erau înveşmântaţi şi le‑au mărturisit cum trăiesc spiritualitatea ortodoxă în viaţa lor de zi cu zi”.
Nădăjduim ca acest „Festival al bucuriei” să nu fie un moment izolat din anul bisericesc, ci să fie o trăire permanentă cu care să se facă toate slujirile în parohia noastră.
La sfârşitul sărbătorii din cadrul celei de a treia ediţii a „Festivalului bucuriei”, toţi participanţii la serbare au fost invitaţi să servească dulciuri şi răcoritoare în cadrul unei recepţii.
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team