Adaugat la: 15 Iunie 2012 Ora: 15:14

Nepsis Spania, 2012

Episcopia Spaniei şi Portugaliei a organizat în acest an, pe 28 şi 29 aprilie, Congresul Naţional Nepsis. Acesta s‑a desfăşurat în staţiunea turistică Salou, la Hotelul Santa Monica Playa, precum şi în oraşul Tarragona, credincioşii parohiei „Sfinţii Ierarhi Calinic de la Cernica şi Fructuosus” fiind gazdele acestei ediţii a congresului.

Nepsis Spania, 2012

Asociaţia Nepsis Spania este, alături de celelalte frăţii din Europa, fondată de multă vreme şi în fiecare an apare mai mult de o ocazie specială pentru tinerii români (ca un model de comuniune în sânul Bisericii) de a forma noi legături. 

Au participat tineri din mai multe parohii din Spania: Castellón de la Plana, Vilareal, Zarragoza, Barcelona, Bilbao, Lleida, Tarragona şi Alcalá de Henares. 

Sâmbătă, 28 aprilie, participanţii au asistat la conferinţa cu tema „Efectele crizei morale şi social‑economice asupra sănătăţii spirituale şi trupeşti a tânărului” susţinută de Pr. Prof. Dr. Gheorghe Şanta de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, alături de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, Pr. Daniel Simon, Pr. Aurel Nae, Pr. Vasile Băltăreţu, Prof. dr. José Luis Llaquet, profesor de Drept Ecleziastic la Universitatea Abat Oliva din Barcelona şi asist. univ. Victor Marola de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Conferinţa a avut o înaltă valoare teologică şi duhovnicească, oferindu‑le tinerilor prilejul de a purta discuţii variate pe această temă, a crizei spirituale şi economice pe care cu toţii o parcurgem. Tratarea subiectelor prezentate a fost la un nivel teologic universitar, dată fiind densitatea ei. Analiza în detaliu a multora dintre cauzele acestei crize este necesară pentru elucidarea efectelor ei. 

În acelaşi timp, s‑au desprins concluzii importante cu privire la locul şi misiunea Bisericii Ortodoxe în societatea actuală şi faptul că se doreşte sensibilizarea tinerilor faţă de valorile autentice ale credinţei ortodoxe şi tradiţiilor româneşti. 

Pe lângă cuvintele de învăţătură duhovnicească, îndrumările primite sau răspunsurile date la multe din îngrijorările participanţilor, congresul a avut şi o latură cultural‑recreativă, prin prezentarea piesei de teatru Hoţul de mărgăritare a Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania de către trupa de teatru a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu‑Mureş. 

În ziua de duminică, 29 aprilie, a avut loc Sfânta Liturghie arhierească săvârşită de Prasfințitul Părinte Timotei împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După Liturghie am servit masa împreună, având astfel noi ocazii de a ne cunoaşte mai bine. Am încheiat ziua cu o plimbare pe plaja Tarragonei, unde ne‑am bucurat de soarele strălucitor şi aerul curat. 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei şi în calitate de coordonator al asociaţiei, mă adresez tuturor tinerilor din episcopie cu scopul de a‑i chema la această minunată comuniune în devenire, stimulând prin implicarea personală interesul de a participa la aceste întâlniri şi necesitatea unităţii pe aceste meleaguri. De asemenea, o altă propunere din partea grupului nostru de tineri ar fi aceea de a ne întâlni cât mai des pentru o mai bună comunicare, cu tematici care să clarifice cât mai multe dintre problemele pe care le întâlnim pe plan personal şi social. Această idee s‑ar putea, de asemenea, transmite în rândul fiecărei parohii, care să dedice săptămânal sau bilunar (aşa cum se întâmplă în Castellón de mai bine de 2 ani) câte 2 ore unor convorbiri şi dezbateri pe teme de actualitate. 

Pe plan personal, această întâlnire a fost o reînnoire, o încărcare a bateriilor sufleteşti cu cuvinte dragi, sfaturi şi îndrumări pentru viaţă, alături de oameni de valoare, personalităţi şi modele pentru tineri. 

Bucuria reîntâlnirii cu vechi cunoscuţi, precum şi noile prietenii formate în timpul acestei ediţii, amintirile, momentele de neuitat concentrate în cele 2 zile ale congresului demonstrează că se conturează deja pentru un viitor apropiat o puternică legătură şi frăţie între noile generaţii.

 
Teodor Atanasiu, preşedinte NEPSIS Spania
 

Nepsis Spania, 2012

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni