Poveste de la munte

publicat in Asociaţia Nepsis pe 1 Octombrie 2010, 13:58

O nouă variantă a poveștii lui Albă ca Zăpada, cu maimuța și broscuța, din folclorul Nepsis 2010.

- Sunt o legendă ! zise Albă ca Zăpada.

- Ei, eşti o legendă, o smeri de colo maimuţa.

- O spune din invidie, gândi în sinea ei Albă ca Zăpada, oare nu era ea cea care spărsese astăzi pietrele cu barosul, cot la cot cu piticii? Aşa ceva nu există în povestea pe care cu toţii o ştim.

Privi spre maimuţă, apoi nu se putu abţine să nu-şi îndrepte ochii spre locul unde pusese barosul: „E prea departe”, gândi ea. Acum îi părea rău că ascultase sfatul cioarei de a-l lăsa în remorcă. Aceasta era atât de preocupată să termine de mâncat cutia de Finetti, că nici măcar nu auzi remarca maimuţei. Mai bine!

Albă ca Zăpada se făcu şi ea că nu aude nimic şi hotărî să rămână calmă alături de maimuţa ce conducea camionul. Călătoria nu mai putea să dureze mult. Mergeau în întâmpinarea broscuţei cea care hotărâse să plece în lume să-şi caute alesul. Iar ei, ca nişte prieteni adevăraţi ce erau, s-au hotărât să o ajute. Sărmana broscuţă, de atâta căutare devenise depresivă. Ii placeau baile cu apă caldă, se pare că asta o linişteau mult, spunea ea. Vina pentru starea in care se afla broscuţa de datora leului, prima ei dragoste. Se despărţiseră însă din cauza crizelor lui de personalitate:

- Nu sunt leu! striga el, în crizele sale. După multe terapii intensive, leul ajunse la concluzia că el este de fapt fluture. Din fericire, reuşi să obţină de la vrăjitorul cel amabil poţiunea magică. Doar o picătură şi problema leului fu rezolvată: se transformă în fluture.

În timpul acesta, broscuţa, ajutată de prietenii săi, reuşi la rândul ei să-l găsească pe vrăjitorul cel amabil care o transformă şi pe ea tot în fluture.

Aceasta e povestea broscuţei fostă-depresivă şi a leului fost-schizoid care şi-au trăit fericiţi restul vieţii în noile lor piei de… fluture.

Dacă vi se pare puţin credibilă această poveste, linistiţi-vă, nu e decât fructul imaginaţiei unor tineri din Nepsis într-o frumoasă seară, la foc de tabără. Rupţi de lume, înconjuraţi de peisaje ce farmecă privirea cu frumuseţea lor, rugându-ne, lucrând şi mâncând împreună, iată cadrul perfect ce ne-a ajutat pe fiecare dintre noi să uităm sau lăsăm poate acolo o parte din neliniştile şi frământările noastre cele de zi cu zi. Dincolo de poveştile supra-realiste şi absurde sau hohotele de râs, această întâlnire ne-a dat prilejul să ne cunoştem mai bine unii cu alţii şi să ne împărtăşim unii de alţii în duhul lui Hristos.

Fu ca-n poveşti!
Iuliana „Zăpada”, Paris