Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale si Meridionale
Revista de spiritualitate ortodoxa si informare - www.apostolia.eu
Săptămâna 24‑30 octombrie a fost dedicată dialogului între cele 4 comunităţi religioase majoritare din zona lodigiană: catolicii, ortodocşii, musulmanii şi evangheliştii. Această iniţiativă a fost propusă de asociaţia locală „Viviamo insieme il nostro quartiere” tocmai pentru a contribui la construirea unui dialog între locuitorii acestei zone care provin din diverse medii şi culturi.
În cadrul acestei iniţiative, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii acestor comunităţi: pr. Nicolae Cazacu din partea comunităţii ortodoxe române, Don Roberto Vignola, însărcinat cu relaţiile ecumenice; Padre Giannicola Simone, director al Colegiului San Francesco din Lodi, Lidia Maggi din partea evangheliştilor, precum şi Elmelighi Saseh din partea comunităţii islamice din Lodi.
Conferinţa de joi, 27 octombrie, a fost dedicată temei „Educarea tinerilor de azi în viziunea diverselor culturi şi religii” şi a oferit posibilitatea de a confrunta diversele opinii ale reprezentanţilor comunităţilor locale, dar şi de a răspunde multor întrebări venite din public. Concluzia a fost unanim acceptată şi evidenţiată: pentru a făuri „viitorul” tinerilor noştri, trebuie să se investească conştient în educaţia lor religioasă, în primul rând.
Sâmbătă, 29 octombrie, a fost ziua dedicată vizitării locurilor de cult reprezentative pentru aceste comunităţi: Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din via Lago di Garda, Chiesa Sfânta Maria Magdalena şi moscheea din via Lodi Vecchio
Pentru a crea, într‑adevăr, o imagine completă a poporului român, cu toate valorile tradiţionale păstrate cu sfinţenie, comunitatea noastră a prezentat un stand de icoane ortodoxe pictate, obiecte rustice, costume populare moştenite din moşi strămoşi, cât şi prosoape viu colorate ce au îmbrăcat graţios sfinţii. Alături nu puteau lipsi specialităţile culinare româneşti pregătite cu multă trudă de gospodinele noastre, iar pentru a completa tabloul a fost prezentat un program de muzică tradiţională interpretată de o formaţie de toată isprava. Mulţi dintre cei prezenţi au adus onoare portului popular din diferite zone ale României, purtând straie bine „grijite” şi „rânduite” pentru această zi.
Prin această mică descriere am vrut să vă facem părtaşi şi pe voi, dragi cititori, la bucuria noastră de a ne prezenta în lume în felul acesta, de a vedea că am fost înţeleşi de cei ce nu ne cunoşteau şi, nu în ultimul rând, de a avea încă o dată confirmarea că sufletul românesc nu s‑a pierdut prin străini, ci e doar prea timid şi poate smerit de vremuri pentru a se prezenta singur. El aşteaptă oportunitatea de a apărea cu demnitate şi modestie în acelaşi timp în faţa celor care vor să‑l cunoască şi să‑l descopere.
Preoteasa Simona Cazacu
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale
Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Copyright @ 2008 - 2023 Apostolia. Toate drepturule rezervate
Publicatie implementata de GWP Team