Adaugat la: 8 Decembrie 2011 Ora: 15:14

Sărbătoare de hram în Spania Parohia Gandia/Oliva (Valencia)

Sărbătoare de hram în Spania Parohia Gandia/Oliva (Valencia)

În data de 30 octombrie 2011, parohia ortodoxă română Gandia/Oliva (Valencia) şi‑a sărbătorit hramul sau sărbătoarea comunităţii parohiale într‑un cadru de praznic ales şi sfânt, avându‑l în mijloc pe părintele Marius Ciprian Pop.

Încă de dimineaţă, credincioşii însetaţi de cuvântul lui Dumnezeu au venit la sfânta Biserică pentru a asculta Dumnezeiasca Liturghie, aducând cu ei cămaşa albă a Botezului, adică sufletul lor, şi bucatele tradiţionale româneşti care s‑au binecuvântat la bogata agapă creştinească ţinută imediat după Sfânta Liturghie în curtea bisericii. În timpul liturghiei, ne‑am emoţionat cu toţii până la lacrimi la ascultarea pricesnelor cântate de părintele Marius Ciprian Pop, care ne‑a mângâiat sufletele cu un repertoriu cules din tradiţia îndelungată a poporului român. Consacratul artist a rostit şi un cuvânt de învăţătură, apropiindu‑ne mai mult de ceea ce este sfânt şi caracteristic poporului român: omenia, credinţa până la jertfă şi bunul nume. Versurile dulci ale pricesnelor – desprinse parcă din vechile cazanii – ne‑au sensibilizat şi ne‑au pus în legătură vie cu strămoşii noştri care ne‑au transmis credinţa, uneori cu jertfa vieţii lor, cu toate că astăzi avem tendinţa de a privi cu o uşoară nepăsare la chemarea adâncului din noi, cum îl numea părintele Galeriu. Sufletul omului, ne ajută să înţelegem Sfântul Siluan, nu îşi găseşte cu adevărat odihnă decât atunci când se va odihni în Domnul; aceasta este hrana sufletului cu adevărat menită să o mâncăm şi să nu mai flămânzim.

La fericitul eveniment bucuria a fost mare, deoarece au participat peste 400 de români ortodocşi împreună cu familiile lor şi mulţi copii, care s‑au împărtăşit şi au cântat împreună cântările Sfintei Liturghii, aşa cum se obişnuieşte de ani buni la noi în parohie.

Totodată, ni s‑au alăturat, ca în fiecare an, un însemnat număr de credincioşi de la Aielo de Malferit, împreună cu părintele Ioan, care au cântat la Sfânta Liturghie şi au luat parte la agapa frăţească organizată de parohie, ce s‑a bucurat de binecuvântarea unui timp splendid pentru această perioadă a anului. Masa a fost pregătită de un grup de credincioşi originari din toate cele trei provincii ale României, foarte devotaţi misiunii creştineşti, la care s‑au adăugat şi alţii, care au adus de acasă ceea ce gătesc ei mai bine.

Pentru ca sărbătoarea să fie şi mai frumoasă, la agapa creştinească am avut prilejul de a‑i avea în mijlocul nostru pe părintele Rafael, parohul bisericii romano‑catolice „Sfântul Nicolae” din Gandia, pe pr. Rafael Sarachaga, delegatul din partea Arhiepiscopiei Romano‑Catolice din Valencia, pe pr. José, parohul bisericii „Cristo Rey” din Gandia, şi pe pr. Vicente, vicarul parohiei, care ne‑au felicitat pentru misiunea pe care o îndeplinim între credincioşii ortodocşi români din regiune şi pentru buna organizare de care dăm dovadă an de an.

Bunul Dumnezeu, Care ne face parte de asemenea bucurii, să reverse peste toţi ostenitorii parohiei noastre darurile Sale cele bogate şi să întărească poporul român întru credinţă, nădejde şi dragoste în aceste vremuri tulburi şi de încercare.

A consemnat pr. Emanuel Pop

Sărbătoare de hram în Spania Parohia Gandia/Oliva (Valencia)

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Din dragoste...

1 Noiembrie 2013

Un Festival luminos

1 Noiembrie 2013
Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni