Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 20 Septembrie 2011 Ora: 15:14

DAR DUHOVNICESC PENTRU ESTUL ELVEȚIEI

Ziua de 21 august 2011 a fost o zi de mare bucurie şi binecuvântare pentru credincioşii parohiei „Sf. Parascheva” din estul Elveţiei.

DAR DUHOVNICESC PENTRU ESTUL ELVEȚIEI

La solicitarea pr. paroh Alexandru Nan şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, Mitropolitul Teofan, Arhiepiscop şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a aprobat acordarea unui veşmânt pentru parohia închinată Sf. Parascheva din estul Elveţiei. Alături de veşmânt, parohia a primit şi un hrisov care atestă faptul că acesta a acoperit pentru o perioadă moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva aflate la Catedrala mitropolitană din Iaşi. 

Veşmântul a fost adus pe teritoriul Elveţiei de către pr. paroh şi o familie de credincioşi. În Duminica migranţilor (21 august 2011), după Sfânta Liturghie, a fost sfinţită racla în care va fi păstrat veşmântul sfintei protectoare a parohiei. Racla, sculptată în lemn de către un sculptor din Bucureşti, absolvent de Teologie, secţia Patrimoniu cultural, a fost donată de către familia epitropului parohiei, dr. Bogdan Mănescu. 

După sfinţirea raclei, credincioşii parohiei s‑au putut închina la veşmântul sfintei şi au înălţat rugăciuni protectoarei lor. În timpul închinării, la strană s‑a citit acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Racla cu veşmântul sfintei va fi păstrată în biserica catolică „Sf. Lucian” (St. Luzi) din oraşul Chur, unde sunt săvârşite slujbele ortodoxe încă de la începuturile parohiei. Pentru momente importante din viaţa comunităţii, racla va ajunge şi la St. Gallen, al doilea loc de slujire din parohie. 

Pe lângă predica pe marginea pericopei evanghelice a duminicii respective, pr. Alexandru Nan a citit mesajul adresat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel credincioşilor cu ocazia Duminicii migranţilor, dar a amintit şi două‑trei evenimente importante din viaţa Sfintei Parascheva. 

Parohia ortodoxă „Sf. Parascheva” din Chur – St. Gallen a fost înfiinţată în anul 2004 sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, păstorită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif Pop. Încă de la începuturi, parohia este păstorită de către pr. drd. Alexandru Nan.

Aşa cum declara părintele Alexandru, „credincioşii speră ca acest veşmânt al sfintei să le întărească şi mai mult legătura cu patroana parohiei lor, Sf. Cuvioasă Parascheva”!

Sfântă Cuvioasă Parascheva, roagă‑te lui Dumnezeu pentru noi! 

Textul hrisovului a fost tradus şi în limba germană, pentru credincioşii nevorbitori de română!

„Teofan, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, încredinţăm prin prezentul document că acest veşmânt a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaşte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iaşi.

Am dăruit acest veşmânt parohiei cu hramul «Sfânta Parascheva» din localitatea Chur – St. Gallen (Elveţia) la solicitarea Înaltpreasfinţitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale şi a preotului paroh Alexandru Nan.

Dat în reşedinţa mitropolitană din Iaşi în anul mântuirii 2011, luna mai, ziua 26, de pomenirea Sfinţilor Apostoli Carp şi Alfeu.”

Semnează Mitropolitul Teofan

DAR DUHOVNICESC PENTRU ESTUL ELVEȚIEI

Ultimele stiri
actualizate de doua ori pe saptamana

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni