Apare cu binecuvântarea Înaltpresfinţitului Părinte Mitropolit Iosif

Cauta in site
Adaugat la: 11 Septembrie 2011 Ora: 15:14

PELERINAJUL AXIOS

Oltenia, grădina Cerului

PELERINAJUL AXIOS

Nu pusesem niciodată piciorul pe pământul sfânt al României. Când am aflat despre acest pelerinaj, mi s‑a părut o ocazie pe care nu trebuia să o ratez. Am avut şansa de a fi ghidaţi de către un organizator cultivat şi simpatic şi să fim însoţiţi de cei doi episcopi ai noştri, ceea ce ne‑a dat ocazia de a avea întâlniri informale agreabile şi profunde. Mulţumiri Mitropolitului nostru pentru că ne‑a acordat un timp atât de amplu! Având un grup format atât din clerici, cât şi din laici, s‑a evitat un caracter prea clerical: am întâlnit ortodocşi din diferite locuri ale lumii.

România, în special Oltenia, e o ţară frumoasă, iar poporul român e ospitalier. Mă temeam că regimul comunist distrusese totul, dar, din fericire, nu s‑a întâmplat aşa, deşi peste tot se pot vedea urmele acestei groaznice şi stupide tiranii.

Oltenia mi s‑a părut asemănătoare cu Savoia, cu peisajele ei pline de verdeaţă, dealurile line, văile pitoreşti, pâraiele repezi, munţii: „sentimentul Alpilor”. Doar că e puţin mai cald.

Mșnastirea HureziMănăstirile, ţelul pelerinajului nostru, sunt locuri pline de frumuseţe, de un adânc caracter simbolic. Sunt înconjurate de un zid care are o singură intrare; imediat ce am trecut de poartă ne găsim într‑o grădină superbă, care contrastează cu lumea exterioară; iar în mijlocul grădinii se ridică Biserica, Pomul Vieţii. O imagine a Raiului. Mănăstirea Hurezi e modelul desăvârşit. Şi, spre deosebire de ceea ce putem vedea în Occident, unde mănăstirile sunt destul de închise şi de un stil oarecum monoton, toate acestea nu implică o izolare a universului monastic faţă de lume: credincioşii merg cu drag la mănăstiri şi au multe legături cu monahii, chiar dacă aceştia din urmă respectă o rânduială strictă. Mănăstirile sunt locuri antinomice, de o libertate uimitoare. 

O altă surpriză a fost descoperirea schiturilor, total necunoscute în Occident, care par a fi şi mai mult locuri de întâlnire între credincioşi şi monahi şi, de asemenea, între monahi şi cosmos.

Un alt lucru frapant este numărul mare de sfinte moaşte. Ne‑am închinat la ele aproape în toate mănăstirile pe unde am trecut, ceea ce e foarte diferit de Franţa, unde majoritatea moaştelor au fost distruse în timpul celor două perioade caracterizate de sacrilegii, cea a Reformei şi a războaielor religioase din secolul al XVI‑lea şi a Revoluţiei franceze din secolul al XVIII‑lea. 

Am fost bine primiţi peste tot şi chiar am avut ocazia unei întâlniri călduroase cu Preasfinţitul Nicodim, episcopul Drobetei.  

Un alt lucru bun a fost că pelerinajul nu s‑a limitat doar la aspectele religioase şi monastice. Am putut să admirăm peisajele superbe din jurul schitului Mitropoliei1, să mergem într‑o minunată plimbare cu barca prin Cazanele Dunării, fluviu maiestuos şi impunător, şi să vizităm puţin Bucureştiul. Capitala este un oraş unde stau alături blocurile – unele de‑a dreptul urâte – din perioada comunistă, vestigiile „micului Paris” şi elemente de modernitate. Se vede că oraşul prinde din nou viaţă! La Bucureşti, noi, preoţii, am avut o şansă deosebită: părintele Gérard, părintele Yves şi cu mine am rămas o zi în plus la sfârşitul pelerinajului şi am vizitat catedrala patriarhală. Am făcut însă şi o vizită detaliată a Palatului Patriarhiei, datorită unui preot român care lucrează în administraţia patriarhală, care vorbea foarte bine franceza şi pe care l‑am întâlnit din întâmplare. Am aflat enorm de multe lucruri despre viaţa Patriarhiei noastre şi despre metodele de lucru ale patriarhului. De‑ar fi fost numai pentru această vizită, şi tot ar fi meritat să venim în România.

În seara ultimei zile, după o cină delicioasă (românească, bineînţeles) în fermecătorul cartier Lipscani, a trebuit să ne despărţim. Acest pelerinaj a fost o reuşită totală. Trebuie repetat! Mulţumiri organizatorilor. Mulţumesc, Doamne!

Pr. Noël Tanazacq, Paris

Note:

1. Este vorba de schitul pe care Mitropolia noastră îl construieşte în colaborare cu Mitropolia Olteniei în apropierea mănăstirii Tismana.

PELERINAJUL AXIOS

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Publicatia Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale

Site-ul www.apostolia.eu este finanţat de GUVERNUL ROMÂNIEI - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Conținutul acestui website nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Departamentul pentru rom창nii de pretutindeni